Kafkasya Haberleri

RUS MİLLETVEKİLİNİN RÖPORTAJI ABHAZ MUHALEFETİNİ KIZDIRDI

Abhazya Halk Yurtseverler Birliği, Rusya Federasyonu Devlet Duması’na seslenerek Sohum’daki mitingi “darbe girişimi” olarak nitelendiren milletvekili Oleg Kolesnikov’un açıklamalarını değerlendirmesini istedi.

Abhazya Halk Yurtseverler Birliği’nin, Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Leonid Slutsky ve Devlet Duması Parlamento Etiği Komisyonu Başkanı Valentina Tereshkova’ya yaptığı başvuruda, Rusya Devlet Duması Milletvekili Oleg Kolesnikov’un Abhazya devlet televizyonuna verdiği röportajda, Abhaz muhalefetinin 21 Aralık’ta Sohum’da düzenlediği miting hakkında uygunsuz bir değerlendirme yaptığını söyledi.

Oleg Kolesnikov

Sohum’u ziyaret eden Oleg Kolesnikov, Abhaz televizyonuna verdiği demeçte, 21 Aralık’ta Sohum’da yaşanan olayların, muhalefetin yasadışı yöntemlerle iktidara gelme girişimi olduğunu ve yetkililerin buna “oldukça doğru ve tutarlı” tepki gösterdiklerini söylemiş, “Mitinglere gidebilir, direnebilirsin, ama bu yasaların içinde olmalı. Üstelik seçim arifesi; yakında Mart ayında seçimler olacak. Yani insanlar mecliste iktidara gelip her sorunu çözebilirler… Sonunda, her şeyin barışçıl bir şekilde bitmesi çok güzel ve harika olur” demişti.

Muhalifler, 30 Aralık’ta yaptıkları açıklamada, milletvekilinin “Eylemi” bir darbe girişimi olarak nitelendiren açıklamasını, “Abhazya’nın iç siyasi süreçlerine müdahale etmeye yönelik, doğrudan, kaba bir girişim olarak görüyoruz” sözleriyle değerlendirdiler.

RIA Novosti’ye, muhalefetin bu tür açıklamaların halklar arasında karşılıklı anlayışı ve dostluğu teşvik etmediğini ve Abhazya ile Rusya arasındaki devletlerarası ilişkilere zarar verdiği belirtildi. İtirazın yazarları Kolesnikov’un açıklamalarını “yıkıcı” olarak nitelendirdi ve Rus Devlet Duması milletvekillerinden kendilerine uygun bir değerlendirme yapmalarını istedi.

Bu arada  gazeteci İzida Çanyia, Suhum’daki protestoların Aslan Bjanya’nın başlangıçta muhalefete taviz vermekteki isteksizliğinden kaynaklandığını öne sürdü.

Muhalifler Akhra Bjanya ve Timur Gulia da, görev süresi boyunca Cumhurbaşkanının halkla diyalog kuramadığını veya kurmak istemediğini, dış politikanın iyi düşünülmediğini ve Abhazya’nın sosyo-ekonomik durumunun gittikçe kötüleştiğini söylüyor.

Abhazya Projeler koordinatörü Kirill Bazilevsky ise muhalefetin Bjanya’ya yönelik iddialarının çoğunun cumhurbaşkanı ile değil, parlamentonun yetkileriyle ilgili olduğunu; ancak cumhurbaşkanı muhaliflerinin yasama organında çoğunluğa sahip olmadıkları değerlendirmesinde bulundu.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Bu arada 21 Aralık’taki eylemin nedeninin, Abhazya halkının 1992-1993 yılı savaş gazileri ile güvenlik güçleri arasında 30 Eylül’deki Zafer ve Bağımsızlık Günü kutlamalarında meydana gelen çatışmalar olduğu belirtiliyor. Milletvekilleri 4 Ekim’de bir açıklama yaparak, Suhum’da 30 Eylül’deki silahlı saldırının ardından agresif davranarak gazileri döven güvenlik güçlerinin özür dilemediğini söyledi.  Başsavcılık da 11 Ekim’de, teftişin tamamlandığını ve bunun sonucunda iki güvenlik görevlisine karşı ceza davalarının açıldığını bildirdi. Başsavcılık, İçişleri Bakanı Dmitry Dbar’ın eylemlerinde ise bir suç unsuru bulamadı ancak Abhazya Devlet Başkanı’nından bu pozisyona uygunluğunu düşünmesini önerdi. 1992-93 savaşı gazileri düzenledikleri muhalefet toplantılarında İçişleri Bakanı Dmitry Dbar’ın istifasını istedi. Bunun sonucunda Abhazya Devlet Başkanı Aslan Bjanya 30 Kasım’da  onu  Devlet Güvenlik Servisi başkanlığına atadı.

Suhum’daki muhalefet 21 Aralık’ta Başkan Aslan Bjanya’nın istifasını talep eden bir miting düzenledi. Protestocular, cumhuriyetteki sosyo-ekonomik ve siyasi durumun pandemi zemininde iyice kötüleştiğini söyledi. Bzhania önce protestocularla görüşmeyi reddetti; ardından protestocular parlamento binasını basmaya çalıştı. Güvenlik güçleri bu esnada sis bombası kullandı. Çevik kuvvet polisi ve ordu, protestocuları dağıtmaya çalışırken, kalabalıkla arasında çatışma çıktı. Abhaz televizyonunu çekim ekibinden yaralananlar oldu. Bu olanların ardından Bjanya muhalefet temsilcileri ile görüşmeyi kabul etti. Yapılan müzakereler sonucunda protestocular cumhurbaşkanının istifa taleplerini şimdilik ertelemeye karar verdi ve dağıldılar.
___________________________________
Kaynak: https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/371801/
Edit: Kuşba E.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu