Kafkasya Haberleri

RUSYA’YLA ABHAZYA ARASINDAKİ AYBGA BÖLGESİ SINIR SORUNU SÜRÜYOR

Rus medyasında çıkan, Aybga bölgesinde Rusya Abhazya arasındaki sınırın Rusya lehine değiştiği haberleri Abhazya yönetimince doğrulanmadı.

Abhazya Dışişleri Bakanı Daur Kove, 18 Nisan’da haberlere dair bir açıklama yaparak, Rusya’nın Aybga köyünde Abhazya ile olan sınırları değiştirdiği bilgisini yorumladı.

Nujnaya’nın verdiği habere göre sınır çizgisinde hiçbir değişiklik olmadığını söyleyen Kove, “Bu bilgi Rosreestr web sitesinde yer aldı. Şimdi bu haberin Rosreestr’de nasıl yayınlandığı araştırılıyor. Bu açığa çıkacak ve Rosreestr bence yakında bu bilgileri sitesinden silecek” dedi.

“Aybga’daki duruma gelince, orada hiçbir değişiklik yok. Sınır boyunca ve mevcut tüm hatlar boyunca anlaşmalar korunuyor. Tek taraflı bir değişiklik kararı alınmış değil. Ancak bu dezenformasyonun neden yapıldığını da öğreneceğiz” diyen Kove, Abhaz tarafının, Rus yetkililerden Rosreestr web sitesinde yayınlanan bilgilerle ilgili açıklayacı bir cevap beklediğini söyledi

Daur Kove, kendi bakanlıkları tarafından hiçbir şeyin kabul edilmediğini belirterek, “Bu konu alt birimler arasındaki görüşmelerle çözülemez. Konu ülke liderliğinin, başkanın yetkisi dahilindeki bir konudur. Dahası, meclisten onay alması gerekir. Bu konuyla başa çıkmak için iki taraflı bir komisyon oluşturduk. Bugün için çalışma askıya alınmış vaziyette. Hiçbir karar alınmış değil. Komisyon çalışmalarını tamamlamadan, konu münazara edilmeden, taraflardan birinin kararı ile sınır düzenlemesi yapılamaz” dedi.

MİLLETVEKİLİ GUNİYA:”SORUN ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL”

Öte yandan konuyla ilgili bugün açıklamalarda bulunan Abhazya Parlamentosu üyesi Ilya Guniya da, Aybga sorununun çözülmediğini söyledi.

İlya Guniya, 21 Nisan’da bir grup parlamenter ile Aybga köyünde Rusya ile sınırların değiştirilmesi hakkında medyada çıkan bilgiler de dahil bir dizi konuyu görüşmek üzere Ulusal Meclis Başkanı ile bir araya geldiklerini söyledi.

Abhaz tarafının bu konuda Rus meslektaşlarıyla temasa geçtiğini belirten Milletvekili Ilya Guniya, böylesi bir kararın tek taraflı alınamayacağını, sınırda bir değişiklik olmadığını söyledi. Aybga köyünün topraklarının tartışmalı olduğunu belirten Guniya, “2010 yılında bu konuyla ilgilenmek üzere iki taraflı bir komisyon oluşturuldu ve konu tartışıldı. Rusya haritasında sınır açıkça işaretlenmiş, Aibga ana hatlarıyla belirtilmiş, ancak tartışmalı bir bölge olarak girilmiş. Komisyon daha sonra çalışmasını tamamlamadı ve bölge tartışmalı olarak kaldı. Aybga sorunu çözülmedi. Rus tarafıyla temas kurduk. Sınır muhafızları hiçbir şeyi değiştirmiş değil. Kendi belirledikleri koordinatları netleştirecek ve bize verecekler. Komisyon 2014 yılında çalışmalarını askıya aldı. Komisyonda sadece hükümet temsilcileri değil, tarihçiler ve haritacılar da var. Komisyonun çalışmalarının yeniden başlaması ise başkanların meselesi. Bu çalışmaları ancak iki devletin başkanları devam ettirebilir.” dedi.

Bilindiği gibi Rus medyası, Abhazya ile Rusya sınırlarında değişiklikler olduğunu yazmıştı. Çıkan haberde, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin 17 Ocak 2020 tarih ve 12 nolu “Krasnodar Bölgesi topraklarının sınırları” başlıklı belgesine göre, Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasındaki idari ve yasal devlet sınırı güzergah boyunca değiştirildi.

Rusya’nın kendi topraklarına katmak istediği araziyi, tatil beldesi Sochi’ye bağlı Adler’in Nizhneshilov kırsal bölgesi sınırları içinde tanımlıyor ve mevcut durumun kayak merkezi “Krasnaya Polyana”nın gelişimini engellediğini ileri sürüyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu