Federasyondan HaberlerHaberler

Ahlatlılar Çerkeslerle Bir Araya Geldi

Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında hazırlanan “Ahlat Sanatla Buluşuyor” projesi kapsamında Ahlat’ta 2. Kafkas Kültür Şöleni düzenlendi.

nuri alpaslan
NURİ ALPASLAN

Ahlat Kültür Merkezi’nde düzenlenen şölene Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ahmet Zafer Bayram, Belediye Başkan Vekili Güven Gültay, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi ve Türkiye Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Nusret Baş, davetliler ve Ahlat’taki çerkesler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nda sonra şölenin açılış konuşmasını Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Alpaslan yaptı. Alpaslan; “ Sayın valim, sayın kaymakamım, sayın belediye başkanım, kıymetli Ahlatlılar, saygıdeğer konuklar, değerli basın mensupları.  İkinci kez düzenlediğimiz şölenimize hoş geldiniz şeref verdiniz. Bizler dünyanın en güzel yerlerinden olan Kafkasya da özgürce yaşarken Rusya’nın topraklarımıza göz dikmesiyle bir asrı aşan amansız bir mücadeleye giriştik ve maalesef kaybettik. Özgürlüğümüzü koruma dinimizi ve kültürümüzü yaşama isteğimizden dolayı vatanımızdan koparıldık. Yüzyılı aşkın süredir zayıf düşen toplumumuzun yarısını da yollarda kaybettik ve bize kucak açan Osmanlı İmparatorluğu’nda farklı yerlere yerleştik ve Osmanlı’yı vatan bildik.

Bundan sonra Kurtuluş Savaşı’nda Türk milletinin diğer unsurlarıyla birlikte en ön saflarda mücadele ettik ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının her aşamasında diğer kardeşlerimizle birlikte yer aldık.

Ahlat Kültür ve Kafkas Derneği olarak ülkemizin geçtiği bu zor dönemlerde böyle bir programı düzenlememizin amacı kültürel zenginliklerimizi paylaşmak ve Ahlatlılar olarak ayakta olduğumuzu dosta düşmana göstermektir. Bizler, sayın Cumhurbaşkanının gösterdiği 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşırken ülkemizin bir çok engelle karşılaşacağını biliyor ama milletimizin geleceği ve bekası için bu zorlukların üstesinden geleceğine yürekten inanıyoruz. Ve bu konuda üstümüze düşeni yapmaktan çekinmeyeceğiz, çalışacağız ve vatanımız için gerekirse yeniden çarpışacağız. Bu zor günlerin, ülkemiz için aydınlık yarınlara gebe olmasını umut ediyoruz. Sevgili konuklar, ikinci bir projemizin de DAKA’dan geçtiğini burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Ve Sayın valim, çalışmalarımızda bize destek olduğunuz için şükranlarımı arz ediyorum.  Tekrar programımıza hoş geldiniz diyor saygılarımı sunuyorum” dedi.

Nusret Baş-Ahlat
NUSRET BAŞ

Daha sonra bir konuşma yapan Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi ve Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Nusret Baş ise kültürlerini yaşatma çabasında olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Çerkesler anavatanlarından sürüldükten sonra Osmanlı’nın muhtelif yerlerine dağıldılar. O diyarlardan bir tanesi de Ahlat’tır. Burada kültürlerini yaşama gayreti içerisindeler. Büyüklerimizden hep şunu duyduk. Biz vatan kaybettik, vatanın ne anlama geldiğini en iyi biz biliriz. Onun için içinde bulunduğumuz ülkede mutlu ve müreffeh bir şekilde yaşarken, kültürümüzü de devam ettirmek istiyoruz. Çok şükür yeni Türkiye kültürleri bir tehdit olarak görmüyor. Bir zenginlik olarak görüyor. Dünkü Türkiye böyle görmüyordu ama bugün böyle görüyor. Çerkes kültürü de diğer bütün kültürler gibi saygıya değer ve çok güzel bir kültürdür. Çerkes kültürü nadide bir çiçek gibidir. Dünyada yok olmak üzere olan çiçektir. Bunu devam ettirmek gayreti içerisinde olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.”

Son olarak bir konuşma yapan Bitlis Valisi Ahmet Çınar ise kendisinin de Dağıstanlı olduğunu söyledi.

ahmet-cinar
Vali AHMET ÇINAR

“Tarihin her döneminde ve bugün Kafkasya sözü; büyülü, egzotik insana hoş gelen, karizmatik gelen bir yerdir.” diyen Çınar, şöyle konuştu: “Tarihte bir çok gezgin, düşünür o kadar söz söylemiş ki, mesela bir İngiliz gezgin diyor ki, orada gök daha mavi, ay daha yakın diyor. Evliye Çelebi diyor ki, bu kadar güzel kadınların ve bahadır yiğit erkeklerin olduğu bir başka memleket görmedim. Yine Evliye Çelebi Kafkasya’nın bir ülkesi olan Dağıstan için diyor ki, güzel bir kadın bütün ziynetlerini taksa bir köyden köye, bir dağdan dağa gitse hiçbir erkek ona yan bakmaz. Bu kadar edepliler.”

Osmanlı’nın ve Türkiye’nin Çerkeslere sahip çıktığını belirten Çınar, “Büyük sürgünde Osmanlı o zaman Halifeliğin merkezi bütün Kafkasyalılara kapılarını sonuna kadar açtılar. Büyük göçler, dalgalar oldu. Osmanlı’nın, Türkiye’nin Türklerin köyleri, şehirleri kapılarını sonuna kadar açtılar. Çok büyük ilgi gösterdiler. Yerleşmelerini sağladılar. Bir başka konuşmamda da söylemiştim. Her iki dedem de oradan geldiler. Hiçbir zaman hiçbir gün Türkiye’de yabancılık çekmediler, farklılık hissetmediler. Hep iltifat, hep bir yüceleme, hep bir saygı gördüler” dedi. Konuşmaların ardından Siyaset Bilimci Amine Aktekin tarafından “1864 Çerkes Sürgünü. Son Direniş” isimli sunum yapıldı. Düzenlenen kültür şöleni Ahlat halk Oyunları gösterisi, Çerkes müziği ve Çerkes halk dansları ile son buldu.

ahlat
Ahlat-5

Ahlat 8

Ahlat6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu