Kafkasya Haberleri

PUTİN’DEN YENİ ADIM! ULUSAL CUMHURİYETLERDEKİ ANAYASA MAHKEMELERİ TASFİYE EDİLİYOR

Rusya Federasyonu’nu oluşturan cumhuriyetlerin devlet alameti  kurumlarının budanmasına devam ediliyor.
Rusya Federasyonu’nu oluşturan federe yapılar ve ulusal cumhuriyetlerdeki Anayasa Mahkemeleri’nin tasfiyesine dair tasarı Duma ve Federasyon Konseyi’nde onaylanarak imza için Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önüne geldi.
Rusya’nın federal birimlerindeki anayasa mahkemelerinin tasfiyesine ilişkin yasa tasarısı (№ 1024648-7), Duma Yasama Komitesi Başkanı Pavel Kraşeninnikov ve Anayasa Mevzuatı Federasyon Konseyi Komitesi Başkanı Andrei Klişas tarafından 22 Eylül tarihinde Duma’ya sunulmuştu. Duma’daki üç görüşmede parlamentonun onayını alan tasarı 2 Aralık günü Federasyon Konseyi’nden de geçerek imza için Putin’in önüne gitti.
Yerel anayasa mahkemeleri, 1 Temmuz tarihinde yapılan referandumla güncellenmiş Anayasa’nın 118. Maddesinde sayılan yargı sistemine dahil mahkemeler listesinde yer almadığı gerekçesiyle lağvediliyor.
Tasarı, Putin ve Anayasa Mahkemesi’nce imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek ve bölge Anayasa Mahkemeleri 2023 yılına kadar tasfiye edilecek.
Ulusal cumhuriyetlerin, kaldırılan mahkemelerin yerine yerel parlamentolarına bağlı olarak çalışacak anayasa konseyleri oluşturma imkanına sahip olacağı belirtiliyor. Tasarıda bu konseylerin yetkileri belirtilmezken alacakları kararlarının yargıya etkisi olmayacağı ifade ediliyor.

142265929-142268628

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu