Federasyondan HaberlerHaberler

SAMSUN BKD’NDEN RUSLAN GVAŞE’ye DESTEK EYLEMİ

21 Mayıs’ta atalarının ruhunu yad eden bir konuşma yapıp ruhlarına yaptığı duayı izinsiz gerçekleştirdiği gerekçesiyle bölge mahkemesince cezalandırılan Ruslan Gvaşe’nin başlattığı açlık eylemine destek büyüyor. Samsun Birleşik Kafkasya Derneği mensupları da Ruslan Gvaşe’ye destek için sembolik bir açlık eylemi başlattı. 

24 saatlik periyotlarla nöbetleşe yürütülecek destek eyleminde ilk günkü nöbeti Cuma akşamı saat 20.00’den itibaren dernek başkanı Orhan Doğbay üstlendi. Cumartesi günü ise bir basın açıklaması ile Ruslan Gvaşe’nin sürdürdüğü eylemin gerekçesi açıklanarak  değerlendirmelerde bulunuldu. Orhan Doğbay tarafından okunan basın açıklamasının tam metni şöyle:

“ĞUÁŞÖĖ RUSLAN YALNIZ DEĞİLDİR!

Eski Şapsığ-Adığe Xase Başkanı, Bölge Çerkes Kongresi Başkanı, Kafkas Halkları Konfederasyonu son Başkan Vekili, Çerkes İhtiyar Meclisi Başkanı Ğuáşöė Ruslan, 21 Mayıs 2017’de Şekhec’ey (Kiçmay) köyünde ve Golovinka beldesinde “Kafkas Soykırımı ve Sürgünü”nü anma etkinliğine katılmıştı. Ğuáşöė Ruslan, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada sadece tarihi trajediden bahsetmiş, atalarının ruhu için dua etmiş, kesinlikle politik bir söylemde bulunmamıştı.

Ğuáşöė Ruslan’ın katıldığı bu etkinlik, Rusya Federasyonu yasalarına göre önceden izin almayı gerektirmeyen kültürel-dini bir ritüel olmasına rağmen Rus yerel yetkililerince tepkiyle karşılanmış ve dokuz gün sonra hakkında soruşturma açılmış, 03 Haziran 2017 sabahı zorla gözaltına alınmış ve aynı gün çıkarıldığı Soçi-Lazarevski ilçesi Mahkemesi’nce 10.000 ruble para cezasına çarptırılmıştı.

İki yıl önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir bacağını kaybeden ve kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarından mustarip olan 67 yaşındaki Ğuáşöė Ruslan, temyiz için Krasnodar Bölge Mahkemesi’ne gitmiş, dosya yeniden görülmek üzere yerel mahkemeye iade edilmiş fakat yerel mahkeme kararında ısrar etmiş ve para cezasını onaylamıştı.

Yerel mahkemenin son kararı üzerine Ğuáşöė Ruslan, Kıyı Boyu Şapsığ bölgesindeki köyü Şekhec’ey (Kiçmay)’de 11 Eylül 2017 Pazartesi günü kendisine uygulanan adil olmayan hukuk uygulamalarını ve kendi şahsında mensubu bulunduğu Adige halkına karşı taraflı, adaletsiz, önyargılı, ahlak dışı yaklaşımı protesto etmek amacıyla süresiz açlık grevine başlamıştı.

Ğuáşöė Ruslan’ın açlık grevi eylemi bugün onsekizinci gününe girdi. Bu güne kadar tüm ömrünü Kuzey Kafkasya halklarının sosyo-kültürel ve politik yaşamını korumak ve canlandırmak idealine harcayan thamatemiz, uydurma mahkeme kararını tanımayarak eski bir Adige atasözünün gereğini yerine getirmektedir. Eski Adigeler “Psem Yipe Nape” “Candan Önce Onur” derlerdi. Ğuáşöė Ruslan bize bu atasözünü tekrar hatırlattı.

Ğuáşöė Ruslan avukatına vasiyet niteliğinde vekâletname bıraktı. Kendisinin bir şekilde ömrü yetmezse bile davasının Rusya Federasyonu ve uluslararası hukuk düzeyinde sonuna kadar takibini istedi.

Bizler, Samsun Birleşik Kafkasya Derneği olarak maddi manevi tüm imkânlarımızla thamatemiz Ğuáşöė Ruslan’ın yanında olduğumuzu tekrar tekrar ilan ediyoruz. Thametimizi yalnız bırakmıyoruz.

Ğuáşöė Ruslan’ın onurlu direnişini desteklemek ve üç maymunu oynayan duyarsız kamuoyunun vicdanına seslenmek amacıyla bizler de dönüşümlü açlık grevine bu akşam saat 20.00’de başladık. İlk nöbeti 30 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’ye kadar Samsun Birleşik Kafkasya Derneği başkanı olarak ben tutacağım. Yirmidörder saatlik açlık grevi nöbeti, gönüllü arkadaşlarımızca, thamatemiz Ğuáşöė Ruslan’ın açlık grevi eylemi sonuçlanıncaya ve namerdin taşlaşmış yüreğinde adalet duyguları yeniden yeşertilinceye kadar devam ettirilecektir.

Allah, yürekli yiğit thamatemize sabır, kuvvet ve dayanma gücü versin. Tarih yetimi halkımızın bahtını açık etsin.

Orhan DOĞBAY
Samsun Birleşik Kafkasya Derneği Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu