Kafkasya Haberleri

MARTİN’İN SAVUNMASI, TOPLUM ÖNDERLERİNİN NASIL BİR TEHDİT ALTINDA OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR

Xabze Xase Başkanı Martin Koçesoko, Kabardey Balkar Yüksek Mahkemesi’nde 24 Haziran günü görülen duruşmasında üzerine atılı tüm suçlamaları  bir kez daha reddetti.

Martin’in ifadesi, sistemin, ulusal önderleri enterne etmek için ne kadar gaddarlaşabileceğini, Rusya Federasyonu’ndaki hukuksuzluğun hangi boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor.

Nail Sönmez’in Facebook sayfasından alıtıladığımız Martin’in tam ifadesi şu şekilde:

“Uyuşturucu madde satın almak veya bulundurmaktan suçlu olmadığımı belirtmek istiyorum. Son yıllarda, yozlaşma ve devlet bütçesinin kontrolü gibi sorunların çözülmesi konusunda aktif bir sivil pozisyondaydım. Bu çalışmaları açıktan açığa yürüttüm, şiddet veya yasadışı işlem çağrısında bulunmadan.”

“Kimliğini bilmediğim birtakım asayiş kurumu elemanları, tam olarak ne yaptığımı anlamadan sosyal medya üzerinden beni karalamaya başladılar; batılı bir ajan ve uyuşturucu bağımlısı olduğuma dair dedikodular yaymaya çalıştılar. Bu doğru değil, ben sıradan bir köy çocuğuyum.”

“16 Mayıs’ta, Baksan İl Başkan yardımcısı Anzor Ahobekov evimize geldi ve başka şahitlerinde huzurunda olmak üzere bana ve babama, sivil etkinliğimi azaltmamı, eğer yapmazsam da arabama uyuşturucu konup 15 yıl hapis yatabileceğimi söyledi. Dediklerini kabul ettim ve sakıncalı bir iş yapmayacağımı söyledim.”

“7 Haziranda, akrabalarımın yaşadığı Urukh köyünden dönerken bir polis aracı uzun süre selektör veya siren açmadan beni takip etti ve sonunda durmamı emretti ve dökümanlarımı talep etti. Dökümanlarımı gözden geçirmesini beklerken, iki koyu gümüş renkte Lada Priora yanımızda durdu ve içinden siyah kıyafetli, maskeli adamlar çıktı. Ekstremizmle Mücadele Merkezi elemanları olduklarını o an anladım, kullandıkları metodları ve Ahobekov’un uyarısını hatırladım.”

“Beni arabamın önünde yere yüzüstü yatırıp kelepçelediler ve yüzüme, üzerime bir şey sürdüler ve cebime bir şey koydular, daha sonra bunun narkotik madde olduğunu anladım. Sonra bana bu işi iki türlü yapabileceklerini söylediler. Ya yalan söylemeye devam edeceğimi ve benimle istediklerini yapacaklarını, ya da istediklerini yapıp daha “medeni” olabileceklerini söylediler. Hayatımı müdafaa etmek adına istediklerini kabul ettim. Bir süre sonra polisler yanlarında şahitlerle geldiler ve cebimde narkotik madde bulunduğunu söylemek zorunda bırakıldım.”

“Daha sonra arabama yerleştirilen uyuşturucu paketlerini sürücü koltuğu altından çıkarmamı istediler. Paketi açmam da benden istendi, muhtemelen elime bulaştığından emin olmak için. Arka koltukta balık dolu bir paket vardı, onu prosedür gereği incelemediler bile, narkotik paketinin nerede olduğunu biliyorlardı.”

” Beni sonra karakola götürdüler ve konuşmaya başladım. Uyuşturucu hakkında soru sormadılar, yürüttüğüm sivil faaliyetler hakkındaydı. Bana, okumama bile fırsat vermeden bir kağıt imzalattılar. Bir avukat çağırdılar ama benimle bire bir konuşmasına izin vermediler. Ayrıca onunla konuşmaktan çekiniyorum çünkü onu tanımıyorum.”

“Sonra Nalçik’te hapse gönderildim. Dava sırasında akrabalarım neden suçu kabul ettiğimi sorduklarında, onlara öbür türlü öldürüleceğimi söyledim. Daha sonra sosyal medya üzerinden bir destek akını başladı. Uyuşturucuların üzerime yerleştirildiğini savundular. Hapis memuru İslam Taov beni ofisine çağırdı ve suçu reddetmeye devam edersem beni en kötü hücreye koyacaklarını, benimle istediklerini yapacaklarını ve adıma yeni suçlar ekleneceğini söyleyerek beni tehtid etti. Hayatımı müdafaa etmek için kabul ettim.”

“Ancak halkımdan gelen bu desteği gördüğümden dolayı, doğruyu söylemem gerektiğini ve bu kanunsuzlukla başa çıkmam gerektiğini anladım. İntihara meyilli değilim ve ileriye dönük planlarım var. Eğer bana bir şey olursa, vicdandan yoksun asayiş elemanlarından gelecektir.”

“Şimdiye kadar ne uyuşturucu kullandım, ne de neye benzediğini biliyorum. Sürekli tehdit ediliyorum. Avukatlarımın yokluğunda bana bir şey yapılacağından endişe ediyorum. Yeniden anlaşmaya zorlanabilirim.”

“Sizden istediğim, beni bu asayiş kurumu elemanlarının tehdit ve işkencelerinden korumanızdır.”

________

Haber: @nart_heku@circassian.philosophy’den alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu