Kafkasya Haberleri

KOCHESOKO DAVASINDA TANIKLAR DİNLENDİ; DURUŞMA 6 KASIM’A ERTELENDİ

Martin Kocheseko’nun bugün devam duruşmasında, aktivistin tutuklanmasına katılan bir güvenlik görevlisi, uzmanın kendisine, yaptığı arama sırasında Martin Kochesoko’nun pantolonunun cebinden bir torba esrar çıkardığını söylediğini belirtti.

Çerkes aktivist Martin Kochesoko’nun davası 17 Ağustos’tan beri Urvan bölge mahkemesinde sürüyor. Kochesoko, tutuklandıktan sonra kendisine imzalatılan itirafların aksine masum olduğunu söyledi. Arkadaşları aktivistin cezai kovuşturmasının sosyal ve siyasi faaliyetleriyle bağlantılı olduğundan eminler. 7 Ekim’deki son duruşmada mahkeme, görevli polis memurunun Martin Kochesoko’nun arabasında olası uyuşturucu varlığını nasıl öğrendiğini tespit edemedi ve duruşmaya katılanların delillerin incelenmesine dikkat etmesini istedi.

Bugün mahkemeye Martin Kochesoko’nun davasını desteklemek için akrabaları, arkadaşları, aktivistler, insan hakları aktivistlerinden oluşan 50’den fazla kişi takip etti. Salondaki koltuk yetersizliğinden bir kısım takipçi ise dışarıda kaldı. Mahkeme gizli tanık SOBR (Özel Hızlı Müdahale Ekibi) memuru ile diğer tanık Anatoly Vyblov’u dinledi.

SOBR subayı olan gizli bir tanık, kendisini Albert Tatuyev mahlası ile tanıttı. Mahkeme salonunun bitişiğindeki binalardan birinden ifade verdi. Tanığın sesi de değiştirildi. Gizli tanık, Kochesoko’nun üç SOBR memurunun katıldığı tutukluluk koşullarını anlattı ve Aşırılıkla Mücadele Merkezi (CPE) çalışanlarına askeri destek sağladıklarını söyledi.

Tanığa göre Kochesoko, tutuklama sırasında yere yatırıldı ve kelepçelendi. Aynı zamanda, hiç kimse ona fiziksel veya psikolojik baskı uygulamadı. Tanığa göre Kochesoko sakin davrandı, yere uzandı, neden tutuklandığını anlamıştı.

Ona göre tanık, bir buçuk ila iki saat arasında olay mahallinde kaldı. Görevi, yetkisiz kişileri gözaltı yerinden uzak tutmaktı. Tanık, bundan sonra Kochesoko’yu Leskensky OVD’ye götürdüklerini, kendilerinin de üsse geri döndüklerini söyledi.

Tanığa hem iddia makamı, hem de savunma makamı tarafından birçok soru soruldu. Tanık birçok soruyu “Hatırlamıyorum” şeklinde cevapladı. Savunmanın sorularını yanıtlayan tanık, Kochesoko’nun arabasının ve üzerinin aranmasına kendisinin katılmadığını, ancak göz ucuyla eylemcinin cebinden bir uzmanın paket çıkardığını gördüğünü söyledi.

Avukat Lyudmila Kochesokova, ön soruşturmada bir tanığın ifadesini okumak için izin istedi. Hakim, tanığın ifadesinin hangi kısımda daha önceki verilere uymadığını açıklığa kavuşturmak istedi ve bilahare ön soruşturma sırasında verilen tanığın ifadesi açıklandı: “Olay mahalli incelemesi sırasında Kochesoko’dan, Rusya Federasyonu topraklarında bulundurulması yasak olan eşya ve maddeleri vermesi istendi. O da “pantolonunun cebinde ve yolcu bölmesinde narkotik madde “esrar” olduğunu açıkladı.”

Tanık, daha önceki ifadesinde “Paket soruşturmacı tarafından arabada bulundu” demişti. Savunmanın açıklığa kavuşturan sorusu, Kochesoko’nun paketi cebinden kendisinin mi çıkardığı, yoksa memurun mu bulduğu oldu. Tanık aradan çok zaman geçtiğini ve ayrıntıları hatırlamadığını açıkladı. Tanık ayrıca, benzer pek çok operasyonlara katıldığını da sözlerine ekledi.

Bugünkü duruşmada, Kochesoko’nun tutuklanmasına onay veren tanık olarak katılan Anatoly Vyblov da ifade verdi. 7 Haziran 2019, saat 16.20 civarında, Leskensky Bölgesi Rusya İçişleri Bakanlığı polis memurları ve KBR İçişleri Bakanlığı Merkez Acil Departmanı memurlarının kendisini, Kavkaz federal yolundaki olay mahallinin araştırmasını yapmak üzere katılmaya davet ettiğini söyledi.

Vyblov’a göre, yolun kenarında, Vladikavkaz’dan Nalçik’e doğru hareket yönünde sağda bir araba vardı, yanında kendisini Verkhniy Kurkuzhin köyünün sakini olarak tanıtan Martin Husenovich Kochesokov adında bir adam vardı. Polis memurları kendisine, yasaklanmış maddeleri gönüllü olarak teslim etmesini teklif etti. Tanığa göre Kochesoko, pantolonunun cebinden bir paket çıkarıp polise verdi. Yine tanığa göre, polis memuru paketi, onaylayan tanıklara gösterdi ve “kenevir” olduğunu söyledi. “Ayrıca, yukarıda bahsedilen arabanın ön sürücü koltuğunun altında siyah polimer bir çanta bulundu ve uzman tarafından ambalajından çıkarıldı ve görüntülemeleri için onlara sunuldu. Belirli bir kenevir kokusu olan bitki kökenli bir madde vardı. Sonra Paketler iplerle bağlandı. İkinci onaylayan tanık, açıklayıcı yazılar içeren etiketler üzerini imzaladı ve ardından paketler mühürlendi” dedi.

Savunma, Vyblov’a ikamet ettiği yer ve daha önce benzer olaylara katılıp katılmadığını ve kendisini davet eden Mkrtumyan adında ikinci bir doğrulayıcı tanığı nasıl bulduğunu sordu. Kendisine ayrıca Kochesoko’nun gözaltına alınma koşulları, üzerinde bir bitki maddesinin ele geçirilmesi ile ilgili sorular soruldu.

Mahkemenin 6 Kasım’a ertelenen yeni oturumunda tanıkların sorgulanmasının devam edeceği bildiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu