Kafkasya Haberleri

‘KALBİN SESİ’ SERGİSİ ADIGEY’DE AÇILDI

Doğu Devlet Müzesi Kuzey Kafkasya şubesinde, iki yetenekli yazar Aydamir Patokov ve Mazaga Tesheva tarafından paylaşılan benzersiz bir sergi projesi “Gum yimak” (Kalbin Sesi) var.

Bu sergide geleneksel zanaattan profesyonel sanata kadar çeşitli eserler yer alıyor. Bu çeşitlilik, bu projeyi benzersiz kılıyor” diyor Doğu Devlet Müzesi’nin Kuzey Kafkasya şubesi müdürü Aminat Soobtsokova.

Sergiyi ziyaret eden herkes, Aydamir Patokov’un geleneksel Adıge sanatının 15 eserini ve Mazagi Tesheva’nın 53 modern sanat eserini görebilecek.

Sergi alanının duvarlarında Mazaga Tesheva’nın oluşturduğu mimari görüntüler, natürmort, kolajlar ve tiyatro afişleri yer alıyor. Akrilik ve guajdan çivi ve scotch bandına kadar tüm işler farklı tekniklerle yapıldı.

Teşhşr vitrinlerinde Aydamir Patokov’un çalışmaları sergileniyor: çeşitli bıçaklar, süsleme makinası, pkhachich (vurmalı çalgı), kamıl (bir nevi flüt), shichepshin (eğik yaylı çalgı), bir Çerkes tüfeği ve bir tabanca. Ürünler ahşap, iplik, deri ve kemik gibi farklı malzemeler kullanılarak yapılmış.

Aydamir Patokov, “Bu benim ve Mazaga için ilk kişisel sergi ve birlikte yapmaya karar verdik. Tüm çalışmalarım özeldir, özgündür. Özdeş ürünler yapmakla ilgilenmiyorum, her zaman yeni fikirler ve yaklaşımlar arıyorum.  Halk aletleri ve silahları geleneksel şekilde yapmaya çalışıyorum” diyor.

“Kalbin Sesi” sergisi 7 Temmuz’a kadar açık kalacak.

 AYDAMİR PATOKOV bir halk sanatları ve el sanatları ustası. Adıgey Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’na bağlı Adıge halk sanatları ve el sanatları uzmanları konseyi üyesi, Cumhuriyet Halk Sanatçıları Derneği başkanı. Kuzey Kafkasya’daki ünlü Adıge halk sanatı ustaları Zamudin Guchev ve Vyacheslav Mastafov’un bir öğrencisi. Saraçlık, kemik ve ahşap oymacılığı, silah ve halk müzik enstrümanları imalatında Adıge halk kültürü nesnelerinin eski teknolojilerini ve standartlarını canlandırıyor, koruyor ve popülerleştiriyor.

MAZAGA TESHEVA profesyonel bir sanatçı ve tasarımcıdır. ASU Sanat Enstitüsü ve İngiliz Tasarım Yüksek Okulu mezunu. Uluslararası, tüm Rusya, bölgesel yarışmalar ve sergilerde pek çok ödül sahibi. Halen U. Tkhabisimov ARKI ve Polaris-Adygea eğitim merkezinde ders vermektedir. Geleneksel dokuma ve keçeleme tekniğinde Çerkeslerin eski süs sembolleriyle dekoratif ve uygulamalı sanat eserlerini üreten Mazaga, yavaş yavaş onları alıntılamayı bırakıyor ve annelik, Çerkeslerin müzik kültürü, Çerkes folklor temaları üzerine alegoriler yarattığı yeni bir aşamaya geçiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu