Haberler

AB ÜLKELERİ, BELARUS’TAKİ SEÇİMLERİN SONUÇLARINI TANIMADI

AB ülkeleri, Belarus’taki seçimlerin sonuçlarını tanımayı reddetti. DW’nin haberine göre Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bunu AB liderlerinin yaptığı acil bir zirvenin ardından duyurdu.

Almanya Başbakanı, AB’nin, Belarus’taki seçimlerin haksız olduğu yönündeki tutumunu doğruladı. Ona göre Aleksandr Lukashenko ile iletişime geçmeye çalıştı, ancak o görüşmeyi kabul etmedi.

Merkel açıklamasında, duruma dış müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı ancak AB ülkelerinin liderleri, Belaruslu yetkililere karşı, Belarus halkına zarar vermeyecek şekilde kişisel yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını da açıkladı.

Toplantının ardından, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Avrupa Birliği’nin yakında “seçimleri çalan” ve Belarus’taki insan hakları ihlali ve baskıdan sorumlu olanları yaptırım listelerine ekleyeceğini doğruladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Belarus halkının sivil toplumu geliştirmesine yardımcı olmak, yetkililer tarafından şiddet mağdurlarına yardım etmek, koronavirüsle mücadele etmek ve ülkedeki işletmelere yardım etmek için 53 milyon euro tahsis etmeye karar verdiğini söyledi .

Belarus seçim kurulu Lukashenko’yu geçen hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan etmişti. Fakat resmi olmayan sandık anketleri ve Halk Eğitim Merkezlerinden gelen veriler muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya’nın zaferini gösteriyordu. Seçimlerden hemen sonra Belarus’ta kitlesel protestolar başladı, bu sırada güvenlik güçleri şiddetle birlikte gözaltılar uyguladı ​​ve protestocuları dövdü. Tikhanovskaya yetkililerden gelen tehditler nedeniyle Litvanya’ya gitmek zorunda kaldı. Şimdi Belarusya ülke çapında bir grevden geçiyor; en büyük işletmelerin işçileri çalışmayı reddediyor ve oylama sonuçlarının revize edilmesini talep ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu