Kafkasya Haberleri

ANKVAB, ABHAZ UYRUKLU ÇOCUKLARIN ABHAZ OLMAYAN OKULLARA GİTMESİNİ YASAKLAYAN EMRİ İPTAL ETTİRDİ

Abhazya Eğitim Bakanı İnal Gablia’nın 19 Ağustos’ta yayınladığı bir emirle cumhuriyetteki etnik Abhazların sadece Abhaz okullarına gidebileceğine dair emri Ankvab tarafından iptal ettirildi.

                  İNAL GABLİA

Eğitim ve Dil Politikası Bakanı İnal Gablia’nın 24 Ağustos Pazartesi günü yayınlanan 162 numaralı yeni emri ile Abhaz etnik kökenli çocukların Abhaz olmayan okullara kabulünü yasaklayan 19 Ağustos tarih ve 157 numaralı ilk emri iptal edildi.

Yasaklayan emrin yayımlanmasından sonra pazartesi sabahı Apsnypress ajansına bir demeç veren Abhazya Başbakanı Alexander Ankvab, böyle bir sınırlamanın sadece yer sorunu olması halinde olabileceğini söyleyerek, “Kayıt dahil olmak üzere başka hiçbir koşul eğitim kurumunun özgürce seçimini etkileyemez” demişti. Ankvab, Abhaz uyruklu çocukların Abhaz olmayan okulların birinci sınıflarına kabulünün yasaklanmasının, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının anayasal haklarına aykırı olduğunu, her ebeveynin, çocuklarının hangi okula gideceğini bağımsız olarak belirleme hakkına sahip olduğu söylemişti.
Öte yandan 60 – 65 yaşına ulaşan öğretmenlerin görevlerine devam edip etmeyecekleri konusuna da değinen Alexander Ankvab, “Devlet onların deneyimleri ve öğretim ve eğitimdeki çalışmalarıyla yakından ilgileniyor. Okullarda, özellikle kırsal kesimlerde öğretmen işe alımı konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bu koşullarda kimse yaş sınırlaması getirmeyecektir.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu