Mustafa Saadet

ÖRNEK ALINACAK BİR POLİTİKACI: ŞİNZO ABE

YEŞGAR MUSTAFA SAADET

Kıyıdan,  köşeden siyaset ile ilgilenen birisi olarak, bir örnek politikacı hakkında yazmaktan kaçınamadım. Şinzo Abe’ yi belki de başka ülkelerde yazanlar olmuştur. Fakat, Türkiye’de kaleme alınmış bir yazıya rastlamadım ve bu güncel olayı irdelemek istedim.

Sağlık sebebi ile görevi bırakan Japonya Başbakanı Abe, 2006 yılında başbakanlığa getirilmiş ve 2007’de sağlık nedenleri ile istifa etmiş. Müteakiben 2012 yılında büyük bir oy çoğunluğu ile tekrar başbakan seçilmiş.

Japon ekonomisi 22 yıldır ekonomik durgunluğu atlatamamış ve Dünya Ekonomi liginde 2.’likten 3.’lüğe düşmüş durumda. Bu gerilemenin sebepleri söyle açıklanabilir.

– Japonya hammadde ve enerji fakiridir, hepsini ithal etmektedir. Buna rağmen son 20 seneye kadar büyük bir ekonomik başarı sağlamış ve Japon markaları dünyada aranan ve tercih edilen ürünler olmuştur.

-Ancak zamanla rakipler çoğalmış, gemicilik sanayinde G. Kore, Tekstil ve elektronikte Çin ve Tayvan, tekstilde Çin ve Asean ülkeleri, otomotivde Almanya, finansta Singapur,  ciddi ilerlemeler kaydetmiş ve Japon ürünlerine göre  fiyat avantajı sağlamışlardır.

-Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinin en büyük avantajı ucuz işçiliktir. Neticede Japon markaları (Sony, Hitachi, Toyota gibi vb… ) dünya piyasalarında Pazar kaybına uğramıştır.

-Japonya her nedense, elektronik iletişim aletleri piyasasına girmemiş ve bu alandaki büyük potansiyelden pay alamamıştır. Daha küçük bir teknolojik birikime ve ekonomiye sahip olan G. Kore bu alanda büyük bir başarı elde ederek Samsung gibi bir markayla dünya lideri olmuştur. Muhtemelen, Japonya’da yaşanan tabii afetler, büyük depremler ve tusunami sonrası nükleer santral problemleri bu gerilemeyi tetiklemiştir.

-Diğer bir etken de, belirli bir refah seviyesine ulaşan halkın çalışma isteğinin azalmasıdır. Hatırlanacağı üzere Margaret Teacher, Japonları “çalışkan arı” diye nitelemiş ve Japonya’dan tepki almıştı. Zenginleşen Japon iş insanları bir gecelik eğlence için özel uçakları ile, Bankok, Singapur’da eğlence mekanlarının müdavimleri olmuş, ülke ekonomisine katkısı olmayan dünyanın en pahalı tablolarını (Van Goh, Gogen, Picasso gibi) arşivlerine katma yarışına girmişlerdir. Japon turistler dünyanın en pahalı turistik yerlerini istila etmişlerdir.

Neticede, hükümetin çok büyük destekler yapmasına rağmen ekonomi eski parlak dönemine ulaşamamış ve Nisan-Haziran 2020 döneminde % 27,8 oranında küçülmüştür. Bu küçülme oranı ekonomik çöküşün tescilidir.

Ekonomik küçülmenin artarak devam etmesi Abe’nin sağlığını da etkilemiş ve “Sağlığının doğru kararlar almasını engellediğini” itiraf ederek görevi bırakmıştır.

Abe’nin bu davranışı, dünya siyaset tarihine geçecek bir davranıştır. Birçok başarısız diktoryal liderler gibi iktidar koltuğuna kene gibi yapışıp kalmamıştır.

Sağlık problemi olmasına rağmen son sekiz senedir elinden geleni yapan Abe, iktidarda kalabilecek oy potansiyeline sahip olmasına rağmen, ülkesinin yararına olacağı  kanaatine vardığından, ülkesinin selameti için koltuğu bırakmıştır.

Diğer liderler tarafından örnek alınır mı, alınmaz mı bilinmez  ama dünya siyaset arenasının  bu kibar, sakin, sessiz ve kavgacı olmayan siması her zaman yad edilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu