Kafkasya Haberleri

ÇERKES FED’DEN “YURT DIŞINDAKİ YURTTAŞLAR” YASASINDAKİ DÜZENLEMEYE İTİRAZ

Rusya Federasyonu Devlet Duması Vekili Konstantin Zatulin’in “Yurtdışındaki Yurttaşlar Yasası”nda yapılmasını istediği değişiklik önerisini kabul edilemez bulan Çerkes Dernekleri Federasyonu, Putin başta olmak üzere Federal Cumhuriyet liderleri, Uluslararası Kurumlar ile yerli ve yabancı İnsan Hakları Derneklerine mektuplar yazarak düzenlemenin hayata geçirilmemesini istedi.

Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş imzasıyla gönderilen mektuplarda, Rusya Federasyonu topraklarında yaşayan halkların diaspora mensuplarından sadece Rusça konuşanların “yurttaş” statüsü içine alınması eleştirilerek, Çerkesler gibi Federasyonu oluşturan diğer halkların diaspora mensuplarının yasanın kapsama alanı dışına çıkartılması “kasıtlı bir girişim” olarak nitelendirildi.

Putin’e yazılan mektubun tam metin Türkçesi şu şekilde:

“Rusya Federasyonu Devlet Duması Soçi Bölgesi Milletvekili Konstantin F. Zatulin’in Duma’ya sunduğu, ‘’Rusya Federasyonu’nun Yurtdışındaki Vatandaşlara Yönelik Devlet Politikasına İlişkin Federal Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Federal Yasa Tasarısı’’na göre, Rusya Federasyonu toprakları dışında ikamet eden, ataları Rusya Federasyonu topraklarında doğmuş veya yaşamış olan, tarihsel olarak Rusya Federasyonu topraklarında yaşayan halklara mensup kişilerin ‘’Yurttaş’’ olarak kabul edilmesi Rusya Federasyonu’nun devlet dili olan Rusçayı konuşma şartına bağlanmaktadır.

 Önerilen bu değişiklik, anayurtlarından sürülerek yabancı bir ülkeye gitmeye zorlanan ve tarihi anavatanlarından hiçbir zaman kopmayan, kendilerini her zaman soydaşlarının ayrılmaz bir parçası olarak gören milyonlarca nüfusa sahip Çerkes diasporasının üzerinde son derece olumsuz bir etki yaratacaktır. Önerilen bu değişiklik diaspora Çerkeslerini tarihi vatanlarından koparmaya yönelik kasıtlı bir girişim olarak algılanmaktadır. 

 Çerkes diasporası mensuplarının yurttaş olarak tanınması için ‘’Ataları Rusya Federasyonu topraklarında doğmuş veya yaşamış olan, tarihsel olarak Rusya Federasyonu topraklarında yaşayan halklara mensup kişiler’’ tanımı yeterli olmalıdır. Sürgünle anayurdundan koparılan Çerkeslerin yaşadıkları ülkelerde ve Rusya Federasyonu’nda maruz kaldıkları asimilasyon dikkate alındığında, anayurtlarının vatandaşı olmalarının önüne herhangi bir dil şartı engeli konulmamalıdır. Tarihsel realiteye ve gerçek federasyon anlayışına uygun olan yaklaşım budur.

 Çerkes Halkı bu tür girişimlerin amacını ve ne anlama geldiğini bilmekte ve yakından izlemektedir. Rusya’yı gerçek bir federasyon olmaktan uzaklaştıracak, federasyon anlayışına, temel insan haklarına ve tarihi realiteye aykırı bu ve benzeri girişim ve yaklaşımlar terk edilmelidir. Federasyonda yaşayan halkların geleceği bakımından doğru olan yaklaşım budur.

 Sözkonusu yasa taslağının kabul edilmesinin önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunmanızı talep ediyoruz.
 Nusret Baş
Çerkes Dernekleri Federasyonu”

Mektup aşağıdaki Kurum ve Kuruluşların en üst yöneticilerine iletildi:
Rusya Devlet Başkanı, RF Duma Başkanı, RF. Devlet Başkanı Danışmanlığı, Rusya Federasyonu İnsan Hakları Komiseri, Adıgey C. Devlet Başkanı, Karaçay Çerkes C. Devlet Başkanı, Kabartay Balkar C. Devlet Başkanı, Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı,  AK İnsan Hakları Komiseri, AK Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı  Avrupa Komisyonu (ECRI), AK Avrupa Sosyal Haklar Komitesi, BM İnsan Haklarının Teşvik Edilmesi ve Korunması Alt Komisyonu, BM İnsan Haklari Yüksek Komiserliği(OHCHR), Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Komitesi (CERD), AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Dairesi, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Front Line Defenders, Rene Cassin-Uluslararası İnsan Hakları Enstitüsü (Foundation Rene Cassin-International Institute For Human Rights), Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (Minority Rights Group International), Uluslararası Barış Tugayları (Peace Brigades International), Sivil Haklar Savunucuları (Civil Rights Defenders), Avrupa İnsan Hakları Derneği (European Association For Human Rights), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (International Federation For Human Rights), Uluslararası Af Örgütü Amnesty International, Uluslararası Çalışma Grubu Yerli İşleri (International Work Group For Indigenous Affairs (IWGIA)), Sınır Tanımayan İnsan Hakları (Human Rights Without Frontiers), Tüm Rusya İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı (RF), İnsan Hakları Merkezi Konseyi (RF).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu