Kafkasya HaberleriSanat/Edebiyat

27’LİK YÖNETMEN OSCAR’A YÜRÜYOR

Tam adı: Kantemir Arturoviç Balagov…

Çerkes (Kabardey) bir ailenin 27 yaşındaki oğlu…

Rusya Federasyonu’na bağlı Kuzey Kafkasya’nın yoksul Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde doğmuş ve 18 yaşına kadar orada yaşamış bir genç. Her sinemaseverin bu ismi bir kenara özenle yazmasında fayda var. Çünkü ömrü vefa ederse muhtemelen gelecek yarım asırda o ve onun filmleri çok konuşulacak!

İlk uzun metrajlı filmi ‘Sıkışmışlık’ (Tesnota) ile 2017 Cannes Film Festivalindeki ‘Özel Bakış’ adlı yarışmada birincilik ödülünü alarak dikkatleri üzerine çeken “genç dahi”, şimdi daha da fazla ses getiren ikinci fimi “Dılda” (Fasulye Sırığı) ile Rusya’nın “En İyi Yabancı Film Oscarı” için resmi adayı oldu.

Balagov’un filmi Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Svetlana Aleksiyeviç’in İkinci Dünya Savaşı’na katılan kadınları anlattığı “Kadın Yok Savaşın Yüzünde” (U voynı ne jenskoye litso) kitabındaki bir hikayeden uyarlandı.

“Dılda”nın dünya prömiyeri 72’nci Cannes Film Festivali’nde yapılmıştı. Savaşın son yılında Leningrad’da geçen film, İya adlı hemşire ile Maşa adlı asker kadının kuşatmanın kırılmasından sonraki günlerde hayatlarını yeniden kurma çabalarına odaklanıyor.  Film Cannes’da FIPRESCI ödülünü aldı.

Akademi Ödülleri, yani Oscarlara aday filmler 13 Ocak 2020’de açıklanacak. Oscar töreni ise 9 Şubatta.

“GENÇ DAHİ”NİN YÜRÜYÜŞÜ

Nalçik kentinde öğretmen bir annenin ve iş adamı bir babanın oğlu olarak bir Çerkes ailesine doğan Kantemir Balagov, babası “Ekmek paranı kazanmak için garanti bir işin olmalı” dediği için Rusya İçişleri Bakanlığı’na bağlı üniversitenin ekonomi bölümüne girmiş ama bir süre sonra “kendine uymadığını” anlayıp bırakmış. Çocukluğundan itibaren sürekli film izleyen, bazı arkadaşları ile Youtube’da kurdukları kanalda 10 dakikalık kısa filmler çekerek sinemaya “merhaba” diyen genç Kantemir, Rusya sinemasının büyük yönetmenlerinden Aleksander Sokurov’un açtığı bir kursa katılarak sinemanın gerçek büyülü dünyasına adım atmış.
Rusya’da geleceğin en iyi yönetmen adayları arasında adını şimdiden yazdıran Balagov, Çerkes (Kabardey) olmasına rağmen kendisini Kabardey olarak görmediğini belirten sözleriyle sosyal medyada çok tepki alsa da, filmlerini doğup büyüdüğü Kafkasya’ya odaklanarak, onlara geleneklerle harmanlanan “zamanın ötesinde mesajlar” yüklemeye çalışarak adım adım ileriliyor.
Balagov, insanların kendilerini gelenekler içinde sıkışmış hissettiğini vurgulayan bir filmi neden yaptığı sorulunca, ‘’Çünkü Kafkasya’da büyüyen herkesin içinde bu sıkışmışlık mevcuttur’’ diye cevaplamıştı.
FİLM HAKKINDA
FASULYE SIRIĞI (DYLDA), 2019
Rusya | DCP, Renkli, 130’ | Rusça
Yönetmen: Kantemir Balagov
Oyuncular: Konstantin Balakirev, Andrey Bykov, Olga Dragunova
2. Dünya Savaşı’nın yerle bir ettiği 1945 Leningradı’nda savaş sonrası psikolojiyi anlatan Sırık, savaşın yalnızca binaları değil; insan ilişkilerini, aile bağlarını ve cinsiyetçilikten bireyselliğe kadar pek çok algısını da yıktığını vurguluyor. Sırık, savaşın hayatta kalanlar, özellikle de kadınlar üzerinde yarattığı travmayı Balagov’un bir önceki filmi Yakınlık’ta (Tesnota) da kullandığı gibi klostrofobik bir görsel dille perdeye aktarıyor. Genç yönetmen 2017’de Yakınlık ile Cannes’da kazandığı FIPRESCI Ödülü’nden iki yıl sonra, Sırık ile aynı ödülü 2. kez kazanmakla kalmayarak, bu sefer Belirli Bir Bakış kategorisinde En İyi Yönetmen Ödülü’ne de layık görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu