Kafkasya Haberleri

RUS TELEVİZYONU’NDAN ÇERKESLERE YENİ BİR SOYKIRIM TEHDİTİ!

Soçi’ye yakın Adler’de inşa edilen soykırım anıtının gelen tepkiler üzerine kaldırılmasından rahatsız olan Rusya Devlet televizyonu sunucusu Mikhail Leontiev, programda konuyu yorumlarken  haddini aşarak Çerkesleri yeni bir soykırımla tehdit etti. “Evet beyler iki seçeneğiniz var. Birincisi ya size tolerans gösteriyoruz ve yerelleştiriyoruz; ya da sizi yok ediyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

MİKHAİL LEONTİEV

Mikhail Leontiev, Rusya Devlet TV kanalında prime-time politik talk show’un sunuculuğu yapıyor. Aynı zamanda Rusya’nın devlet petrol ve gaz şirketi Rosneft’ in Başkan Yardımcısı olan Leuntiev, televizyonda, Adler’de Çerkeslere karşı savaşan Rus asker ve subaylarına ithafen yapılan anıtın gelen tepkiler üzerine kaldırılmasını ağır bir dille eleştirdi. Rus şövenlerinin bir prototipi olarak içindeki nefreti ekranlardan adeta kusan Leontiev, “Size bir çizgi çizildi ve bu çizginin ötesine geçmeyin denildi. Burada kalacaksınız! Tolere edildiğiniz için, varlığınızı devam ettirdiğiniz için mutlu olun!” şeklinde tehditkar ve küstah bir dil kullanan Leontiev’in iğrenç konuşmasının tam metni şöyle:

(ses kaydı için bkz: https://www.facebook.com/nartheku/videos/937546573391205/UzpfSTE0NzQzODU2NTQyOTMwMjoxNjA5NDg0MTIyNTU4MDY1/ )

“İşte bu; siyah-beyaz aptallık bu. Amerikan anıtlarının durumuna düşmekten korunduğumuzu düşünüyorduk… Ancak; son zamanlarda burada, Kuzey Kafkasya’nın Soçi ilçesinde Kafkas savaşı kahramanı askerler için yeni bir anıt dikilmeye karar verildi ve dikildi. Bu fikrin akıllıca olup olmadığını bilemiyorum, çünkü Kafkasya Savaşı her şeyden önce bir iç savaştı. Kendi iç savaşımızdı. Açık söylemek gerekirse, burada bize karşı savaşan halklar vardı. Bunlar ne Marslılar, ne İngilizler, ne de Alman Nazi işgalcilerdi. Ancak bazı yabancı yoldaşlar, vekil olarak pençelerini oraya uzatmaya çalıştılar.

Onu yıktılar. Şimdi diğerlerinin yıkılmasına emsal olacak! Halbuki kimse anıtlarımıza dokunamaz!

Anayasa değişiklikleri niçin yapıldı?

Anıtlara dokunmayın! Hiçbir şeye dokunmayın. Nokta!

Bizim kendi tarihimiz var ve kendi tarihimizi yargılamayı reddediyoruz.

Artık bunu yapmayacağız.

Ve genel olarak zaten tüm Putin ideolojisinin esası, muazzam değeri ve başarısı, Rus tarihini kendi içinde çatıştırmamaktır.

Anlıyor musun? Tarihimiz bir bütün olarak -harika, korkunç, her ne ise- odur  öyle seviyoruz ve onunla gurur duyuyoruz. Nokta!

Çerkes örgütleri yok!.. (burası duyulmuyor) karşıyız.

Kabul ediyoruz; Çerkeslerin çok acı çektiklerini biliyoruz.

Ama sizden bir imparatorluğa karşı savaşmanızı kim istedi?! İngilizlerin öncülüğünde!

Kim!

Kimler istedi!

Evet, tarihin tekerleklerinin altına düştüler. Başsağlığı diliyor ve yas tutuyoruz.

Ama bu, Rus askerleri için yapılmış anıtları yıkmak için bir sebep değil, tamam mı!

Bu ele alınmalı ve bir tepki koyulmalıdır.

Oylamadan (anayasayı değiştirmek için) çıkarımlar yapılmadı. Hala yapılmış değil. Her şeyin otomatik olarak yapılmadığını biliyorum. Ama bir şekilde kafamızı toparlayıp ′′A′′ dedik; şimdi de ′′B′′ dedik. Nokta!

Yeter artık! Bu kadar yeter!

Alternatif bir pozisyonda olduğunu anlıyoruz.  Değişiklikler lehine oy verenlere alternatif bir pozisyon…

Bu alternatif pozisyon bize düşmandır!

Çünkü Rusya’ya alternatiftir.

Evet beyler iki seçeneğiniz var!

Bir: Ya size tolerans gösteriyoruz ve sizi yerelleştiriyoruz; ya da sizi yok ediyoruz.

Sadece iki seçenek…

İlkini tercih ederim. Bu daha insancıl. Ve ellerini kirletmene gerek kalmaz.

Ama size hiçbir taviz vermeyeceğiz!

Hayır! Hayır! Taviz yok! Tavizin hiçbir nedeni yok.

Ne oylama sonuçlarına göre, ülkemiz için gerçek sorumluluk gereği artık kimse kimseye taviz vermeyecek.

Size bir çizgi çizildi ve şöyle denildi: Bu çizginin ötesine geçmeyin! “Dur!” denildi. Ayakta duracaksın!  Dev geldi. Seni baştan uyardık. Sizi uyardık. Oyunun kuralları size bildirildi. Burada kalıyorsunuz. Burada tolere edildiğin için, varlığını koruduğun için mutlu ol!

Ve sakın uyanma!

Hepsi bu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu