Kafkasya Haberleri

RUSYA’DA BU YIL EN BASKICI 15 YASA KABUL EDİLDİ. GÖRÜNÜŞE GÖRE 2023’TE DUMA DURMAYI PLANLAMIYOR BİLE

2022’de Rusya Federasyonu Devlet Duması 653 yasa kabul etti. Bu, Rus parlamentosunun tüm çalışma tarihinde rekor bir sayıdır. Rus liderliği, Ukrayna’ya karşı tam ölçekli bir savaş başlattı, yüzbinlerce Rus’u bunun için seferber etti ve olup bitenlerle ilgili fikir ayrılıklarını herhangi bir şekilde ifade etmeyi yasakladı. Ülke içinde bir kısmı Ukrayna’nın kontrolünde olan yeni “tebaalar” ortaya çıkarken, bir kısmı için kanlı çatışmalar yaşanıyor. Yeni gerçeklik, Rus hukuk alanına da yansıdı.

Rusya’da ceza mevzuatının sertleştirilmesi sonucunda neredeyse tüm bağımsız medya çalışmayı durdurdu, hem muhalifler hem de rastgele kişiler tutuklandı ve birçok Rus ülkeyi terk etti. Yetkililer, devlete ait şirketler hakkındaki bilgileri gizledi, “yabancı ajanlar” ve LGBT kişilere yönelik cezaları ağırlaştırdı ve ayrıca işletmeleri askeri amaçlarla fazla mesai yapmaya zorladı. Novaya Gazeta Europe bu yıl Rusya’da yaşamı en çok hangi yasama girişimlerinin etkilediğini araştırdı.

ANDREY KOLESNİKOV (Siyaset Bilimci, Carnegie Center’da Uzman):

“ [2022’nin sonuçlarını özetlersek şunu söyleyebiliriz] Rusya’yı totaliter unsurlarla giderek otoriterleşen bir devlete dönüştürme süreci değişti. Sürecin farklı aşamaları var ve yıllarca yaşayabileceğimiz şeyleri bir yılda büyük bir hızla yaşadık: oluşan kamuoyu algısındaki değişim, topluma nüfuz eden korku ve Anayasa’ya aykırı değerler dayatan tüm utancını yitirmiş bir kamu politikasına geçiş.

Sadece mevzuat değil, ülkedeki atmosfer de daha korkutucu hale geldi. Yetkililer insanları çok itaatkar ve fırsatçı olmaya zorlayarak korkutuyor. Bu süreç en az yirmi yıldır devam ediyor ama artık belli bir zirveye ulaştı. Bu konformizmi harekete geçiren korku faktörü çok önemlidir. Yeni düzenlemelere aşina olmayan insanlar, birkaç yıl öncesine göre çok daha temkinli davranıyor.

Geçen yüzyılın kırklı yıllarının sonundan ellili yılların başında Stalin’in ölümüne kadar olan dönemle bir paralellik kurardım. Bu, mevzuatın saçmalaştığı ve çok ciddi baskıların pratikte uygulandığı dönemdir.”

FEDOR KRAŞENİNNİKOV (Siyaset Bilimci):

“Bu yıl, tüm yasama süreci, bir yandan baskıcı yetkililerin baskıları genişletmek için ellerini serbest bırakmasına; diğer yandan sözde ‘özel harekatın’ başarıyla tamamlanmasına geldi. Yani aslında yasama organları iktidara, baskıcı bloğa ve orduya hizmet etmekle meşgul. Diğer konulara ayrılan yasalar bir tür zorunluluktur, belli ki sadece güncel işler. Ancak asıl eğilim, baskının yoğunlaştırılması ve [Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin liderliğindeki askeri kampanyaya yasama desteği verilmesi.

DONETSK VE LUHANSK HALK CUMHURİYETLERİNİN TANINMASINA İLİŞKİN KARARNAMELER
Yürürlük tarihi: 25 Şubat

Bu kararnameler, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığına derhal “DNR” ve “LNR” ye asker gönderme talimatı verdi. Ayrıca, kendi kendini ilan eden cumhuriyetlerle “dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma” anlaşmaları imzalandı. 5’er yıllık dönemler halinde otomatik yenileme ile 10 yıllık süreler için sonuçlandırılmıştır. Belgeler, bu yılın Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından sonra Rusya, “DNR” ve “LNR”nin birbirlerine askeri yardım sağlamasına izin verdi.

RUS ORDUSU HAKKINDA “İTİBARSIZLAŞTIRMA”, “SAHTE” SORUMLULUK YASASI VE YAPTIRIM ÇAĞRISI
Yürürlük tarihi: 4 Mart

Kabul edilen belge aynı anda üç yeni suç getiriyor: alenen askeri operasyonların “itibarını zedelemek”, “sahte” bilgi yaymak (“Rus Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına ilişkin bilerek yanlış bilgiler”) ve Rusya’ya karşı yaptırım çağrılarında bulunmak.

“İtibarsızlaştırma” için, ilk suçta idari sorumluluk öngörülmüştür (İdari Suçlar Kanunu Madde 20.3.3), ikinci suçu beş yıla kadar hapis cezası ile cezai sorumluluk takip eder (Madde Ceza Kanunu’nun 280.3’ü).

Yaptırım uygulama çağrıları için önce idari para cezası (İdari Suçlar Kanunu Madde 20.3.4), ardından cezai sorumluluk – üç yıla kadar hapis (Ceza Kanunu Madde 284.2) beklenmektedir.

“Sahte” bilgi yaymak (Ceza Kanunu’nun 207.3. Maddesi) 15 yıla kadar hapis cezası ile tehdit ediliyor.

BOLOGNA YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN REDDİ

24 Mayıs’ta Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı Başkanı Valery Falkov, Avrupa’da yaygın olan ve yüksek öğrenimin lisans ve yüksek lisans olmak üzere iki aşamaya ayrılmasını öngören Bologna sistemini “yaşanmış bir aşama” olarak nitelendirdi. Bakanlık bunu ortadan kaldırmayı ve yerli bir yükseköğretim sistemi geliştirmeyi planladı. Haziran ayında, tüm Rus eğitim kurumları Bologna eğitim sürecinden çıkarıldı.

RUS ORDUSUYLA SÖZLEŞME YAPMAK İÇİN ÜST YAŞ SINIRINI KALDIRAN DEĞİŞİKLİKLER
Yürürlük: 28 Mayıs

Daha önce, 18 ila 40 yaş arası Rus vatandaşları ve 18 ila 30 yaş arası yabancılar RF Silahlı Kuvvetleri ile sözleşme akdedebiliyordu. Artık daha yaşlı olanlar, çalışma yaşının sonuna kadar Rus ordusunun saflarına katılabilirler.

Yasa koyucuların açıkladığı gibi, yüksek hassasiyetli silahları kullanmanın yanı sıra silah ve askeri teçhizat kullanma becerisine sahip son derece profesyonel uzmanları çekmek için değişiklikler gerekliydi. Bu tür uzmanlar 40-45 yaşlarında olurlar. Üst yaş sınırının kaldırılması, “talep edilen uzmanlık alanlarındaki” uzmanları -doktorlar, mühendisler, teknisyenler, işaretçiler ve diğerleri- çekmeye yardımcı olacak.

15 MART’TAN SONRA ÇIKAN AİHM KARARLARININ İNFAZ EDİLMEMESİNE İLİŞKİN KANUN
Yürürlük: 11 Haziran, 1 Ocak 2023’ten ayrı hükümler

Ayrıca kanun metnine göre Rus mahkemelerinin kararları AİHM kararlarına göre önceliklidir. 15 Mart’tan önce yürürlüğe giren AİHM kararları kapsamındaki parasal tazminat ödemeleri sadece ruble olarak ve sadece Rus bankalarındaki hesaplara yapılıyor.

16 Mart’ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Rusya’yı “tüzüğünün ağır ihlali, üye devlet statüsüyle bağdaşmaması” ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle örgütten ihraç etti. 16 Eylül’de Rusya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olma statüsünü kaybetti.

RUSYA FEDERASYONU’NDA YASALLAŞTIRMA VE SAVAŞIN İHTİYAÇLARI İÇİN DEVLET EMİRLERİNE GÖRE İŞLETMELERİN FAZLA MESAİ YAPMASINA İLİŞKİN YASALAR

28 Haziran’da yürürlüğe giren Paralel İthalat Kanunu, bir dizi malın telif hakkı sahibinin izni olmadan Rusya’ya ithal edilmesine izin veriyor. Mayıs ayında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı paralel ithalat yapılacak mallar listesini yayınladı. Diğer şeylerin yanı sıra, Apple, Asus, HP, Panasonic, Samsung markaları altındaki akıllı telefonlar ve ekipmanları, Tesla, Land Rover, Jeep, Jaguar markaları altındaki arabalar ve malzemeleri ve bir dizi başka ürünü içeriyordu.

Savaş Zamanı Çalışma Fazla Mesai Girişimi 24 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Hükümete “belirlenen çalışma saatleri dışında, gece, hafta sonu ve tatil günlerinde çalışma ve yıllık ücretli tatil sağlama usul ve koşullarını” belirleme yetkisi veriyor. Şirketler bir sözleşmeye girmeyi ve bir hükümet emrini yerine getirmeyi reddedemezken, müşteriler (Rusya Savunma Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi, Acil Durumlar Bakanlığı ve Rosgvardia) sözleşmenin kapsamını ve fiyatını kendileri değiştirebilecek.

DEVLETE “SAHTE” VE “AÇIK SAYGISIZLIK” NEDENİYLE MEDYANIN MAHKEME DIŞINDA KAPATILMASINA İLİŞKİN YASA
Yürürlük tarihi: 14 Temmuz

Yasa, Başsavcı ve yardımcılarına “yurtdışındaki Rus medyasına karşı düşmanca kararlar verilmesi durumunda” yabancı medyayı yargılamadan kapatma hakkı verdi. Başsavcılık ayrıca, Rus makamlarının görüşüne göre medyanın “yasadışı ve tehlikeli bilgiler”, “sahtecilik” ve “topluma, devlete, Rus Anayasası’na karşı açık bir saygısızlık” ifade eden ve Rus Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmayı amaçlayan mesajlar yayması halinde yayın lisanslarını iptal etme yetkisine de sahip oldu. Lisansı iptal etme kararı Roskomnadzor’a gönderilecek. Aynı zamanda, medya “ihlalleri” altı ay içinde ortadan kaldırırsa, Roskomnadzor’un kararıyla da faaliyetlerine devam edebilecektir.

SİLAHLI BİR ÇATIŞMADA DÜŞMANIN SAFINA GEÇMEYİ VATANA İHANET SAYAN BİR YASA
Yürürlük: 14 Temmuz, 1 Ocak 2023’ten ayrı hükümler

Şimdi, Rusya Federasyonu’na (aslında Ukrayna için savaşmak isteyen gönüllüler) karşı yasadışı silahlı bir oluşuma katılmak 12 ila 20 yıl hapisle karşı karşıya (Ceza Kanunu’nun 208. Maddesi). Belge, casusluk ve vatana ihanet sorumluluğunu güçlendiriyor: Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine karşı kullanılabilecek bilgilerin toplanması, saklanması ve düşmana iletilmesi halinde 10 ila 20 yıl hapis cezasına çarptırılacaklar (Ceza Kanunu Madde 276).

Yasa, silahlı bir çatışmada düşmanın safına geçmeyi vatana ihanetle bir tutuyor (Ceza Kanunu’nun 275. Maddesi) ve 20 yıla kadar hapisle cezalandırıyor. “Rusya Federasyonu’nun güvenliğine karşı bilerek yapılan faaliyetlerde yabancı veya yabancı bir kuruluşla gizli işbirliği yapmak” suçundan (Ceza Kanunu’nun 275.1) üç yıldan sekiz yıla kadar hapis, bir milyon rubleye kadar para cezası verilir.

Yasa ayrıca devlet sırlarına erişimi olan ve Rusya Federasyonu’ndan ayrılamayan ancak bu yasağı ihlal edenler için üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Devlet sırlarına erişimi olan kişiler, gizli bilgi taşıyıcılarını (Ceza Kanunu’nun 283.2. Maddesi) yurt dışına taşımak ve göndermekten dört yıla kadar hapisle karşı karşıya.

Belge aynı zamanda silahlı çatışmalarda paralı asker istihdamına 20 yıla kadar hapis öngören cezai sorumluluk getirmektedir (Ceza Kanunu Madde 359). Devletin güvenliğini tehdit eden faaliyetlere yönelik aleni çağrılar, beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (Ceza Kanunu’nun 280.4. Maddesi). Tekrarlanan “aşırılık propagandası” için – dört yıla kadar hapis (Ceza Kanunu’nun 282.4. Maddesi) öngörülüyor.

SEFERBERLİK KARARNAMESİ
Etkili: 21 Eylül

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, orduda görev yapan ve yedekte bulunan Rusların “kısmi seferberlik” kapsamında Ukrayna’ya gönderilebileceğini belirttiği bir çağrı yayınladı. Birime gönderilmeden önce herkesin kesinlikle “ek askeri eğitim” alacağına söz verdi. Cumhurbaşkanına göre seferber edilenlere sözleşmeli askerlerin maaşı kadar ödeme yapılıyor.

Daha sonra parlamento, seferber edilenler için “ikramiyeler” üzerine bir dizi yasa kabul etti: örneğin, savaşa gidenlerle iş sözleşmelerinin korunması, ölüm durumunda kredilerin iptali, vergi ertelemeleri, alternatif hizmet ve diğerleri. Ekim ayında yetkililer, ciddi suçlar için ağır mahkûmiyeti olan vatandaşların seferber edilmesine izin verdi.

GÖNÜLLÜ TESLİM OLMA VE DÜŞMANLIKLARA KATILMAYI REDDETME NEDENİYLE HAPİS CEZASI YASASI
Yürürlüğe girdi: 24 Eylül

Seferberlik kararnamesini takip eden yasaya göre gönüllü teslim olmak 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu suçu ilk kez işleyen bir kişi, serbest bırakılması için gerekli önlemleri aldığı, hizmet yerine döndüğü ve esaret altındayken başka suçlar işlemediği takdirde cezai sorumluluktan kurtulabilir.

Yedekten askeri eğitime çağrılanlar, hizmet yerine gelmeme veya izinsiz ayrılma nedeniyle sözleşmeli askerler gibi cezalandırılır. Hizmet yerinin yetkisiz olarak terk edilmesinden önce “zor koşulların tesadüfü” olması durumunda talimatın serbest bırakılması mümkündür.

“Ağır sonuçlara yol açan” çatışmalara katılmayı reddetmek için 10 yıla kadar hapis cezası vardır. Aynı cezanın, amirin emrinin ordu tarafından yerine getirilmemesi halinde de verilmesi bekleniyor. Askerlik hizmetinde amire karşı şiddet için – 15 yıla kadar. Ceza kanunu ayrıca yağma ile ilgili olarak altı yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngören bir madde getirmektedir.

“UKRAYNA’NIN İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARININ RUSYA’YA KABULÜ”

 5 Ekim’de Putin, kendini bağımsız ilan eden “DPR”, “LPR” ile Zaporojye ve Herson bölgelerinin işgal altındaki kısımlarının Rusya’ya kabulü ile yeni oluşumlar kuran yasaları imzaladı. Bundan önce işgal altındaki topraklarda “referandumlar” yapıldı.

Aralık ayında, Devlet Duması ilk okumada “Rusya’nın toprak bütünlüğünü tartışan” haritaların dağıtımına para cezası veren bir yasa tasarısını kabul etti. Bu tür haritaların yanı sıra diğer belgeler ve görüntülerin aşırılık yanlısı materyaller olarak sınıflandırılması öneriliyor. Dağıtımları için Ruslar, üç bin rubleye kadar para cezası veya 15 güne kadar tutuklanma, tüzel kişiler 100 bin ila bir milyon ruble arasında para cezası ile karşı karşıya kalacak.

YABANCI FİNANSMAN OLMADAN “YABANCI AJANLARIN” TANINMASINA İZİN VEREN YASA
Yürürlüğe girişi: 1 Aralık

 Yasa, dört yerine tek bir “yabancı ajan” kaydı ve “yabancı ajanlarla bağlantılı” bir kayıt getiriyor. Artık listeye girmek için yabancı fon almak gerekli değil: siyasi olarak aktif olmak, “yabancı etki altında olmak” veya Rusya’nın “ülkenin güvenliğine karşı kullanılabilecek” askeri-teknik faaliyetleri hakkında veri toplamak yeterli.

“Yabancı ajanların” çocukları eğitmeleri ve yetiştirmeleri, seçim komitelerine üye olmaları ve kamusal etkinliklerin organizatörleri olmaları ve devlet ve belediye hizmetlerinde çalışmaları yasaklandı. Buna ek olarak, parlamento daha sonra “yabancı ajanlar” yasasının “kötü niyetli” ihlali için bir milyon rubleye kadar para cezasına ilişkin bir yasayı kabul etti, ancak cezai sorumluluk da mümkün.

ROSREESTR’DEN GELEN VERİLERİ VE DEVLETE AİT ŞİRKETLERİN SATIN ALINMASINA İLİŞKİN BİLGİLERİ SINIFLANDIRMA GİRİŞİMLERİ

Gelecek yılın Mart ayından itibaren Rosreestr, Birleşik Devlet Emlak Sicili’nden (EGRN) bir alıntıda sahipler hakkında bilgi yayınlamayı bırakacak. Sahip verileri yalnızca kendi izinleri ile kullanıma sunulacaktır.

Ayrıca, alt yaptırım uygulanan devlet şirketlerine, satın alımlarına ilişkin bilgileri sınıflandırma ve kamu alımları (UIS) alanında Birleşik Bilgi Sisteminde yayınlamama fırsatı verildi. Kommersant’ın bildirdiği gibi, yaptırımlar altına giren Rus devlet şirketlerinin satın alımlarının bir kısmına ilişkin verilerin kapatılması, bunlarla ilgili istatistikleri çarpıttı, çünkü artık Maliye Bakanlığı bile tüm bilgileri görmüyor.

LGBT “PROPAGANDASINI” VE CİNSİYET DEĞİŞTİRMEYİ YASAKLAYAN YASA
Yürürlüğe girdi: 5 Aralık

Belge, “geleneksel olmayan ilişkilerin” “propagandası”, pedofili, cinsiyet değiştirme – İnternet, medya, kitaplar, filmler ve reklamlar aracılığıyla idari sorumluluğun getirilmesini sağlar ve ayrıca Kodun mevcut maddelerini genişletir. Her yaş için “LGBT propagandası” yasağına ilişkin İdari Suçlar. Ayrıca, “LGBT propagandası” nedeniyle bir yabancıyı Rusya Federasyonu’ndan sınır dışı etmek mümkündür.

Suç için para cezaları bekleniyor – sıradan bireyler için 400 bin ruble, yetkililer için 800 bin ruble ve tüzel kişiler için beş milyon ruble.

Devlet Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, “Karar, ülkenin geleceği olan çocuklarımızı ABD ve Avrupa devletlerinin yaydığı karanlıktan koruyacaktır. Kendi geleneklerimiz ve değerlerimiz var” diyerek yasanın kabulü hakkında yorum yaptı.

FSB’NİN RUSLARIN TAKSİ YOLCULUKLARINA ERİŞMESİNE İZİN VEREN YASA
Yürürlük: 1 Mart 2023, 1 Eylül 2023’ten ayrı hükümler

Taksi toplayıcıların bölge ofisleri açmaları gerekecek. İki taksi kaydı olacak: tek ve bölgeye göre. Taşıyıcılardan, bilgilerin altı ay boyunca saklanacağı bir seyahat günlüğü (elektronik veya kağıt) tutmaları istenecek ve güvenlik güçleri ve yetkililer talep üzerine bunlara erişebilecek.

Tasarı, yolculuk sırasında yolcunun veya malının zarar görmesi ve taşıyıcının yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda toplayıcıya sorumluluk yüklüyor. Buna ek olarak, üçten fazla ödenmemiş cezası olan taksi şoförlerini, son bir yıl içinde ehliyetini kaybedenleri ve şiddet içeren suçlardan dolayı açıklanmamış sabıka kaydı olanları yasaklıyor (Rus yasası sabıka kaydı olanlar için farklı bir kader öneriyor – örneğin, şimdi Ukrayna’da savaşmalarına izin veriliyor. – Ed. ).

 FEDOR KRASHENİNNİKOV, SİYASET BİLİMCİ:

– [Yetkililerin] herhangi bir zamanda yetkililere itiraz eden herhangi bir kişiyi alıp başka bir şey için mahkum etmesine izin veren bir sistem oluşturduğuna dair bir his var. Mesela bu yıl “yabancı ajan” oldum, yargılandım ve polisle sürekli başka olaylar oluyor. Yani bir Rus olarak devletin artan ilgisini kendimde hissediyorum. En azından biraz aktif bir yaşam sürdüren tüm Ruslar, özellikle sosyal ve politik olarak aktif olanlar, devletin onları çok dikkatli bir şekilde izlediğini zaten fark ettiler. Ve eğer sakıncalı hale gelirlerse, Duma tarafından kabul edilen yasalar, pratik olarak herhangi bir kişinin herhangi bir zamanda zulüm görmesine izin verir. [Örneğin], birleşik bir taksi sicilinin getirilmesine ilişkin yasa, baskıcı uygulamaları basitleştirmeye yönelik bir yasadır: herhangi bir kişinin ne zaman, nerede ve kiminle seyahat ettiğini anlamak her zaman mümkün olacaktır.

Ek olarak, resmi olarak tanınan:

BELİRLİ KATEGORİLERDEKİ UZMANLARIN AYRILMASINDAN DEVLET BÜYÜK ZARAR GÖRÜYOR. BU NEDENLE YETKİLİLER SEYAHATİ KISITLAMAYA YÖNELİK YASA TASARILARI HAZIRLIYOR.

 Bir kişi siyasi aktivist veya gazeteci ise, hapsedilme olasılığı gerçektir ve büyük olasılıkla [bir koloniye] düşmemek için oradan ayrılmak zorunda kalacaktır. Ve örneğin, bir kişi siyasi faaliyetlerde bulunmuyorsa, sosyal ağlar yürütmüyorsa ve ülkede olup bitenlerden hoşlanmıyorsa, o zaman devlet şeffaf bir şekilde böyle bir kişiye ipucu verir: eğer paranız yoksa ve şimdi yurt dışına gideceğini ve Rusya’da para kazanacağını düşünüyorsun, hayır, seni rahatsız ederiz, hiçbir yere gitme. Duygularıyla ayrılan veya bazı ahlaki ve etik nedenlerle ayrılacak kişilerin ayrılmamaları veya geri dönmemeleri ise oldukça açık bir arzu.

Ne yazık ki, hala oldukça uzun bir süre “dönebilirsin”. Ve baskıcı yasalar çok, çok, çok daha fazla kez uygulanabilir. Başka nelerin yasaklanabileceğini düşünmek o kadar da zor değil. Dolayısıyla gelecek yıl tüm bunların devam edeceğini düşünüyorum, savaş devam ettiği sürece bu bir ilk. İkincisi, savaş herhangi bir nedenle dursa bile bu devam edecek. Örneğin, bir tür barış anlaşması imzalanacak ve Putin’in iktidarda kalacağını varsayalım. Bu, iç baskının artmasına yol açacaktır, çünkü kazanılamaz savaş, Putin’in üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanacak ve her türden insanı rahatsız edici sorular sormaya teşvik edecektir.

Ne oluyor ve neden? Bu neydi? Neden yaptık? Ve ne elde ettik? Boş ver. Savaş devam ederse, giderek daha fazla insan ne zaman biteceğini soracak. Sorular, insanları açıkça konuşmaktan caydırmak için yeni baskıcı yasaları kışkırtacak. Milletvekillerimizin yorulmaz inisiyatifinin kendini göstermesi için hala alan var.

SİYASET BİLİMCİ , CARNEGİE CENTER UZMANI ANDREİ KOLESNİKOV :

– [Daha sert yasalar çıkarma] sürecinin sonu olmadığını, sonu gelmeyebileceğini, saçma bir noktaya getirebileceğini düşünüyorum. Örneğin, “yabancı ajanlar” yasasına göre, vidaları bir dereceye kadar sıkabilirsiniz. Ve bir dereceye kadar saçmalık, aynı zamanda daha belirsiz hale gelen ve Rusya Federasyonu Anayasası ile tamamen çelişen kendi normatif düzenlemesi fikrini getirebilir, özellikle ikinci bölüm: “İnsan ve vatandaşın hak ve özgürlükleri .” Bu, hukukun ruhuna ve anlamına aykırı olan klasik bir otoriter yasama olgusudur. Aslında otoriter rejimlerde de hukuk vardır ve hukuk olarak kabul edilir ama aslında bunlar sağduyuya ve hukukun ruhuna aykırı kanunlardır.

GÖRDÜĞÜMÜZ DİL BELİRSİZLİĞİ, OTORİTER HUKUKUN TEMEL İLKELERİNDEN BİRİDİR. BELİRSİZ KRİTERLERE DAYANARAK MAKSİMUM SAYIDA İNSANI CEZALANDIRMAK VE SİNDİRMEK İÇİN KURULURLAR.

Kelimenin tam anlamıyla, bu bir hak bile değildir – hak belirli olmalıdır ve herhangi bir normun açık bir içeriği olmalıdır. Burada yok. Bu bilerek yapıldı ve yasal temellerin erozyona uğraması süreci çok uzun süredir devam ediyor.

Aslında, [Rus Senatörü Andrey] Klishas’ın , başkanın sözlerinin her türlü yasanın ve Anayasanın üzerinde olduğu şeklindeki ifadesi, olup biteni çok açık bir şekilde karakterize ediyor. Herkes her şeye ilgi duyabilir. Sovyet döneminde bile, devlet iktidarının temellerine karşı sözde suçlar da dahil olmak üzere, ifadelerde bu kadar muğlaklık yoktu.

________________________

Kaynak: Alina Danilina , www.novayagazete.eu, 29 Aralık 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu