Kafkasya Haberleri

“2 KASIM 1991’DE, DAĞLI HALKLAR MECLİSİ TOPLANTISINDA ÖRGÜT KAFKASYA DAĞLI HALKLAR KONFEDERASYONU’NA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Bugün hayata veda eden Magomed oğlu Musa Şenıbe 29 Aralık 1936’da Kabardey-Balkar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde doğdu. Rostov Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kabardey-Balkar Komsomol Merkez Komitesi’nin ikinci sekreteri olarak çalıştı. Etnik ve dinler arası çatışmalar bölümüne başkanlık etti.

Kafkasya Dağlı Halklar Konfederasyonu’nun kurucu başkanı olarak Abhazya’nın savaşı kazanmasında kilit rol oynadı.

Musa Şenıbe 2017 yılında Sputnik Abhazya tarafından yapılan röportajda o günleri şöyle anlatmıştı:

Musa Şenıbe, Gürcistan tarafından hakları ihlal edilen Abhazya’nın ulusal çıkarlarını savunmak gerektiğinden Kafkasya Dağlı Halklar Konfederasyonu’nun oluşturulduğunu söyledi.

“Abhaz aydınları sorun çıkacağını hissettiler, halkların temsilcilerini toplamaya ve Gürcistan’a yalnız olmadıklarını, Kafkasya halklarının bir arada olduklarını ve saldırganlığa cevap vermeye hazır olduklarını göstermeye karar verdiler” diyen Musa Şenıbe, bunun üzerine Kafkasya’daki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Sohum’da bir araya geldiklerini söyledi.

Şenıbe, “Bagrat Shinkuba Abhazya Yazarlar Birliği’nde bizi kabul etti, toplantı Abhaz aydınlarıyla dolu bir salonda yapıldı. Bölgenin karşılaştığı sorunları tartışmaya başladık” dedi.

Gürcüler, bu toplantıya izin vermeyeceklerine dair tehditlerde bulunduklarını ancak toplantıyı engelleyemediklerini söyleyen Şenıbe, “Toplantıda, işlerin tek bir konuşmada bitmemesini önerdim. Organizasyon olmadan hiçbir şey yapmak imkansız. Toplantıya halk temsilcilerinin kongresi statüsünü vermenin gerekli olduğunu söyledim.” dedi.

Kongre sırasında Gürcistan Başsavcı Yardımcısı’nın Aydgılara Hareketi başkanı Alexei Gogua’ya yaklaştığını ve toplantıya bir kongre statüsü verildiği takdirde tüm delegeleri dışarı çıkaracağı tehdidinde bulunduğunu söyleyen Şenıbov, “Tartışmalar ve baskıya rağmen toplantıya kongre statüsü verilmesine karar verildi. Halklar yüz yıl sonra toplandı ve sadece konuşarak dağılmadı” dedi.

Şenıbe, 1992 yılında Abhazya halkının Vatan Savaşı’nın başlamasından sonra Kafkasya Dağlı Halklar Konfederasyonu’nun tüm cumhuriyetlerden gönüllü toplamak ve onların özgürlük ve bağımsızlık için savaşan Abhaz halkının savunmasına sevkiyatı için çalıştığını belirtti.

1-2 Kasım 1991’de düzenlenen Sohum’daki Dağ Halkları Meclisi’nin 3. kongresinde, on iki halkın temsilcileri Antlaşmayı imzaladı ve Kafkasya Dağlı Halkları Konfedere Birliği Bildirgesi’ni kabul ettiler. Konfederasyonun merkezi olarak da Abhazya’nın başkenti belirlendi.

___________________

Alıntı: https://sputnik-abkhazia.ru

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu