HaberlerŞiir

İlk Abhaz-Adige Edebiyat Festivali ‘Ritsa’daki Kafiye’ Abhazya’da yapıldı

“Ritsa’daki Kafiye” adlı ilk Abhaz-Adige şiir festivali, Abhazya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle 17-19 Eylül tarihleri ​​arasında Abhazya’da yapıldı.
Toplantı platformunun girişimcileri, Abhazya Silahlı Kuvvetleri eski Komutanı Sultan Sosnaliyev’in eşi Lyubov Sosnalieva, Goryanka gazetesinin yazı işleri müdürü Zarina Kanukova ve edebiyat eleştirmenleri ile sanatsal metin yazarları oldu.

İlk festival Kabardey-Balkar’ın ulusal şairi Nalo Zaur’un 90. Doğum Yıldönümü’ne adandı.

“Abhazya halkının Vatanseverlik Savaşı’nın 25. yıldönümünün kutlandığı bu yıl, savaş sırasında kardeşlerin verdiği destek bir kez daha hatırlanarak, Abhazlar ve Çerkesler arasındaki bağların önemi daha iyi ortaya çıktı. Şimdi barışçıl bir ortamdayız. Bu dönemde öncelikle kültürel ilişkilerin sürdürülmesi gereklidir. Şiirsel sözler her zaman ruhun en derin noktalarına ulaşır. Sultan Aslambekovich de, dilini iyi bilen, onu ustaca konuşan ve yazan ustalarla hep gurur duyardı” diyor Lyubov Sosnalieva.

Festival programına göre Abhazya Devlet Üniversitesi’nde, “Abhaz-Adıghe birlikteliği: Edebiyat aksanı” temalı, edebiyat eleştirmenleri, şairler ve akademisyenlerin katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı.

Ritsa Gölü’nde, genç şairler ve çevirmenler, Nalo Zaur’un Adigey ve Abhaz dillerindeki şiirlerini okudular.

S. Chanba’nın adını taşıyan Abhaz Devlet Drama Tiyatrosu’nda, GITIS mezunu Jamal Teunov Kabardeyce ve Rusça şarkılar söyledi.

Sohum Sanat Okulu’nda okul öğrencileri için bir ustalık sınıfı açan Nalchikli tasarımcı Janna Shebzukhova, Çerkeslerin geleneksel altın işleme sanatı üzerine bir master dersi yaptı.

“Ritsa’daki Kafiye”in, büyük bir edebi “Şiir Sirkülasyonu” projesi olarak yılda bir kez yapılacağı bildirildi.

Madina Bekova/”Goryanka” gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu