Kafkasya Haberleri

NOVAYA GAZETA’NIN İDDİASI: OCAK 2017’DE GROZNİ’DE DÜZİNELERCE ÇEÇEN İDAM EDİLDİ

Çeçenya’da yargısız infazlar belgeleniyor. Novaya Gazeta tarafından 15 Şubat’ta yayınlanan bir araştırmada, 2016’nın sonları ve 2017’nin başlarında Çeçenya’da en az 109 kişinin gözaltına alındığını belgeliyor. Bunlardan bir kısmı bir daha geriye dönmedi.

Elena Milashina’nın haberi gündem oldu.

Novaya Gazeta, Nisan 2017’de Rusya Araştırma Komitesi’ne Çeçenya’da öldürülen 30 kişinin listesini vermişti. Bu listeden 27 kişi Aralık 2016’da ve Ocak 2017’de polisin özel operasyonları sırasında düzinelerce başka Çeçenya sakini ile birlikte gözaltına alınmıştı.

Daha sonra insan hakları aktivistleri de düzenledikleri basın toplantısında Ocak ayında gözaltına alınan 67 kişinin adlarının yer aldığı bir tablo yayınlamış, bunlardan 27’sinin iz bırakmadan ortadan kaybolduğunu iddia etmişti.

Novaya Gazeta’daki araştırmanın yazarları, tutuklulukları gerçekleştirenler arasından bir tanığa ulaşmayı başardılar. Tanık, Novaya Gazeta’nın yayınladığı listedeki 27 kişiden en az 13’üne yargısız infaz yapıldığını doğruladı.

Haberi hazırlayan “Novaya Gazeta” muhabiri Elena Milashina, bu bilgileri kendisine iktidar yapısı içerisinde yer alan bir kaynağın verdiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu