Kafkasya Haberleri

KOCHESOKO’YA KUMPAS DAVASINDA İLK DURUŞMA 11 AĞUSTOS’TA

Çerkes aktivist Martin Kochesoko davasında ilk duruşma 11 Ağustos’ta yapılacak. Başkanlığını yaptığı sivil toplum kuruluşu “Khabze” eskisi kadar aktif olmasa da varlığını sürdürüyor.

Aktivistin üç avukatından biri olan Birleşmiş Ortaklar Hukuk Bürosu yönetici ortaklarından Andrei Andreev,  ceza davasının mahkemeye intikali konusunu değerlendirerek, “Soruşturma birimi gerçek durumu ortaya çıkarmakta ne kadar isteksiz ve ne kadar önyargılı olduğunu gösterdi” dedi.  Andreev, “Yeni iddianame, önceki soruşturmacının hatalarını gizlemek ve kitabına uydurmak için yapıldı” dedi.

Aktivistin diğer avukatı Lyudmila Kochesokova  da, savunma olarak, ön soruşturma sırasında güvenlik güçlerinin yasadışı eylemleri hakkında savcılığa ve soruşturma organlarına defalarca şikayette bulunduklarını söyledi. Kochesokova, “Martin Kochesoko’ya karşı yasadışı eylemlerde bulunan kişilere karşı ceza davası açılmasının birkaç kez reddine karar verildi ancak sonradan bu kararlar iptal edildi.  Yeniden değerlendirilmesi için sunduk ancak şu ana kadar verilmiş kesin bir karar henüz yok” dedi.

Martin Kochesoko da kendisine ulaşan Kavkaz Uzel muhabirine şu anda kırsal kesimde ailesi ile birlikte yaşadığını söyledi. Kochesoko, “Soruşturmanın talebi üzerine böyle bir zorunlu durumum var. Bu tedbir kararı bir yıldan uzun bir süredir yürürlükte. Bu süre zarfında tek bir ihlalim olmadı. Artık resmen çalışma fırsatım da olmadığından, çoğunlukla çiftlikte çalışıyorum. Boş zamanlarımı da kitaplarımla geçiriyorum” dedi.

Kochesoko sivil toplum örgütü “Khabze”nin resmi olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ancak eskisi kadar aktif olmadığını da söyledi. Aktivist, “Ofisin geçen sonbaharda kapatılması gerekiyordu, ancak faaliyette olan arkadaşlarımız var. Web sitesi ve sosyal ağlardaki tüm sayfalar çalışıyor” dedi.

Rusya hukukuna göre kişinin inançlarına göre örgütler ve hareketler oluşturmasının mümkün olduğunu belirten Kochesoko, “Ama bunun fiilliyatta hiç de böyle olmadığı ortaya çıkmış oldu. Bütün bu başıma gelenler bunu kanıtladı” dedi.

Bilindiği gibi Kochesoko 7 Haziran 2019’da Nalçik’te gözaltına alınmış, İçişleri Bakanlığı’nca büyük ölçekte uyuşturucu ilaç bulundurmakla suçlanmıştı. Ancak aktivist bu suçlamaları reddetmiş,  ilaçların üzerine ve arabasına yerleştirildiğini iddia etmişti. Kendisine kumpas kurulduğunu söyleyen Kochesoko bunun nedeninin de yürüttüğü sosyal faaliyetler olduğunu ifade etmişti.  Kochesoko, Rus Ceza Kanunu’nun 228. Maddesi uyarınca on yıla kadar hapis cezası almakla karşı karşıya bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu