Kafkasya Haberleri

GÜNEY OSETYA’DA GÖZALTINDA ÖLÜM SİYASİ KRİZE DÖNÜŞTÜ

Güney Osetya hızla bir siyasi istikrarsızlığın içine sürükleniyor. Cinayete teşebbüs zannıyla gözaltına alınan bir gencin ölümünden İçişleri Bakanlığı çalışanlarını sorumlu tutan halkın protestoları mitinge dönüşünce hükümet istifa etti. Yine halkın talebi üzerine Cumhurbaşkanı Anatoly Bibilov da istifaya hazır olduğunu açıkladı. Olaylar üzerine Tshinvali’ye gelmek isteyen eski devlet başkanı Eduard Kokoyti’ye sınırı geçme izni verilmedi.

İNAL DJABİEV

Olaylar, 17 Ağustos günü metruk bir binadan İçişleri Bakanı İgor Naniev’in aracına tabancayla ateş edilmesi ile gelişmeye başladı. Güney Osetya Başsavcılığı 25 Ağustos’ta,  soruşturmanın ilerleyişi hakkında bilgi vererek arama alanlarında ateşli silah, mermi ve patlayıcı madde ele geçirildiğini duyurdu. 26 Ağustos günü ise olayın zanlısı olduğu şüphesiyle İnal Dzhabiev, kardeşi ve Nikolai Tskhovrebov isimli kişiler gözaltına alındı. Ancak 28 yaşındaki İnal Dzhabiev gözaltında rahatsızlandı ve 28 Ağustos öğleden sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Morgda çekilen ve işkence belirtileri taşıyan fotoğraflar sosyal ağlarda hızla dağıldı. Durumdan haberdar olan tanıdık ve akrabaları hastaneye gitmek istedi ancak bölgeye girmelerine izin verilmedi. Güvenlik güçleri tüm kapıları kapattı ve uzun süre adli tıbbın cesedi teslim etmesine de izin vermedi. Bu tavır gerginliğin daha da artmasına sebep oldu. Tshinval’in tüm ilçelerinden ve en yakın köylerden insanlar hastaneye doğru gelmeye devam etti. Halkın toplanması kısa sürede bir protesto eylemi boyutuna ulaştı. Güney Osetya’nın beş aydır dış dünyadan izole edilmesinden kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk ve cumhuriyet yetkililerinin koronavirüs aşısı Moskova’dan gelene kadar Rusya ile sınırın açılmayacağı yönündeki uyarılarının getirdiği yönetimden hoşnutsuzluğunda teşviki ile olay birden zirveye ulaştı.

İÇİŞLERİ BAKANI GÖREVDEN ALINDI

ANATOLİ BİBİLOV

Cumhurbaşkanı Anatoly Bibilov protestocuların yanına geldi ve Dzhabiev’in ölümünden sorumlu olan herkesin cezalandırılacağına söz verdi. Bu arada İçişleri Bakanı Igor Naniev’i görevden aldığı ve işkence yaptığından şüphelenilen polis memurları hakkında ceza davaları açıldığı öğrenildi.

Ancak halk toplantısına katılanlar bununla tatmin olmayarak Bibilov’a “İstifa et!” çağrısında bulundular. Bibilov kalabalığa, “Cidden istifa etmemi istiyor musunuz?” diye sorup “evet” cevabı alınca, ”Tereddüt etmeden başkana güven meselesini gündeme getirmeye hazır olduğunu” söyledi ve “Bunda bir sorun yok. Koltuğa sarılmıyorum. Halk oylaması yapacağım ve halk istifamı isterse Tanrı’ya yemin ederim ki gideceğim” diye de ekledi.

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Sonrasında olaylar hızla siyasi düzleme kayarak gelişmeye başladı. 28 Ağustos günü saat 22.00’de bir parlamento oturumu planlandı. Ancak bundan bir saat önce Başbakan Erik Pukhaev kabinenin istifasını duyurdu. Pukhaev “İnsanları dinledim, bazıları hükümetin istifasını talep etti. Bu kararı düşündüm ve doğru olacağına karar verdim” dedi.

                 ERİK PUKHAEV

Anatoly Bibilov da geciktirmeyerek anında hükümetin istifasını kabul etti.

Yaklaşık beş yüz kişinin toplandığı Tskhinval merkez meydanındaki mitinge güvenlik güçleri müdahale etmedi. Bu arada protestocular yeni talepler oluşturdu. Milletvekili David Sanakoev, “İlk başta insanlar hükümetin ve başsavcının istifasını istedi. Şimdi de cumhurbaşkanının istifasını istiyorlar” dedi.

EDUARD KOKOYTİ TSHİNVAL’E SOKULMADI

Bu arada, önceki gece Eduard Kokoyti, Anatoly Bibilov’u 2011’de siyasi arenaya getirmesini hata olarak nitelendiren bir açıklama yaparak, “Bugün kimse beni bu durumu kışkırtmakla suçlamasın. Halkıma işkence edildiğinde bunu kimin yaptığı benim için önem taşımaz ve dışarıda bir gözlemci gibi bekleyemem. Onun için Cumhuriyete gelip insanlarımızla birlikte olmaya karar verdim” dedi.

                  EDUARD KOKOYTİ

Bu açıklamaların ardından “Nizhniy Zaramag” ve “Yukarı Ruk” sınır karakolları güçlendirildi.

Dediği gibi dün gece (30 Ağustos) Güney Osetya sınırına gelen Eduard Kokoyti’nin konvoyu Buron köyünde durdurularak Tshinvali’ye girmesine izin verilmedi. Eski başkana, koronavirüs önlemleri nedeniyle Güney Osetya’ya giriş kısıtlamalarının yürürlükte olduğu hatırlatıldı. Bu görüşme sonrasında Eduard Kokoyti ve eşlik eden ekibin geri döndüğü belirtiliyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Anatoly Bibilov 30 Ağustos günü yapılan operasyonel karargah toplantısında 15 Eylül’den itibaren sınır kapısının tamamen açılacağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu