Kafkasya Haberleri

FSB, NALÇİK’TE KAÇIRDIĞI 5 GENCİ ÖLDÜRDÜ

Nalçik’te Terörle Mücadele Rejimi (CTO) gerekçe gösterilerek önce ev ve işyerlerinden kaçırılan beş kişi, daha sonra kolluk güçlerince öldürüldü. Gazeteci Nadejda Kevorkova, özel operasyonun düzmece olduğunu öne sürdü.

“Caucasian Knot”un yazdığına göre gazeteci Nadejda Kevorkova, 3 Temmuz’da Nalçik’teki terörle mücadele operasyonu sırasında öldürülenlerden birinin, 2005’te Nalçik’e düzenlenen saldırıda hüküm giymiş Khasanbi Khupsergenov olduğunu bildirdi . Pravovaya İnisiyatifi (Adalet Girişimi)’nin avukatı Rustam Matsev, Khupsergenov’un AİHM’ne şikayette bulunduktan sonra güvenlik güçlerinin baskısına maruz kaldığını, cinayetin bu itirazlarla bağlantılı olduğunu göz ardı etmediklerini söyledi.

Kasım 2020’de, Nalçik’e yapılan saldırıda hüküm giyenlerden Khasanbi Khupsergenov’un da dahil  olduğu 20 kişi AİHM’ne işkenceden, adil olmayan yargılamadan, özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edilmesinden şikayette bulunmuş. Rustam Matsev, güvenlik güçlerinin aynı yılın Aralık ayında hükümlüleri AİHM’deki iddialarından vazgeçmeye zorladığını söyledi.

Nadejda Kevorkova 3 Temmuz’da Telegram kanalında, 2019 yılında serbest bırakılan Khasanbi Khupsergenov’un Nalçik’teki özel operasyondan bir gün önce evinden kaçırıldığını söyledi. “Öldürdüler, cesedi diğerleriyle birlikte ilgisinin olmadığı bir yere bıraktılar“ diye yazan Kevorkova, özel operasyonda Khasanbi Khupsergenov’un yanı sıra üç kişinin daha kaybolduğunu belirtti. Telegram kanalındaki bir yayında gazeteci bunlardan ikisinin daha adını verdi: “1 Temmuz’da Tamaz Chikhradze işyerinden alındı ve kayboldu.  Yine 1 Temmuz’da saat 18.00’de 1991 doğumlu Asker Mendokhov’un telefonu artık cevap vermiyordu.“

Nadejda Kevorkova, Khasanbi Khupsergenov’u 2 Temmuz’da sabahın erken saatlerinde kimliği belirsiz bir arabanın aldığını ve bilinmeyen bir yöne doğru götürdüğünü yazdı. Nadejda Kevorkova “Caucasian Knot” muhabirine, “Daha sonra Khasanbi Khupsergenov’un Nalçik Özel Harekat tarafından kaçırıldığını öğrendim” dedi.

Gazeteci, bilgilerinin kaynaklarını açıklamazken, özel operasyonda öldürüldüğü bildirilen beş kişinin tamamının kaçırılan kişiler olduğunu söyledi. Kevorkova kendi kaynaklarına dayanarak, “Barazov Anzor, Mendokhov Arsen, Chikhradze Tamaz, Şogenov Khasan, Khasanbi Khupsergenov hepsi kaçırıldı, cesetler bir evin bahçesine götürüldü, bir CTO (Terörle Mücadele Operasyonu) ilan edildi ve düzmece bir “çatışma” tezgahlandı” dedi.

Khasanbi Khupsergenov

Nalçik ve Baksan’da terörle mücadele operasyonunun yapıldığı bölgelerde patlama ve silah sesleri duyulurken, helikopterler de havada uçuşuyordu. Ancak, kasaba halkı yaptıkları açıklamalarda, yakındaki evlerdeki sakinlerin özel operasyondan daha önce haberdar edilmediğini belirttiler.

Nadejda Kevorkova ayrıca, Anzor Barazov’un eşinin, kocasının özel operasyonda öldürüldüğü duyurulan diğer kişilerle bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Bilindiği gibi 3 Temmuz gecesi önce Nalçik’te ve ardından Baksan’da bir terörle mücadele operasyonu başlatıldığı duyurulmuştu. Terörle Ulusal Mücadele Komitesi, özel operasyon sırasında Nalçik’te ve Baksanenok köyü yakınlarında beş militanın öldürüldüğünü duyurdu. Soruşturma Komitesi, olayla ilgili olarak biri güvenlik görevlilerinin hayatına kast olmak üzere iki ceza davası açtı. CTO (Terörle Mücadele Operasyonu) aynı gün sona erdirildi.

NAK (Terörle Ulusal Mücadele Komitesi), FSB (Federal İstihbarat Servisi) ve SKR (Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Soruşturma Komitesi) web sitelerinde, 4 Temmuz’da Moskova saatiyle 18.05’e kadar, Nalçik ve Baksan’daki özel harekat mahallinden hiçbir fotoğraf veya video yayınlanmadı. SKR Cumhuriyet Dairesi’nin güvenlik güçlerinin hayatına kastla ilgili ceza davalarının soruşturulmasına başlanmasına ilişkin mesajı 2020’de çekilmiş bir arşiv fotoğrafı ile birlikte servis edildi.

—————————————-

Kaynak: https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/365637/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu