Kafkasya Haberleri

ÜNLÜ OLİGARK NEVZLİN: “UKRAYNA ELE GEÇİRİLEMEZ”

MİLYARDER NEVZLİN: “PUTİN'DE UKRAYNA'NIN TAM ÖLÇEKLİ İŞGALİ KARARI ,ZELENSKY NORMANDİYA DÖRTLÜ TOPLANTISINDA ANLAŞMAYI İMZALAMAYI REDDETTİĞİNDE OLGUNLAŞTI”

DMİTRY GORDON

“Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tam ölçekli bir savaşı bekliyor muydu ve başladığında ne hissetti? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya saldırmasına karar verdiğinde ne hissetti? Rus oligarklarının Putin üzerinde etkisi var mı? Rus cumhurbaşkanı için işadamı Roman Abramoviç kim?…” Yukos’un eski başkan yardımcısı, Rus-İsrailli milyarder işadamı Leonid Nevzlin, GORDON çevrimiçi yayınının kurucusu Dmitry Gordon ile yaptığı bir röportajda Batı’yı Putin’i yok etmekten alıkoyan şey hakkında konuştu.


“Savaşın başladığını öğrendiğimde, Rusya Federasyonu vatandaşı olarak, dolaylı da olsa sivil Ukraynalıların yıkımına, öldürülmesine ve yaralanmasına karışmış olmaktan büyük bir utanç duydum.”

 

 

– Leonid Borisoviç, iyi akşamlar.

– İyi akşamlar, Dmitri.

– İsrail’de dedikleri gibi, şalom.

– Şalom.

– “İnsan ister, Allah lütfeder” ne demek biliyor musunuz? Zaten İsrail’e uçmam gerekiyordu, hazırlanıyordum, seninle savaş hakkında bir röportaj ayarladım. Lütfen söyler misin, bu savaşın başlamasını bekliyor muydun?

– Hayır, bu şekilde başlamasını beklemiyordum.  “DNR” ve “LNR” (terör grupları tarafından kontrol edilen Donetsk ve Lugansk bölge idareleri-GORDON) topraklarında bazı olayların olacağını varsaydım. Wagner ve diğerleri gibi, Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri kisvesi altında sözleşmeli askerler vb. gibi daha fazla destek olacağını, daha fazla özel askeri şirket olacağını varsaydım, ancak Ukrayna’ya karşı askeri bir saldırı olacağını beklemiyordum.

– Bu savaşın başladığını öğrendiğinizde ne hissettiniz?

– “Önce şok oldum. Kendimi normal bir insan olarak görüyorum. Normal bir insan için Ukrayna ile Rusya arasında savaş olamaz. İkincisi, orada doğup bir zamanlar Moskova’da 43 yıl yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşı olarak, dolaylı da olsa olaylara karıştırılmış olmam, yani, barışçıl Ukrayna vatandaşlarının öldürülmesi, yıkımı, yaralanması ve genel olarak 24 Şubat’ta başlayan tüm bu dehşet Ukraynalıların önünde büyük bir utanç sebebi.

– Rusya Federasyon Konseyi üyesiydiniz …

– Evet, 2002 ve 2003 yıllarında Rusya Federasyon Konseyi üyesiydim.

– Rusya’nın en zengin insanlarından biri olmanın yanı sıra, Rus siyasi elitinin en yüksek çevrelerinde yer aldınız. Lütfen bana bu seviyedeki kararların orada nasıl alındığını söyler misiniz? Onları kim kabul ediyor?

– 2003 yılında Yukos olayıyla bağlantılı olarak ayrıldım. Ve o zamandan beri orada neler olup bittiğinin bir gözlemcisiyim. Tek iyi şey, hala birçok arkadaşım, birçok kaynağım var ve orada neler olduğunu az çok anlıyorum.

Aslında 1996’dan 2000’e kadar tüm kararlar “aile” adı verilen dar bir grup insan tarafından verildi. Bu [Roman] Abramoviç, bu [Valentin] Yumashev, bu [ Tatiana ] Dyachenko, bu [Alexander] Voloshin ve periyodik olarak onlara katılan Chubais.

2000’den 2004’e kadar, kararlar % 90 aynı grup tarafından ve %10 Putin ve tabiri caizse, ona St. Petersburg’dan eşlik eden yeni grubu tarafından alındı.

2004 yılından bu yana, kararlar esas olarak St. Petersburg grubu ve kişisel olarak Vladimir Putin tarafından alınmaktadır. Başkan kim olursa olsun: bebek Medvedev veya Putin.

2012’den bu yana, aslında ilk kez Putin gerçekten seçildiğinde, yani bunlar gerçekten kazandığı seçimlerden sonra -ne kadar dürüst ya da adil olmasalar da, kazandı. Reytinglerden ve her şeyden belliydi- kararların çoğunu Putin tek başına alıyor ve çok dar bir insan çevresiyle istişare ediyor.

– Bu dar daireyi kim oluşturuyor? İsimleri sıralayabilir miyiz?

– Yuri Kovalchuk’un Putin üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu kesinlikle biliyoruz: hem kişisel hem de ideolojik. Üstelik, eşitler arasında bir eşit gibidir. O, Putin’in St. Petersburg’daki diğer arkadaşlarından rütbe olarak biraz daha yaşlı. En azından Putin’e eşit. Bu, hem davranış modelinde, hem de Rusya Federasyonu’nda ne yapıp ne yapamayacağında görülebilir. Yani aslında her şeyi yapabilir. Öyleyse Putin üzerinde önemli bir etkisi var – buna ne deniyor? –

[Rosneft başkanı] Igor Sechin. Onun hakkında ne düşünürlerse düşünsünler, zayıf zihnine rağmen gerçekten büyük bir etkisi var, ama tabiri caizse liderin varlığına çok saygılı bir yakınlığı var.

– Zayıf bir aklı mı var?

– Evet, Sechin çok aptal bir insan. Peki, böyle… Nasıl demeliyim?.. Siyah beyaz, lineer.

– Aptal mı, yoksa başka bir şey mi?

– Belki aptal değildir. Daha iyi bir Rusça kelime var. Ama sansürsüz söyleyeceğim: salak. Bir keresinde rahmetli Oleg Pavloviç Tabakov bana Tabakov’un evinde Igor Sechin ile diyaloğunu anlattı. Bu, Igor Sechin’in bir koltukta otururken viski içip bir noktaya boş boş bakmasından ibaret bir diyalog. Ve yaklaşık iki saat sonra, Oleg Pavlovich monologu şöyle aktardı: “Hepsinden nasıl nefret ediyorum …” – “Kimden?” diye sordu Oleg Pavloviç. “Gorbaçov ve Yeltsin” dedi Sechin. – “Neden?” diye sorunca Oleg Pavloviç. Sechin, “Birliğin çöküşü nedeniyle” dedi. Bütün akşamın sohbeti bu.

– Eğlenceliymiş. Peki, sıkı çemberi başka kim oluşturuyor?

– “Biliyorsun, o biraz değişiyor. Ama Chemezov gibi insanlar nasıl belirli bir rol oynayacak? Yine de [Rostec başkanı Sergey] Chemezov, [ işadamı Arkady]  Rotenberg ve [işadamı Gennady] Timchenko daha çok sözde arkadaşlar ve ortaklar gibiler.

Ve şimdi, şu anda, güç yapılarının ve özel hizmetlerin etkisinin büyük ölçüde arttığını düşünüyorum. Her şeyden önce, bu [FSB başkanı Alexander] Bortnikov. İkinci sırada – ve şimdi belki de ilk sırada – savaşla ilgili olarak Savunma Bakanlığı’nın generalleri var. Küçük bir ölçüde [Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai] Patrushev. Belki birini unuttum. Evet ve başkanlık yönetiminde etkisi olan iki kişi var. Bu, şüphesiz [cumhurbaşkanlığı idaresi başkan yardımcısı Sergei] Kiriyenko…

– [Başkanlık yönetiminin başkanı Anton] Vaino?

– “Vaino’nun herhangi bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Vaino bir yardımcıdır. Kiriyenko’nun gerçek bir etkisi var. Çünkü o, öncelikle Kovalchuk’un adamıdır. İkincisi, kendisi hem Kovalchuk’u hem de tabiri caizse bu patronu memnun etmek için ne yapılması gerektiğini anlar ve bilir.

Ve bir kişi daha var [cumhurbaşkanlığı yönetiminin başkan yardımcısı] Dmitry Kozak, her durumda cumhurbaşkanına çok yakın ve onun üzerinde oldukça büyük bir etkisi var. Başkan onu dinliyor.

Aleksey Gromov, hem doğrudan hem de dolaylı olarak nüfuz sahibidir, çünkü tüm bu devasa propagandayı uzun süredir ve profesyonelce yönetmektedir.

Ve size, örneğin: “[Maria] Zakharova, Dışişleri Bakanlığı’nın bir temsilcisidir” dedikleri zaman, aslında o, dışişleri bakanlığının temsilcisi değil, Gromov’un propagandacısıdır. Anlıyor musun? Yani, halkın önüne Dışişleri Bakanı Lavrov değil, yönetim başkan yardımcısı Gromov adına çıkıyor.

– Peki bu Marya nasıl geçti? O da bence çok akıllı değil.

– Bir kadın hakkında kötü konuşmak istemiyorum. Özellikle genel olarak, içmesi ve çirkinliği hakkında. Gençliğinde daha az sarhoş ve daha güzel olduğunu ve yaklaşık 10 yıl boyunca New York’ta Birleşmiş Milletler’de Lavrov’la birlikte çalıştığını söylüyorlar. Bence onu kendine çekiyor. ( Lavrov, 1994’ten 2004’e kadar Rusya’nın BM’deki daimi temsilcisi olarak çalıştı. Zakharova da, 2005’ten 2008’e kadar Rusya’nın BM’deki daimi temsilcisinin basın servisini yönetti.  – “GORDON” ).
——————————————–

Kaynak: http://gordonua.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu