Kafkasya Haberleri

FEDERASYON KONSEYİ ÜYELERİNİN % 10’U KRİMİNAL DOSYA SAHİBİ

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti senatörü Rauf Arashukov cinayete azmettirme suçundan 30 Ocak’ta Federasyon Konseyi (Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı) toplantısında gözaltına alındı.  Tutuklama yapıldan önce oturum basına kapatıldı. Gazetecilerin senatörlerden aldıkları bilgilere göre Arashukov bu esnada kaçmaya çalıştı.

Aynı günün akşamında mahkeme, Rus senatörün iki ay süreyle tutukluluğuna hükmetti.

Arashukov, cinayet, suç örgütü üyeliği ve bir tanığa baskı yapmakla suçlanıyor.

Arashukov’un 2010 yılının Mart ayında, “Adyge-Khase” gençlik hareketi lideri 36 yaşındaki Aslan Jukov ile aynı yılın Mayıs ayında Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Başbakan adayı Fral Shebzukhov’un öldürüldüğü en az iki cinayetin azmettiricisi olduğu iddia ediliyor. Senatörün ayrıca 2003 ve 2006 yıllarında işlenen en az iki cinayete daha karıştığından şüphe ediliyor.

BABASI DA DEVLET MALINI ÇALMAKTAN TUTUKLANDI

Rauf Arashukov’la birlikte aynı gün, Gazprom Mezhregiongaz’ın genel müdür danışmanı babası Raul Arashukov (medya ona “gaz kralı” diyor) da tutuklandı. Baba Arashukov, 30 milyar ruble (yaklaşık 460 milyon $) değerinde doğal gaz gelirini zimmetine geçirmekle suçlanıyor. Müfettişlere göre, Arashukov ve suç ortakları, aslında var olmayan tüketicilere gaz satılmış gibi gösterdiler ve sonra da kaçırdıkları bu gazı gerçek kişilere satarak haksız kazanç elde ettiler.

PARLAMENTERDEN OTOKRİTİK

Suçlamaya rağmen Arashukov’un senatörlüğü devam ediyor. Bu tutuklanma, Rusya parlamentosu üst kanadının mevcut üyeleri arasında ilk olduğu anlamına gelmiyor.  Federasyon Konseyi eski üyeleri son on yılda çeşitli suçlamalara muhatap oldular. 12 eski senatör cinayet dahil olmak üzere çeşitli suçlardan mahkum edildi.

Parlamento sözcüsü Valentina Matvienko, Rauf Arashukov davasının parlamentonun üst meclisine gölge düşürmemesi gerektiğini söyleyerek, “Atfedilen suçları işlediği kanıtlanmış olsa bile, o suçları henüz senatör olmadan işlemiş” dedi.

Rus muhalefet üyesi Dmitry Gudkov da, Arashukov’un tutuklanması ve Federasyon Konseyi’nin eski üyelerine karşı açılan ceza davaları hakkında yorumda bulunarak şunları söyledi:

“Federasyon Konseyi’nin on iki üyesi geçtiğimiz on yıl boyunca cinayet ve tecavüzden, silahlı saldırıya ve hırsızlığa kadar değişik suçlardan mahkum oldu. İlaveten dört senatör hakkında da araştırma yapılıyor. Federasyon Konseyindeki toplam sandalye sayısının 170 olduğunu dikkate alırsak her on senatörden biri kriminal demektir. Üstelik bunlar Rusya’nın en iyi insanları!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu