Federasyondan Haberler

SURİYE’DEN GELEN ÇERKES KARDEŞLERİMİZ İLK DERNEKLERİNİ İSTANBUL’DA KURDU

Bilindiği gibi Suriye’de yaşayan Çerkes kardeşlerimiz 15 Mart 2011 tarihinde Suriye’de başlayan iç savaş sonucu Türkiye’nin muhtelif il, ilçe ve köylerine göç etmek zorunda kalmışlardı. Bahse konu göç sorası Suriye’den ülkemize gelen soydaşlarımız en fazla İstanbul şehrini mesken tutmuşlardır. Bugün itibariyle kayıtlarımıza göre 2000 civarında (500 Aile) Suriye’den gelen soydaşımız İstanbul’da yaşamaktadır.

İstanbul’da yaşayan bu soydaşlarımız örgütlenme adına ilk adımını, 30.06.2020 tarihinde Adige Kafkas Derneği adı altında dernek kuruluş evraklarını İstanbul Valilik Makamına sunarak atmış oldular. İstanbul Aksaray’da kurulan Adige Kafkas Derneği geçici yönetim kurulu aşağıdaki isimlerden oluşmaktadır.

ADİGE KAFKAS DERNEĞİ KURUCU ÜYELERİ

Bidanuko Hasan Aslan

Ğış Mumin Hacıbayram

Şreko Hanedi Aslan

Şhağeluğo İbrahin Katı

Abıd Osman Abdi

Ğış İman Abdi

Abıd Sare Abdi

Suriyeli Çerkes kardeşlerimizin kurmuş olduğu Adige Kafkas Derneği Kurucu Üyeleri ile 12.09.2020 tarihinde Çerkes Dernekleri Federasyonu Yöneticileri arasında bir toplantı düzenlendi. Bahse konu toplantıda Adige Kafkas Derneği kurucu üyeleri Bidanıko Hasan ve Ğış Mumin, kuruluş amaçlarını;

“Kimlik, kültür ve anadillerini koruyarak yaşatmakla birlikte Suriye’den göç edip Türkiye’ye gelmek zorunda kalan tüm Çerkesleri örgütleyerek yaşadıkları sorunların çözümü noktasında faaliyetlerini ve kendi aralarında yürütmüş oldukları sosyal yardımlaşma çalışmalarını resmi bir çatı altında profesyonel olarak yürütmek olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca kurucu üyeler, Suriye’de iç savaşın çıktığı günden bugüne kadar Suriye’den Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Çerkeslere yardım ve T.C. vatandaşlığı almaları konusunda Çerkes Dernekleri Federasyonunun gayret ve çabalarına yakından şahit olduklarını, Derneği yedi geçici kurucu üye ile kurduklarını, önümüzdeki 3 aylık dönem içerisinde yapacakları ilk genel kurulda üyeler ile istişare ederek Çerkes Dernekleri Federasyonu saflarına katılmayı düşündüklerini ifade etmişlerdir.”

Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nusret BAŞ; Örgütlü olanın önemine değinerek Çerkes Dernekleri Federasyonu olarak her zaman Suriye’den gelip Türkiye’ye yerleşmek zorunda kalan soydaşlarımızla her alanda karşılıklı işbirliği içinde olmaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını, geçmişte olduğu gibi gelecekte de ellerinden gelen her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını ifade etmiş ve yeni kurulan Adige Kafkas Derneğine başarılar dileyerek derneğin camiamız için hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunmuştur.

Çerkes Dernekleri Federasyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu