Kafkasya Haberleri

PUTİN, UKRAYNA’DA SIKIŞTI ‘KISMİ’ SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba sabahı televizyonda yayınlanan bir konuşmada Rusya’da “kısmi” bir askeri seferberlik ilan etti ve Rusya’nın Ukrayna ve Batı’ya karşı hedeflerine ulaşmak için “gerekli tüm araçları” kullanacağına söz verdi. Putin, “Seferberlik önlemleri bugün 21 Eylül’de başlayacak” dedi.

Açıklama, Rus ordusunun Ukrayna’da maruz kaldığı büyük savaş kayıplarının ardından ve Kiev’in, kuzeydoğudaki kapsamlı karşı taarruzuyla ilerlemeye devam etmesinden sonra geldi.

Putin, Çarşamba günü geç saatlerde Rusya parlamentosunun her iki kanadındaki milletvekillerini yazılı olarak bilgilendireceğini söyledi.

Putin, önceden kaydedilmiş görüntülerde, “Yalnızca şu anda yedekte bulunan vatandaşlar, başta Silahlı Kuvvetler saflarında görev yapanlar olmak üzere, askerlik hizmetine çağrılacak” dedi.

Putin’in konuşmasını bitirmesinden dakikalar sonra televizyonda yayınlanan bir konuşmada, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, “kısmi” seferberliğin bir parçası olarak 300.000 Rus yedek askerinin hizmete çağrılacağını söyledi.

Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesi için şiddetli savaşları anlatarak ve Batı’nın Ukrayna’yı Rus topraklarına saldırmaya teşvik ettiğini iddia ederek kararı haklı çıkardı ve

“Washington, Londra ve Brüksel’de, askeri harekatı bizim topraklarımıza kaydırması için doğrudan Kiev’e baskı yapıyorlar…” dedi

Putin ayrıca Batı’nın Moskova’ya karşı “nükleer şantaj” dediği şeye yanıt vermekle tehdit etti.

“Nükleer felaketi tehdit eden Zaporijia nükleer santralinin Batı tarafından teşvik edilen bombardımandan değil, aynı zamanda Rusya’ya karşı kitle imha silahları, nükleer silahlar kullanma olasılığına ve kabul edilebilirliğine izin veren önde gelen NATO devletlerinin üst düzey temsilcilerinden de bahsetmiyorum.”

“Rusya hakkında bu tür açıklamalara izin verenlere, ülkemizin NATO ülkelerinden daha gelişmiş çeşitli imha [silahlarına] sahip olduğunu hatırlatmak isterim” diye devam etti.

“Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edildiğinde, Rusya’yı ve halkımızı korumak için kesinlikle elimizden gelen tüm araçları kullanacağız. Bu bir blöf değil.”

Shoigu daha sonra şunları söyledi: “Öldürüyoruz, öldürüyoruz ve öldürüyoruz ve o zaman geldi: Kolektif Batı ile savaştayız.”

Daha sonra Kremlin’in web sitesinde yayınlanan seferberlik kararnamesi, seferber   edilen askerlerin sözleşmelerinin “kısmi seferberliğin sonuna kadar” sona ermeyeceğini, yalnızca yaş, sağlık ve hapis cezasının olası istisnalar olarak sayıldığını belirtti.

Putin, Ukrayna’da savaşmak için gönderilenlerin hepsinin, Silahlı Kuvvetlerde hizmet etmek için askeri bir sözleşme imzalayanlarla aynı maaş ve ikramiyeleri alacağını ve seferber edilen askerlerin ekstra eğitimden geçeceğini söyledi.

Savaşa karşı Rus askerlerine yardım eden bir insan hakları savunucusu olan Pavel Chikov’a göre , seferberlik kararnamesi, Savunma Bakanlığına Shoigu tarafından açıklanan 300.000’den fazla askeri seferber etme seçeneği verecek şekilde muğlak.

Telegram mesajlaşma uygulamasında “Aslında, Rusya Savunma Bakanlığı savaşa hangi adamların, nereye ve ne miktarda gönderileceğine karar verecek” diye yazdı.

“Şu şekilde çalışacak: Savunma Bakanlığı her Rus bölgesi için kotalar belirleyecek ve valiler bunları doldurmaktan sorumlu olacak.”

Rusya’nın Mart ayının sonundan bu yana savaş alanındaki kayıplarına ilişkin ilk resmi tahminde Shoigu, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’da 5.937 Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Rusya’daki savaş alanından elde edilen kanıtlar ve kamuya açık bilgiler, gerçek rakamın önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Shoigu Çarşamba günü, Şubat ayından bu yana 61.000’den fazla Ukraynalı askerin öldürüldüğünü ve 49.000’in yaralandığını iddia etti.

Moskova Borsası Çarşamba sabahı kısmi seferberlik haberleriyle keskin bir düşüş yaşadı ve % 9,45 oranında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcından bu yana görülmemiş bir seviyeye geriledi.

Duyuruyu takiben, Vesna (Bahar) muhalefet hareketi , ülke genelindeki Rusları Çarşamba akşamı protesto etmeye çağırdı .

“Binlerce Rus erkeği – babalarımız, erkek kardeşlerimiz ve kocalarımız – savaşın kıyma makinesine atılacak. Ne için ölecekler? Anneler ve çocuklar neden gözyaşı döker? Putin’in sarayı için mi? Vesna, “Artık savaş gerçekten her eve ve her aileye gelecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu