Diaspora Haberleri

Tarihçi, Araştırmacı-Yazar Mahmut Bi Vefat Etti!

Tarihçi, araştırmacı-yazar Mahmut Bi, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde tedavi gördüğü Acıbadem hastanesinde vefat etti. 
Bursa Birleşik Kafkasya Derneği kurucusu olan ve uzun yıllar başkanlığını yapan Mahmut Bi yaklaşık 3 yıldır akciğer kanseri tedavisi görüyordu. 28 Eylül 2017 günü vefat eden Mahmut Bi 29 Eylül 2017 Cuma günü Bursa Nilüfer İlçesi Fatih Sultan Mehmet Camiinde Cuma namazını müteakip  kılınan cenaze namazı sonrası Pınarbaşı Mezarlığında (Acıbadem Hastanesi yanı) toprağa verildi.

Saygıdeğer ağabeyimiz Mahmut Bi’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet; yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.

     MAHMUT Bİ KİMDİR?

Haşimi Ürdün Krallığı’nın başkenti Amman şehrinde 1945 yılında doğan Mahmut Bi; Kuzey Kafkasya’dan Büyük Çerkes Sürgünü’nde(1864) önce Balkanlar’a yerleşen, Osmanlı-Rus 93 Harbi’nden (1877-78) sonra da Ürdün’e yerleşen Abzah (Hatko) boyuna mensup (Haluğ-Natko) ailesindedir.

Amman’da başladığı ilköğrenimini 1952 yılında Türkiye’ye göç ettikten sonra tamamlayarak, 1970 yılında Ankara Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünden mezun olmuştur.

1965-1972 yıllarında, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Türkiye’deki Tuslog teşkilatının pazarlama bölümünde çeşitli görevlerde bulundu.
Vatani görevini ifa ettikten sonra, 1974-1994 yılları arasında bir devlet kuruluşu olan Sümer Holding A.Ş. bünyesinde satış ve ihracat departmanlarında yöneticilik görevlerinde bulunmuş olup, görev icabı onüç ülkeyi ziyaret etmiştir.

Birleşik Kafkasya Konseyi’nin kuruluş çalışmalarına katılan Mahmut Bi; 1994 yılında emekli olduktan sonra Bursa’ya yerleşmiş ve 11 Mayıs 1996 tarihinde Bursa’da kurulan Birleşik Kafkasya Derneği’nin kurucu başkanlığını yapmıştır.

Sümerbank, Birleşik Kafkasya Konseyi, Birleşik Kafkasya Dernekleri Federasyonu, Bursa Birlik Dergisi, Bursa Araştırmaları Vakfı Dergisi, Yeşil Bursa Dergisi, ayrıca Cherkessia.net Sitesinde yayınlanan çeşitli ilmi ve edebi yazıları yanında; Rus filolog Prof. G. F. Turtçaninov’un ilk defa 1991 yılında Rusya dışında Şam’da basılan “Kafkasya’da Bulunan Antik Eserlerin Keşfi ve Yazılarının Çözümlenmesi” adlı eserinin Türkçe baskısı, 2006 yılında Birleşik Kafkasya Dernekleri Federasyonu Yayınları arasında yer almıştır.

Tarihçi Mahmut Bi’nin uzun bir zamandan beri üzerinde çalıştığı “Kafkas Tarihi” adlı eserinin Birinci cildi 2007 yılında Selenge Yayınevi tarafından yayınlanmıştır.Bu eserin birinci cildi yeniden gözden geçirilerek, ikinci cildi ile birlikte, Berikan Yayınevi tarafından 2011 yılında yeniden  yayınlanmıştır.

İmam Şamil’in Batı Kafkasya’daki Naibi “Muhammed Emin Paşa’nın Kişiliği ve Faaliyetleri’’ adlı eserinin ilk baskısı Bursa Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2015 yılında yayınlanmıştır.

Mahmud Bi’nin “Kafdağı’ndan Uludağ Eteklerine Kafkas Göçleri” isimli tamamlanmış bir kitabı basım için beklemektedir.

Bunların yanı sıra yurtiçinde ve dışında düzenlenen çeşitli toplantılarda bildiriler sunan yazar son olarak “Çerkesya Tarihi’’ ve “Çerkesya Tarihi Kronolojisi “ üzerine çalışmalar yapmakta idi.

İngilizce ve Arapçanın yanı sıra Kabardey dilini de bilen Mahmut Bi, evli ve bir kız çocuk sahibi idi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu