Kafkasya Haberleri

KOCHESOKO’NUN KÖYLÜLERİ, KOKOV’U MAHKEMENİN TARAFSIZLIĞINI TEMİN ETMEYE ÇAĞIRDI

Verkhniy Kurkuzhin sakinlerinden oluşan bir girişim grubu, Martin Kochesoko aleyhindeki davayı kendisiyle görüşmek için Kabardey-Balkar’ın başından bir toplantı istiyor. Aktivistin aynı köyden arkadaşları onun masumiyetinden şüphe etmiyor.

17 Ağustos’tan bu yana mahkemesi görülen Kochesoko, tutuklamadan sonra imzaladığı itirafların aksine masum olduğunu söylüyor. Arkadaşları, aktivistin cezai kovuşturmasının sosyal ve siyasi faaliyetleriyle bağlantılı olduğundan eminler. Khabze sivil toplum kuruluşu yönetim kurulu başkanı Azamat Tsagov ve üye Azamat Shorman, soruşturmanın önyargı içerdiğini belirterek, Kochesoko’nun suçluluğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını ifade ettiler.

Verkhniy Kurkuzhin köyü sakinlerinden oluşan bir girişim grubu, Martin Kochesoko’yu desteklemek için 28 Ağustos’ta Kabardey-Balkar’ın başı Kazbek Kokov’a açık bir mektup gönderdi. Mektupta, cumhuriyet başkanından “Martin Kochesoko’nun yasadışı cezai kovuşturmasıyla ilgili tüm konuları tartışmak üzere” kişisel bir resepsiyon talep ediliyor.

Mesajda, “Martin gözümüzün önünde büyüdü ve halkımızın en iyi gelenekleri içinde yetiştirildi. Onu uyuşturucuyla ilgili herhangi bir şey yapmakla suçlama girişimleri, kızgınlık ve öfkeden başka bir şeye neden olamaz” deniliyor.

Mektubun yazarları, ceza davasının Kochesoko’nun kamusal ve siyasi faaliyetleriyle bağlantılı olarak tahrif edildiğinden eminler ve haklarını korumak için kendisine “her türlü desteği” vereceklerini belirtiyorlar.

Verkhniy Kurkuzhin köyü sakinlerinden Mukhamed Tatimov da mektubu imzalayanlardan. Tatimov, Kochesoko’nun köylülerinin, mahkeme tarafından davanın objektif olarak görülmesi için Kokov ile görüşmek istediklerini söyledi. Tatimov “Kavkaz Uzel” muhabirine yaptığı açıklamada, cumhuriyet başkanına sormayı düşündükleri tek şeyin “masum bir adamın dava edilmemesi için adil bir karar” talep etmek olduğunu söyledi.

27 Temmuz’da Meduza, Martin Kochesoko ile bir röportaj yayınladı ve aktivist, uyuşturucu davasındaki güvenlik görevlilerinin ifadelerinin farklılaştığını ve arama sırasındaki kanıtlayıcı tanıkların düzmece olduğunu belirtti. Kochesoko, tutuklama sırasında hayatından korktuğunu ve bu nedenle güvenlik güçlerinin taleplerini yerine getirmeyi kabul ettiğini söyledi.

Bilindiği gibi Kochesoko, 7 Haziran 2019’da Nalçik’te gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı uyuşturucu alma ve bulundurma suçunu kabul ettiğini bildirdi; ancak eylemci uyuşturucuların üzerine ve arabasına yerleştirildiğini söyledi. İddianameye göre, Kasım 2018’de Kochesoko, Urukh köyü yakınlarında yabani kenevir topladı, orada sakladı ve altı ay sonra, Haziran 2019’da almaya geldi ve bu sırada da gözaltına alındı. Rusya Ceza Kanunu’nun 228. Maddesinin 2. bölümü uyarınca, eylemci on yıla kadar hapisle karşı karşıya.

Savcılığın, Martin Kochesoko’nun 19 Eylül 2018’de gerçekleşen Kendelen olaylarına katıldığına dair de kanıt bulmaya çalıştığı ancak bulamadığı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu