Genel

REFERANDUMA KATILIM ORANI % 68; EVET DİYENLER % 78

Rusya’da yapılan Anayasa referandumuna seçmenlerin % 77,92’si “Evet”, % 21,27’si “Hayır” oyu verdiği açıklandı.

Interfax ve Tass’ın Merkez Seçim Komisyonu’ndan edindiği bilgiye göre 57 milyondan fazla seçmen Anayasa’da değişiklik yapılması için oy kullandı.

Merkez Seçim Komisyonu’nun açıklamasında, değişikliklere 57,7 milyon kişinin oy verdiği, bunun tüm Rusya seçmenin 67,97’sine karşılık geldiği belirtildi.

Rusya Federasyonu Merkez Seçim Komisyonu, 2 Temmuz sabahı seçim sandık komisyonlarından gelen bildirimlerin % 100’ünün listelere işlendiğini belirtti.

Anayasa değişiklikleri, sonuçların resmi olarak yayınlandığı gün yürürlüğe girecek.

PUTİN TEŞEKKÜR ETTİ

Öte yandan referandumla ilgili bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ruslara anayasa değişikliklerini onayladıkları için teşekkür etti.

“Rusya vatandaşlarına şükranlarımı sunuyor, desteğiniz ve güveniniz için çok teşekkür ediyorum” diyen Putin şöyle devam etti:

“Sürekli olarak ülkenin temel yasasında, anayasada değişiklik yapma gereği hakkında konuştum. Burada hem siyasi sistemin iyileştirilmesi, hem de sosyal garantilerin güçlendirilmesi var. Burada egemenliğin güçlendirilmesi, toprak bütünlüğü, nesillerimizi bir arada tutan manevi, tarihi, ahlaki değerlerimiz var.”

Ayrıca SSCB’nin tarihsel standartlara göre çökmesinin üzerinden çok az zaman geçtiğini belirten Putin, “Modern Rusya, elbette halâ oluşum aşamasında. Bu, hayatımızın tüm yönleri için geçerli: politik sistem, ekonomi, vb. Halâ birçok yönden çok savunmasızız, insanların söylediği gibi, elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz, ülkeyi ve tüm kurumlarını güçlendirmek için iç istikrara ve zamana ihtiyacımız var. Bu nedenle, değişiklikleri destekleyenlere tekrar teşekkürler” dedi.

Putin ayrıca, Rusya Federasyonu Anayasası’nda yapılan değişikliklerle ilgili oylama sonuçlarının Rusların yetkililere güvendiğini gösterdiğini, yetkililerin bu güveni haklı çıkarmak için her şeyi yapması gerektiğini söyledi.

Devlet başkanı, “Tüm Rus oylarının sonuçları, Rus vatandaşlarının büyük çoğunluğunun daha iyisini yapabileceğimize inandığını ve belediyeden cumhurbaşkanına kadar genişletilmiş hükümetin halkın bu yüksek güvenini haklı çıkarmak için her şeyi yapması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Putin, değişikliklerin kabul edilmesine karşı oy kullanan Rusların konumunun da anlaşıldığını ifade ederek, “Hala çözülmemiş birçok sorunumuz var, bu doğru. İnsanlar genellikle adaletsizlik, duygusuzluk, kayıtsızlık ile karşı karşıya. Birçoğu çok zor şartlarda yaşıyor. Bizler, ülke liderliği, mümkün olan her şeyi yapıyoruz ama hayat bize başka bir şey gösteriyor” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu