Diaspora HaberleriHaberler

Kâzım Berzeg’i Kaybettik

Vubıhların Berzeg ailesi büyüklerinden, fikir adamı, hukukçu, yazar Kazım Berzeg geçirdiği rahatsızlık sonrası vefat etti.

7 Şubat Pazar günü Hakkın rahmetine kavuşan Kazım Berzeg’in cenazesi 9 Şubat 2016 Salı günü İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’ndaki Şakirin Camii’nde öğle namazı sonrası kılınacak cenaze namazını müteakiben toprağa verilecek.

Çerkes Dernekleri Federasyonu olarak merhuma Yüce Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine sabırlar dileriz.

Kazım Berzeg Kimdir?

Büyük Çerkes sürgününde (1864) Anadolu’ya göç ederek Samsun yöresinde yerleşen bir Vubıh ai­lesindendir. 1938 yılında Samsun’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Samsun’da, yüksek öğrenimini İstanbul Hukuk Fakültesi’nde tamamladı (1961).
Samsun’da serbest avu­katlık yaptığı ve çiftçilikle de uğraştığı yıllarda yerel basında çeşitli konularda yazılar yayınladı (1962-64). Kavak ilçesi Ziraat Odası Meclis Başkanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Samsun İl Temsilciliği görevlerinde bulundu. Daha sonra Ankara’da D.S.İ.Genel Müdürlüğü, Türkiye Şeker Fabrikaları ve Sanayi Bakanlığı’nda müşavir avukat olarak çalıştı. Emekli olduktan sonra tekrar serbest avukatlık yaptı. Türkiye’de, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’ndan mülkiyet ve kamulaştırma konularında kabul edilebilirlik kararları alan ilk avukattır. Samsun’daki Kafkas Kültür Derneği’nin kurucuları arasında bulunmuş, Ankara Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’nin yönetim kurullarında görev almıştır.
1964-1994 yılları arasında Türkiye’nin “Zafer”, “Son Havadis”, “Milliyet”, “Cumhuriyet”, “Pazar Postası”, “Yeni Kafkasya” gibi gazetelerinde, “Forum’, ‘Polemik”, “Yeni Forum”, “Ankara Barosu Dergisi”, “Türkiye Barolar Birliği Dergisi”, “Kafkasya Gerçeği”, “Tarih ve Toplum”, “Yedi Yıldız” vb. dergilerinde hukuk, tarım, politika ve tarih ko­nularında çok sayıda yazısı yayınlandı.

Kitap halindeki eserleri: “Türk Tarımı ve Toprak Re­formu” (Ankara 1972), “Hukuk Başlangıcı ve Ayni Haklar Ders Notları” (D.S.İ. Ankara 1978), “1820 Edirne Mu­ahedesinden Sonra Osmanlı Devletinin Çerkes Politikası…” (Ankara 1990), “Liberalizm Demokrasi Kapıkulu Geleneği” (Ankara 1993), “Liberalizm Hukuk Ahlak”(Ankara 1994)…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu