Kafkasya Haberleri

KABARDEY-BALKAR MÜFTÜSÜ, NALÇİK’TEKİ OPERASYONUN OBJEKTİF OLARAK SORUŞTURULMASINI İSTEDİ

Kabardey-Balkar Müftüsü bir açıklama yaparak, beş kişinin öldürüldüğü “terörle mücadele operasyonu”nun Müslüman ümmette büyük endişeye neden olduğunu söyledi ve bu olayın objektif bir şekilde soruşturulması çağrısında bulundu.

Bilindiği gibi 3 Temmuz’da Nalçik’te ve ardından Baksan’da Terörle Mücadele Operasyonu (CTO ) Rejimi ilan edildi. Daha sonra Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, özel operasyon sırasında Nalçik’te ve Baksanenok köyü yakınlarında beş militanın öldürüldüğünü duyurdu.

Soruşturma Komitesi, biri güvenlik görevlilerinin hayatına kast etmekten olmak üzere iki ceza davası açtı. CTO Rejimi aynı gün kaldırıldı.

Gazeteci Nadejda Kevorkova’ya göre, öldürülenlerin beşi de -Khasanbi Khupsergenov, Anzor Barazov, Arsen Mendokhov, Mamaz Chikhradze ve Khasan Shogenov- özel operasyondan önce kaçırılmışlardı. Kevorkova Kabardey-Balkar’daki özel operasyonun mizansen olduğunu öne sürdü. İnsan hakları aktivistleri de olayın mizansen olma ihtimalini akla yakın buldular.

Nalçik’teki terörle mücadele operasyonu sırasında öldürülenlerden biri olan Khasanbi Khupsergenov, 2005’te Nalçik’e düzenlenen saldırıda hüküm giymişti.

Adalet Girişimi’nin avukatı Rustam Matsev, şikayetler AİHM’e iletildikten sonra Khupsergenov’un güvenlik güçlerinin baskısına maruz kalanlar arasında yer aldığını söyledi. Kasım 2020’de AİHM’ne, Khasanbi Khupsergenov da dahil olmak üzere Nalçik’e yapılan saldırıda hüküm giymiş olanlardan 20 şikayet iletildi. Başvuruda, işkenceden, adil olmayan yargılamadan, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğinden şikayet edilmişti. Aynı yılın Aralık ayında Rustam Matsev, güvenlik güçlerinin hükümlüleri AİHM’deki  iddialarından vazgeçmeye zorladığını açıklamıştı.

Olayın ardından KBC Müftülüğü Instagram sayfasında, “3 Temmuz 2021’de cumhuriyette meydana gelen olaya kimse ilgisiz kalmadı. Başlatılan Terörle Mücadele Operasyonu sonucu beş Kabardey-Balkar sakini öldürüldü. İnternet ağında olayın birbirinden farklı versiyonları dillendirilerek çeşitli kışkırtıcı bilgilerin yayılmasına katkıda bulunuluyor” şeklinde bir açıklama yer aldı.

Müftülük, “bu olayın cumhuriyetteki Müslüman ümmette büyük endişeye yol açtığını” kaydetti. Müftü, Kabardey-Balkar başkanı Kazbek Kokov ve cumhuriyet savcısı Nikolai Habarov’a seslenerek, “olayın nesnel ve tarafsız bir şekilde soruşturulması için” davayı kişisel himayeleri altına almaları çağrısında bulundu.

5 Temmuz’da FSB’den yapılan açıklamada, öldürülenlerin “dini aşırılık yanlısı bir grubun üyeleri” olduğu ve Kabardey-Balkar’ın “resmi müslüman din adamlarını hedef alan” terörist saldırılara hazırlandıkları iddia edilerek özel operasyon hakkında kısmi bir açıklamada bulunuldu.

İnternet sitesi haberlerinde yer alan açıklamalara göre, zanlılar tutuklama girişimi esnasında “silahlı direnişe geçtiler”. Olay sonrası güvenlik güçlerinin, öldürülenlere ait “vurucu unsurlar, otomatik ateşli silahlar ve mühimmat, el bombaları, el yapımı patlayıcı cihazlar ve patlayıcı üretimi için malzemeler ile dini aşırılık yanlısı literatüre” el konduğu bildirildi. Departmandan yapılan açıklamada, öldürülenlerin kimliklerinin, soruşturmanın selameti açısından açıklanmadığı vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu