Kafkasya Haberleri

“ASIL DÜŞMANIM PUTİN”

UKRAYNA'DAKİ ÇEÇEN TABURUNUN KOMUTANI MÜSLÜM CHEBERLOEVSKY İLE RÖPORTAJ

Ukrayna’da Rus askeri saldırganlığına direnecek yeni bir Çeçen müfrezesi kuruluyor. Halihazırda Şeyh Mansur’un ve Cowhar Dudayev’in adını taşıyan silahlı gönüllü oluşumlar, Ukrayna ordusunun yanında savaşa katılımları hakkında açıklamalar yaptı. Bu, resmi Grozni’nin öfkesini uyandıramadı: Çeçenya’nın Başı Ramzan Kadirov, gönüllüleri silahlarını bırakmaya çağırdı ve ayrıca oluşumların liderleri için yarım milyon dolar vaat etti.
Şeyh Mansur Taburu’nun komutanı Muslim Cheberloevsky, Kavkaz.Realii’ye verdiği bir röportajda, düşmanının kim olduğunu, Kadırov’u neden ciddiye almadığını ve savaş sırasında öldürülen Çeçenya’dan gelen güvenlik görevlilerine ilişkin Moskova’nın verilerine neden güvenilmemesi gerektiğini anlattı.
                                                                                                                   ****

MÜSLÜM CHEBERLOEVSKY

– Ramzan Kadırov kelleniz için 500 bin dolar vaat ediyor. Buna nasıl tepki verdin?

– İlk defa duyuyorum, böyle masalları dinleyecek vaktim yok. Bu çocukları, katledilmeleri için buraya gönderir, kendisi de oturur ve kafaları için birkaç peny tahsis eder. Her zaman Putin’in piyadesi, Putin’in kölesi, Putin’in askeri olduğunu ve Putin adına savaşmak için dünyanın her yerine gitmeye hazır olduğunu söyledi. Bu nedenle, bu çocukları katledilmeye göndermesin, diğer sevdikleri, lordları gibi ( Çeçen Parlamentosu Başkanı Magomed Daudov’u kastediyor. – ed. ) yanına alsın. Neyin ne olduğuna sonra karar vereceğiz. 

– Ekibinizde kaç kişi var? Kim bu savaşçılar?

– “Kaç kişi olduğumuzu söylemeyeceğim. Ancak tabur 2014’te [Donbass’ta] savaş varken kuruldu. Oluşum sırasında çoğunluğu Çeçen’di, bu yüzden ona Şeyh Mansur’un adını taşıyan Çeçen taburu adını verdik. Sonra Kafkasya’nın her yerinden insanlar eklendi: İnguşlar, Dağıstanlılar, Kabardeyler, Balkarlar, Çerkesler, Azeriler, Osetler… Ama çok fazla değiller – her ulustan birkaç kişi veya birkaç düzine idiler, geldiler ve gittiler. Eh, şimdi dünyanın her yerinden, Avrupa’dan birçok kişi yanıt verdi, birçok insan geliyor. Bu nedenle yeni gruplar hazırlıyoruz. Putin, Kadirov, Hitler, Lukashenko ile görüşmeye hazırlar… Başka kim var? 

– Sana göre, bir Çeçen olarak, bir Müslüman olarak, bu savaş neden çıktı?

– Bize sorarsanız dünyanın hiçbir yerinde savaşa bir dakika bile ihtiyacımız yok. Bu savaş bize dayatıldı. Sovyetler Birliği’nin çöküşü sırasında, ayrılan diğer cumhuriyetler gibi Çeçen İçkerya Cumhuriyeti olarak biz de bağımsızlığımızı ve egemenliğimizi ilan ettik. O zamandan beri Rusya ile sorunlarımız var. 1991-92’de sabotajlar, saldırılar, patlamalar başladı. Ve o zamandan beri tüm bunlara dahil oldum. Rusya 1994 yılında resmi olarak Çeçenya’da ayarlanan ve liderliğimize karşı örgütlenen Rus yanlısı muhalif  insanlardan umudunu keserek 11 Aralık 1994’te ülkemize saldırdı. Aradan çok zaman geçti ama savaş hala devam ediyor.
İlk savaşı biz kazandık, bütün dünya biliyor. 1999’daki ikinci savaşla, Çeçen halkının hatalarını, eksikliklerini, uyumunu hesaba kattılar… Farklı anlaşmalar imzalansa da karşılıklı birbirlerinin bağımsızlığını tanıyan imzalar attılar. Bütün bunlar oldu.
Sonra Çeçenistan’dan çeşitli nedenlerle ayrılmak zorunda kaldık. Dört başkanımızı kaybettik. Tüm komutanlardan hayatta kalanlar Çeçenya’yı terk etti. Bazıları sonradan döndü.
Ve 2014’te Ukrayna’da savaş patlak verdiğinde, Ukrayna’nın yanında yer almaya ve ortak düşmanımızı yenmeye karar verdik.

– 2014’teki çatışmadan birkaç yıl sonra, ekibinizdeki kişiler sorun yaşamaya başladı. Yaptırım listelerine dahil edildiler. Şimdi Ukrayna tarafından onlar için verilmiş herhangi bir garanti var mı?

– Yok. Bu nedenle, şimdi tüm bunların yasal olması için bir tür sözleşme yapmaya çalışıyoruz. Geride soru işareti kalmasın diye. O durumların neden ortaya çıktığını biliyoruz. 

– Neden?

– “Putin, Kiev’e ve Ukrayna’nın geri kalanına bir saldırı planlıyordu. Bu nedenle, 2016-17’de Minsk’te ateşkes ilan edilip anlaşmalar yapıldıktan sonra, tüm bu zaman boyunca büyük bir saldırıya hazırlandı. Ordumuza ve Ukrayna Güvenlik Servisi’ne ‘Bu böyle bitmez’ dememize rağmen hazırlıklara ara verdiler. Halbuki biz bunu kendi topraklarımızda, savaşlarımızda yaşadık. Bu yüzden “onlara bir an olsun inanamazsınız, hazırlamanız gerekiyor” dedik
Bütün bunlar Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından görmezden gelindi. Diyorlardı ki, “biz biliyoruz, böyle bir özel eğitime gerek yok”. Hazırlıkları boşlamaya ek olarak, gönüllüler bize katılmasın, biz yardım etmeyelim  diye Ukrayna’yı bizlerden temizlemek istediler. Bir görev bilerek, SBU’nun veya polisin bazı katmanlarında birilerine rüşvet verdiler. Bizden kurtulmak istediler. İşin içinde çok para olduğunu biliyoruz. Onlara görev verildi ve “bu insanları istediğiniz şeyle suçlayın ve onları kovun” denildi. 2018-20’de Ukrayna özel servisleri iki savaşçımızı Rusya’ya teslim etti. Bize ihanet etmeye başlarlarsa, geri kalanların kaçacağını, ayrılacağını, güceneceğini umuyorlardı. Bunun üzerine bir bahis vardı.
Ancak bunun FSB’nin özel bir operasyonu olduğunu anladığımız için kaçmadık, SBU görevlilerine bunu anlatmaya çalıştık ve burada kaldık. Dedik ki, “Eğer suçluysak, suçumuzu bize ispat edin.” Kanıtlayamadılar, çünkü böyle bir kanıt yoktu. Bizi bu listelere kimin koyduğunu aramaya başladılar fakat bulamadılar. SBU görevlileri, “Sizi bu listelere biz koymadık” diyor. Polis, sınır muhafızı, göçmen servisi aynı şeyi söylüyor. Bu süreç son altı aydır devam ediyor ve bir çare bulunmadı. Ama biliyoruz ki bu FSB ve Kadırov’un işi. Bunu fark ettiğimiz için hiçbir yere gitmedik. Bize ‘Türkiye’ye, Avrupa’ya gidin, bunu yapmanıza engel değiliz’ denildi. Hiçbir yere gitmedik, belanın geleceğini bilerek kaldık. Şimdi Ukraynalılarla birlikte, Ukrayna’yı, Kiev’i ve kendimizi savunmaya hazırız.

– Düşmanlarınız kimler? Rusya, Ruslar, Kadirov, Putin?

– Bizim topraklarımızda bu noktada benim için asıl düşman Putin, onun rejimi ve maiyetidir. Kadirov kim ki? Siz gazeteciler, Kadirov’u sanki bağımsız bir insanmış gibi çok şişirdiniz! Kadirov, Putin’in kölesi. Tabii ki, “Çeçenler Ukrayna’ya saldırdı, Çeçenler girdi” dedikleri zaman rahatsız oluyoruz. Çeçenler girmediler ve saldırmadılar. Tarihte hiçbir zaman Çeçenler Ukrayna’ya düşman olmadılar. Ve olmayacaklar. Bunlar kendilerine Çeçen diyen piçler… Ve biz, safkan Çeçenler, biraz gücendik. Rusya ile iki savaşta çarpışan Çeçenistan, bir milyon nüfusundan 300 binini kaybetti. 300.000 kişi de Çeçenya’yı terk etti . Onlar yaşıyor. Bunlar kendilerine gerçek Çeçenler diyebilen Çeçenlerdir. O piçler ise Putin’in uşaklarıdır.

Kadirov kendisine Çeçen diyebiliyorsa, neden 100.000 Rus askeri tarafından korunan, Lugansk bölgesinden daha küçük olan Çeçenya topraklarında bulunuyor? Çünkü onlar olmadan, o bir hiçtir.  Çeçenya topraklarında rehin tutulan o sıradan insanlar, bir fırsat bulsa ve özgür iradeleri olsa, onu basitçe tükürükleriyle boğar ve öldürürlerdi. Ama Kadırov’un önünde yüz bin kişilik bir Rus ordusu var. Onların arkasında duruyor, saklanıyor ve kendisinin bir Çeçen olduğunu ve cumhuriyeti restore ettiğini söylüyor.
 

– Neden Kadirov’un adamları şimdi her yerde bir hayal bir hayal peşinde koşuyor? Ölülerinin birçok videosu var. Kafkasyalı oldukları açık, evet ama perde arkasında Kadırovcu oldukları söyleniyor. Ya da bir müfrezeye saldırı oluyor “yine Kadırovculara saldırdı” deniyor. Örneğin 2014’te durum böyle değildi.

– Çünkü 2008’de Rusya Gürcistan’a saldırdığında 56. Ordu Tskhinvali’ye girdi. Gürcüler karşı koydu, içeri almadı ve savaştı. Sonra Kadırovculara orada izin verildi, Vostok taburunu Tskhinvali’yi aldılar.  O andan itibaren, dövüş köpekleri olarak eğitildiler.

– Ama “Vostok”un başında  o zaman Yamadayev vardı .

– Evet. Kimin umurunda? Taburun başındaydı ama aynı zamanda Putin’in adamı olan bir Kadırovcuydu. Yamadayevlerin ve diğerlerinin yardımıyla Kadırovcular iktidara geldiler, kendilerini güçlendirdiler ve daha sonra da kendilerini öldürdüler . Bu önemli. Yamadayevler kullanıldı. Kadirov ailesinin böyle fırsatları yoktu ve Yamadayevler ilk savaşı bizim tarafımızda vermişti. Beş altı kardeştiler ve çok atılgandılar.
Kadırovcular işin dalgasında. Buraya gönderildikleri 2014 yılında buradan geçmek istediler. 200-300 kişi varlardı. Vuruldular. O zaman iştahlarını kaybettiler ve sahadan  geri çekildiler. Ancak Ukrayna’dan tamamen geri çekilmek için değil, hazırlanmak için. Savaşın yaşandığı Suriye’ye gönderildiler. Burada eğitildiler, hazırlandılar. Putin’in asıl bahsi onlar üzerineydi: Kadirovcular gelecek, herkes dağılacak ve hareket halinde olan her şeyi alacaklardı. Bugün neler oluyor, görüyoruz. Bu tarlalarda tavuk gibi vuruluyorlar. Vazgeçmiyor ve yerlerine yenileri atanıyor. Sadece Çeçenler yok burada. Kafkasya’nın her yerinden asker topladılar, herkesi Kadirovcular adı altında buraya sürdüler.
Putin neden Kadırovcuların kanunsuzluğuna izin verdi? Herhangi bir şehre gelirler, herhangi bir belediye başkanı, yardımcısı onlardan özür diler. Hepsi bu operasyon için hazırlıktı. Sözde güçlüler, yenilmezler, her şeyi yapabilirler imajı verilmeye çalışılıyor.

– Lviv yakınlarında Avrupa-İçkeryalıları da içerecek olan üçüncü bir gönüllü taburun oluşturulduğu bilgisine nasıl tepki verdiniz ?

– Kişisel olarak tanıdığımız veya yüzde yüz güvendiğimiz kişileri alıyoruz. Biz kimseyi almayız. Bu nedenle, birçoğunu reddettik. Belki de bu yüzden bize katılmak isteyenler başka bir yere yöneldiler. Her durumda, karışıklık olmaz. Başka bir kadro olsun. Ne kadar çoksa, o kadar iyidir. Böylesi bizim için daha iyi olacak. 

– Sürgündeki İçkerya Başbakanı Ahmed Zakaev, bu tür müfrezelere katılma çağrısında bulundu? Onlarla temas halinde misin?

– Bazı konularda telefonla iletişim kuruyoruz. Evet, gönüllüleri müfrezelere katılmaya çağırdı, bunu destekledik, buna tamamen katılıyoruz. Tek nokta şu: bir yere koşmak elbette bir şeydir, ancak daha sonra sorun olmaması için bir tür anlaşma yapmanız gerekir.
2014 yılında alelacele geldik, her şey sözlüydü, belge yoktu. Bizi buraya yardım için çağıranlar Ukraynalılar, gizli servislerdi. Sonra yönetimler değişti. Resmi belgeler olmadığı için ortada kaldık. Bunun tekrar olmasını önlemek için, bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Böylece her şey yasalara uygun olmuş olur. Böylece bir düzen olur. Böylece bu marka altında bazı anlaşılmaz insanlar buraya gelemez. O zaman mevcutlar birbirine güvenebilirler.
 
– Rus ordusunda ölen Çeçenlerin sayısı hakkında bilginiz var mı?

– Kesin bir bilgimiz yok ama öldürülenlerin sayısı hakkında Çeçenya’da resmi olarak söyledikleri sayılar saçmalık. Yüzlercesi burada öldü.  Belarus’ta morglarda saklıyorlar, eve gönderilmiyorlar. Bu yüzden Kadirov’a diyoruz ki: Eğer bizi ya da başkasını bitirmek istiyorsan buraya bizzat gel. Bu çocukları katliama gönderip orada ne saklanıyorsun, korkak!

– Gerektiğinde dünyanın her yerinden her an gitmeye hazır 70 bin kişinin olduğunu söylüyor.

– Katılıyoruz! Bu 70 bin kişiyi toplasın ama başlarına kendisi geçsin. Hepsini buraya gönderip,  kendisi evde kalan sadece bir korkak olabilir. Ben savaşçılarımı bir yere göndermem. Birlikte siperdeyim! Onların yediklerini yerim, onların yattıkları yerde uyurum. Onlarla keşfe çıkıyorum, onları yalnız göndermiyorum, çok daha genç ve daha hızlı olmaları sebebiyle onlarla geçinmek benim için zor, ama yine de yapıyorum. Evde oturup insanları bir yere gönderip, sonra kimin gelip, kimin dönmeyeceğini bekleyemem. Bu ateist ise kendisi evde oturuyor, bu insanları buraya gönderiyor. Ben şahsen ona şunu söylüyorum: O bir korkak! Çünkü evde oturuyor ve buraya gelmiyor, adamları ise gönderiyor. Putin’in bu kadar sadık bir piyadesi madem, 70 bin kendisinin ve 100 bin de Rus askerinin hepsini alsın ve buraya gelsin. Biz buradayız! Onu bekliyoruz, kaçmadık, geri çekilmedik. Oturmuyoruz, bekliyoruz.

– Bazı makalelerde sizin hakkınızda, Ukraynalılar İçkerya’nın bağımsızlığını savundukları için, sizin Ukrayna’ya borç ödediğinizi yazıyorlar. O kadar çok Ukraynalı var mıydı?

– Ben kimseye borç filan ödemiyorum. Bunu hiçbir yerde söylemedim ve söylemem de. Ukraynalılar 1994 yılında kendi özgür iradeleriyle Çeçenya’ya geldiler ve ellerinden geldiğince yardım ettiler. Merhum Saşko Bely (Alexander Muzychko – Çeçenya’daki savaş sırasında İçkerya yanlısı Ukrayna müfrezesine liderlik etti. Rusya’da yasaklı “Sağ Sektörün” eski lideri; Euromaidan’ın Batı Ukrayna’daki liderlerinden biri. -Editör ). İnternette bir yerde bu video olmalı, müfrezesiyle birlikte Çeçenya’daydı, bu yüzden ona şu soru soruldu: “Çeçenler Müslüman, siz Hristiyansınız. Sizi bağlayan nedir? Neden Çeçenlere yardım etmeye geldiniz?” “Buraya geldik çünkü Çeçenya’daki savaş başlamasaydı Ruslar Ukrayna’ya saldıracaktı. Bu savaşla Çeçenya Ukrayna’yı kurtardı, savaşı kendi kendine geciktirdi, yardım etmek zorundayız.” 1994-95’te dedikleri buydu.
Bütün bunlar burada başladığında, buraya Zelensky veya Poroshenko’nun bayrakları altında, bir cumhurbaşkanı veya partiyi desteklemek için gelmedik. Biz buraya Ukrayna halkına yardım etmeye geldik, Ukrayna Rusya’nın etkisi altına girmesin ve bağımsız olsun istiyoruz. Bugün burada çok önemli bir dönüm noktasına karar veriliyor. Ukrayna düşerse, eski SSCB’nin tüm cumhuriyetleri düşecek. Rusya çevresindeki bağımsız ülkeler özgürlük şanslarını kaybedecekler. Bugün, Ukrayna hayatta kalırsa, bu herkes için bir şans. Bütün bunları anlayarak, daha ileriye bakar ve daha fazlasını görürüz. Hiçbir zaman düşmanlık içinde olmadık ve gelecekte de olmayı düşünmüyoruz. Bu Kremlin rejiminin belini kırmayı umuyoruz. Ve bu, Kafkasyamızın ve tüm mazlum halkların Rusya’dan kurtuluşunu başlatacak!
_______________________
KAYNAK: Zakir Magomedov,  07 Mart 2022, www.kavkazr.com/a/moy-glavnyy-vrag-putin-intervjyu-s-komandirom-chechenskogo-bataljona-v-ukraine-muslimom-cheberloevskim/31740181.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu