Kafkasya Haberleri

KOCHESOKO MAHKEMEDE, GÖREVLİLERE VERDİĞİ İFADEYİ AÇIKLADI

Çerkes aktivist Martin Kochesoko, Kabardey-Balkar’da bugün yapılan duruşmasında, güvenlik güçlerinin baskısı nedeniyle görevlilere “itiraf eden” bir ifade vermek zorunda kaldığını açıkladı. Aktivist, tutuklamadan sonraki sorgulama sırasında ise kendilerine uyuşturucu değil, sosyal faaliyetleri sorulduğunu belirtti.

Urvansky Bölge Mahkemesinin bugünkü oturumunda Kochesoko’nun sorgulaması yapıldı. Martin Kochesokov, gözaltına alınmadan önce yaşanan olayları, gözaltına alınma koşullarını ve takip eden olayları ayrıntılı olarak anlattı. Aynı zamanda mahkeme yönetimi, avukat ve savcının sorularını yanıtladı.

Kochesoko’nun anlattıklarına göre, sanık 7 Haziran 2019’da, bir balık avı esnasında akrabalarını ziyarete gittiği Urukh köyünden dönüyordu. Yolda Lada Priora marka bir aracın yol boyunca kendisini takip ettiğini fark etti. Daha sonra Khatuei köyü bölgesinde güvenlik güçleri tarafından durduruldu ve kendisinden belgeler istendi.

“Belgeleri teslim ettim. O sırada, Lada-Priora’dan” maskeli insanlar çıkarak bağırmaya başladılar: “Yere yatın!”, “Kıpırdamayın!”. Etrafımı sardılar. Aldığım tüm tehditlerle birlikte ne olduğunu anladım. Hemen “Lütfen üzerime bir şey atmayın” demeye başladım. Sonra biri kafama vurdu ve “Sessiz ol” diye uyardı. Sonra yere yatırıldım ve hemen kelepçelendim.

Kochesoko, “İçlerinden biri başımı kaldırdı, yüzüme bir şey sürdü, yağ çimenle karıştırılmış bir şeydi. Aynı bileşim giysilerime de sürüldü. Bu arada biri pantolonumun arka cebine bir şey koydu” dedi.

Kochesoko’ya göre, yerde yatarken, kendisini gözaltına alan kişiler telefon ederek birileriyle görüştüler. Bundan sonra, “her şeyin medeni bir şekilde yürümesi için” kendisinden direnmemesi istendi. Kochesoko, “Medeni seçeneği seçtiğimi söyledim” dedi.

Sonra kendisini yerden kaldırdılar, kelepçeleri çıkardılar. Yasak maddeler sorulduğunda, biri sol cebinde ve biri arabanın koltuğu altında bulunan bir torba esrar hakkında konuşulması gerektiğini söyledi. Bundan sonra, özel bir operasyon grubu ve bir müfettiş sanığın tutuklandığı yere çağrıldı. Kochesoko, “uyuşturucuyu nereden bulduğum sorulunca ne diyeceğimi sordum.”  Çalışanlardan biri onları satın aldığımı söylememi istedi. Sonra düşündü ve bana ” keneviri tarlada kendin topladığını söyle” dedi. Kochesoko, tutuklayanların bu taleplerini yerine getirdi. Kendisi bir paket uyuşturucu çıkardı ve görevlilere gösterdi, sonra ellerini ve yüzünü yıkadılar.

Sanık, bundan sonra arabasının muayene edilmediğini kaydetti. Arabanın arka koltuğunda, balık avında yakaladığı, üzeri ceketle kapatılmış bir balık vardı, ancak güvenlik güçleri oraya hiç bakmadı.

Polis sorgusu sırasında emniyet güçleri de benzer şekilde hareket ettiler. Aktivist mahkemeye, “Bana nereye gittim, kiminle tanıştım şeklinde sosyal aktivitelerimi sordular; kimse uyuşturucu hakkında bir soru sormadı” dedi.

İfadenin alınmasından sonra bir sonraki duruşmanın  20 Ocak 2021 tarihinde yapılacağı açıklandı.

Xabze sivil toplum kuruluşu başkanı ve Rusya Halkları Demokratik Kongresi eş başkanı Martin Kochesoko, uyuşturucu madde bulundurduğu iddiasıyla 7 Haziran 2019’da gözaltına alınmış, tutuklandıktan sonra suçunu kabul ettiği ifade edilmişse de, daha sonra bu ifadesinden rücu ettiği  belirtilmişti. Bugünkü duruşmada aktivist uyuşturucunun üzerine yerleştirildiği konusunda ısrar ederek, ceza davasının da düzmece olduğunu söyledi. Önceki duruşmalarda savcının gizli tanıkları tutukluluk gününe dair pek çok şeyi hatırlamadıklarını itiraf ederken; savunma tanıkları ise Kochesoko’nun toplumsal faaliyetlerinden ötürü böyle bir davaya muhatap edildiğini iddia etmişlerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu