HaberlerKafkasya Haberleri

KOBLİ MUAMMER CANIDEMİR, HÜKÜMET VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK İSTEDİ

Rusya vatandaşlığından mahrum edilmeye ve ülkeden kovulmaya çalışılan Çerkes geri dönüşçü Kobli Muammer Canıdemir, insan hakları derneklerinin de yer aldığı 50 sivil toplum örgüt yöneticisine müracaat etti. Canıdemir ayrıca Rusya, Türkiye, Ürdün, Almanya, İsrail ve Suriye’deki hükümet temsilcilerine de başvurdu.

Muammer Canıdemir, müracaatına cevap verileceği ve tarihî anavatanında kalması ve yaşaması için haklarını savunmada yardımcı olacaklarına dair umudu olduğunu söyledi.

Canıdemir müracaatında, Rusya vatandaşlığından mahrum edilmesinin gerçek bir gerekçesi bulunmadığının ortada olduğunu belirtti.

Canıdemir’in 20 yılı aşkın bir süre önce aldığı Rusya vatandaşlığı, Aralık 2018’de Krasnodar Kray Mahkemesi, Soçi Merkez Bölge Mahkemesinin Ağustos ayında vermiş olduğu karar doğrultusunda geri alınmak isteniyor. Canıdemir’e isnad edilen suç 1996-1997 yıllarında kayıtlarda belirtilen adreste oturmaması.

Muammer Canıdemir, içinde bulunduğu vaziyeti anlattığı ve yardım çağrısında bulunduğu yazısını şu sözlerle noktalıyor: “Kalbim attıkça ve damarlarımda bir damla da olsa kan aktıkça, hiçbir güç beni kendi rızamla ecdadımın vatanını terk etmeye zorlayamaz.”

Muammer Canıdemir’in 50 kurum ve hükümet başkanlarına gönderdiği başvurunun tam metni şöyle:

 

Rusya Federasyonu Başkanlığı
İnsan Hakları Konseyı Başkanı
Fedetov M.A.

Rusya Federasyonu İnsan Hakları Komiseri
Moskalkova T.N.

Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar ve Uluslararası İnsani İlişkiler Başkanı
Mitrofanov E.V.

Kuzey Kafkasya İşleri Bakanı
Çebotarov S.V.

Rusya Federasyonu Güney Rusya Bölgesi Başkanı
Ustinov V.V.

Krasnodar Eyalet Valisi
Kondratev V.İ.

Adigey Cumhuriyeti Başkanı
Kumpilov M.K.

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Başkanı
Temrezov R.B.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Başkan Vekili
Kokov K.V.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Parlemonto Başkanı
Yegorov T.B.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Kamu İşleri Odası Başkanı
Berdov T.B.

Adigey Cumhuriyeti Ulusal ilişkiler Komitesi Başkanı
Şhalaxo A.A.

Adigey Cumhuriyeti ve Krasnodar Eyaleti Müslümanları Yönetimi Başkanı
Müftü Kardanov A.

Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi
Müftü Berdiyev İ.

Dünya Çerkes Birliği Başkanı
Soxrokov H.H.

Karadeniz Kıyı Adıge-Şapsığ Xase Başkanı
Çaçux M.H.

Krasnodar Eyaleti Adığe Xase Başkanı
Soht A.K.

Adigey Cumhuriyeti Adığe Xase Başkanı
Tlemeşok R.M.

Karaçay-Çerkes Adığe Xase Başkanı
Aslanov A.F.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Adığe Xase Başkanı
Hafıse M.M.

Adığe Halk Birliği Koordinasyon Konseyi Başkanı
Kalmıkov J.

Maykop Adığe Xase-Çerkes Konseyi Başkanı
Çundıjko Z.

Xabze Derneği Başkanı
Koceşokov M.

Uluslararası Barış Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Komitesi Yönetimi
Gubaçnkov J.M.

Oçag Derneği Başkanı
Bora A.H.

Sosyal ve Politik Aktivist
Şevçenko M.L.

Kabardey-Balkar Bölgesel İnsan Hakları Merkezi Başkanı
Hatajukov V.N.

Rusya İnsan Hakları Derneği Yönetimi
Ponomarev L.A.

Helsinki Sözleşmesi Grubu Moskova Başkanı
Borşev V.V.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu

Memorial İnsan Hakları Konsei Başkanı
Çerkasov A.V.

Vatandaşlar Dayanışma Komitesi Başkanı
Gannuşkinoy S.A.

Rusya Halkları Kongresi Başkanı
Tatarkulov A.H.

Uluslararası İşler Federasyon Komitesi Başkan Yardımcısı
Kanokov A.B.

Dışardaki Bütün Rus Vatandaşları Koordinasyon Kurulu
Yabloko Partisi Başkanı
Slabunova E.E.

Çoğulcu Demokrasi Partisi
Türkiye Ankara
Faruk Arslandok

Kafkas İşadamları Derneği (Kafiad)
Türkiye Ankara
Taymaz Yusuf

Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu (Birkaf)
Türkiye Ankara
Haluk Kutlu

Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaffed)
Türkiye Ankara
Yaşar Aslankaya

Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerfed)
Türkiye İstanbul
Nusret Baş

Abhaz Dernekleri Federasyonu (Abhazfed)
Türkiye İstanbul
Atanur Aksoy

Avrupa Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı
Almanya Köln
Ertan Doğtaş

Çerkes Yardımlaşma Birliği Başkanı
USA New Jersey
Kazbek Kagado

Kfar Khama Adige Xase Başkanı
Kfar Kama İsrail
Zekeriya Napso

Amman Adige Xase Başkanı
Amman Ürdün
Zuhdi Janbek

Beyrut Adige Xase Başkanı
LübnanBeyrut
Saria Razzak

Sayın Yetkililer;

1960 yılında Türkiye’de doğdum. 1991 yılında, yurttaşlarının vatanlarına geri dönüşleri başladığında, dedem (büyük babam) Koble Hacımet Hacı İsmailoğlu’nun yaşamı boyunca Rus vatandaşlığına sahip olduğu Rusya’ya dönmeye karar verdim.
16 Temmuz 1993 tarihinde, Adigey Cumhuriyeti’nin Maykop kentine geldim. Tanıdığım Koblev Yakub Kamboletovich’in: Maykop, Pobedı Cad. No:8, Daire:10 adresindeki evine yerleştim ve kaydımı buraya yaptırdım ve oturum başvurusunu yaptım, 24 Ağustos 1993 tarihinde oturum iznim verildi.

03.09.1993 tarihinde, annemi ziyaret etmek ve yapacağım işlerle ilgili sorunları halletmek için Türkiye’ye gittim. Ancak geçirdiğimiz araba kazası sonucu annemin yaşadığı travma ve kırıklarının tedavi ve rehabilitasyonu nedeniyle bir yıl Türkiye’de kaldım.

1994 yılında Türkiye’de ekonomik kriz yaşandı. Bu şartlar ve aile sorunlarım nedeniyle bir süre daha Türkiye’de yaşamak zorunda kaldım. Ancak 22 Eylül 1995’te Rusya’ya geri dönebildim.

28 eylül 1995 tarihinde oturma iznimi yeniden 22 Temmuz 1999 tarihine kadar uzattım. Rusya’da kaldığım süreler boyunca (Maykop’ta olduğum sürece), yukarıda bahsedilen, kayıtlı olduğum Koblev Y. K. nin dairesinde yaşadım.

Annemin 31 Ocak 1997 tarihinde ölümünden sonra, Türkiye’de beni bağlayan hiçbir ilişki kalmadı ve kesin olarak Rusya’ya döndüm. Bu dönüşümden itibaren sürekli olarak (Maykop da olduğum sürece) belirttiğim, Maykop, Pobedy Caddesi 8, Daire 10 adresinde yaşadım. Bu süre zarfında işle ilgili meseleler için Tuapse’yi sık sık ziyaret ediyordum. Ortak tanıdık arkadaşlar sayesinde gelecekteki eşim Tesheva Ludmilla Shrahmetovna ile tanıştım.

18 Ağustos 1997’de Tesheva L.Ş. ile Türkiye’ye gittik ve 12 Ekim 1997’de resmi evliliğimizi tescil ettirdik, daha sonra 10 Kasım 1997’de Rusya Federasyonu’na geri döndük. Rusya vatandaşı ile evlilik nedeniyle vatandaşlık evraklarını verdik ve 6 Aralık 1997’de Rusya vatandaşlığını aldım. Bundan sonra eşim ve ben (eşimin annesine ait) Soçi ili Lazarevski İlçesi, Partizanskaya Caddesi 14, Daire 43 adresinde yaşadık.

Şu an Soçi ili, Lazarevskiy İlçesi, Partizanskaya Caddesi 4, Daire 10, adresinde evliliğimizden olan üç çocuğumuz ile birlikte yaşıyoruz.

Haziran 2018’de, Krasnodar bölgesi savcı yardımcısı – Soçi Cumhuriyet savcısı, Rusya Federasyonu’nun çıkarlarını koruma ve ben Muammer Canıdemir’in Adigey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Pasaport ve Vize Hizmetleri Bölümüne verdiğim vatandaşlık talep formunda, “1993’ten beri Adigey Cumhuriyeti Pobedı Caddesi 8, Daire: 10, Maykop, adresinde, sürekli yaşadığımı belirterek ve bilerek yanlış beyanda bulunarak vatandaşlık aldığımın tespit edildiği” iddiası ile Soçi Merkez İlçe Mahkemesi’ne başvurdu.

Soçi Savcısı, Soçi Savcılığının, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Muammer Canıdemir tarafından Rusya Federasyonu vatandaşlığı almasının yasallığının doğrulanması için, Krasnodar Bölgesi Soçi Federal Güvenlik Servisinden operasyonel belgeler geldiğini söyleyerek taleplerini kabul etti.

Savcı iddiasında, Adigey Cumhuriyeti Güvenlik birimleri tarafından yapılan denetim sonucu, 1997 yılının Kasım ayında, Adigey Cumhuriyeti Pasaport ve Vize Hizmeti Bölümüne vatandaşlık talebinde bulunduğumu ve Adigey Cumhuriyeti, Pobedy Caddesi 8, Daire: 10, Maykop adresini beyan ettiğimi belirtti.

Soçi Merkez İlçe Mahkemesi tarafından, 09 Ağustos 2018 tarihli duruşmasında; Krasnodar Bölgesi Savcı Yardımcısı, Soçi Cumhuriyet Savcısı’nın Rusya Federasyonu’nun çıkarları aleyhine ve kasten yanlış bilgi verdiğim yönündeki iddiasını onayladı. Güvenlik birimleri tarafından soruşturmalarda ve alınan tanık ifadelerinde ve iddianame sırasında mevcut mevzuatın usule aykırı ihlallerinin yanı sıra, duruşma sırasında benim tanıklarımın ifadeleri ve zaman aşımı gibi durumlar hiç dikkate alınmadan iddia makamı talepleri doğrultusunda karar verildi.

Bu kararla ilgili Krasnodar Bölge Mahkemesi’ne şikayetim oldu, fakat Krasnodar Bölge Mahkemesi de, bütün mevzuat ve usul ihlallerine gözlerini kapatarak mevcut tüm usule aykırı davranışlara ve tutarsızlıklara rağmen, Soçi merkez ilçe mahkemesinin kararını aynen bıraktı.

Saygıdeğer kişiler; beni Rus vatandaşlığından mahrum etmenin geçerli nedenlerinin olmadığı ve bu konuda bunu düşünen ve sahte yasal gösteri yapan güçlerin, Rusya menfaatleriyle hiçbir ilgisi olmayan sadece dar görüşlü kendi çıkarlarının peşinden gittiği açıkça anlaşılıyor.

Tarihi vatanıma geri dönmek sadece benim hayalim değil, aynı zamanda Kafkas Savaşı’nın sona ermesinden sonra vatanlarını terk etmek zorunda bırakılan atalarımızın neslinin birçok ferdinin de hayalidir.

Bugün Krasnodar Bölgesi Güvenlik Birimlerinin ve kanun uygulayıcı kurumlarının bana karşı tutumlarıyla, beni anavatanımdan mahrum bırakmaya çalıştıkları gerçeği, bu korkunç savaşın tarihi metodunun, bugün yeni metotlarla devam etmesinden başka bir şey olmadığını görüyorum. Benim bu durumum, bize karşı, yeni gelecek nesillerin vatanlarından tekrar zorla sınırdışı edilmesi uygulamasını başlatmaktır.
Bunu söylemeye cüret ediyorum, çünkü bu gerçekler bir tek bana değil, bütün bu yasadışı uygulamanın, bana ve Çerkes halkının anavatanlarını yeniden kazanmaya çalışan diğer temsilcilerine karşı sert bir hukuksuzlukla sürdürüldüğünün göstergesidir.

Bu durumu Rus makamlarının belirli temsilcilerinin, ulusal hareketlerin, kamuoyunun, siyasi figürlerin, düşünce ve bilimsel aydınların temsilcilerinin dikkate alacağını ve buna cevap vereceğini umut ediyorum.

Bu şikayetimin ve temyiz başvurumun, Rusya Federasyonu dahilinde bulunan atalarımın vatanında kalmam ve yaşayabilmem için, haklarımın korunmasında bana mümkün olan her türlü yardımı sağlayacağına inanıyorum.

Benim açımdan, bir kez daha ilan ediyorum: kalbim attığı ve damarlarımda en azından bir damla kan aktığı sürece, hiçbir güç beni isteyerek vatanımı terk etmeme neden olamayacaktır.

24.01.2019

Saygılarımla,

Muammer Canıdemir
354200 Soçi Lazarevski
Partizanskaya Cad. 4,Daire 10
Rusya Federasyonu
mr.muammer1960@gmail.com
tel:+79182238091

Ekler:

  1. 09 Ağustos 2018 tarihli Soçi Merkez İlçe Mahkemesi kararının bir kopyası.
  2. 13 Aralık 2018 tarihinden itibaren Krasnodar bölge mahkemesinin hukuk davalarına ilişkin yargı kurulunun temyiz kararının bir kopyası.

2 Yorum

  1. İnsanın temel hakkı olan vatanında yaşamaktır, suçu olmadan vatanından uzaklaştırmak adaletsizliktir,zulümdür,hukuksuzluktur ilkel cezalandırmadır şiddetle kınıyorum.

  2. Rusyanın Anavatanımız ADIĞEY’deki bölgemizdeki ADIĞE halkımızın Atalarımıza karşı 1864 öncesi ve sonrası Kafkas Halklarımızın Soykırımını ve Kafkas halklarımıza karşı sürdürülegelen 300 yıllık Rus ÇARLIĞI emperyalizmini ve düşmanlığının Rus-Kafkas Halkı Savaşı Tarihimizinde incelendiğinde; Kafkas Halkımızın Anavatanımızdan Büyük KAFKAS HALKIMIZIN sürgünümüzün,soykırımın 155.yılında 21. yüzyılda’da İnsan Yaşamınıve Özgürlüğünü İnsan
    Haklarına ve Hukuk ilkelerine aykırı eski SOVYET YENİ RUSYA FEDERASYONUN faşizan doktriner baskılarına ve haksız uygulamalarına karşı Halkımzın hep birlikte elbirliğiyle ve güçbirliğiyle BİR OLMALI Halkımızın Geleceği için İRİ OLMALIYIZ…HERŞEY ANAVATANIMIZ ÇERKESYA HALKLARIMIZ İÇİN..ADIĞEXER ARI VOBO
    T’HAĞEPESOV…************.!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu