Kafkasya Haberleri

RAMAZAN MOLOV’UN AVUKATLARI, İDDİANAME VE TANIK İFADELERİNE İTİRAZ ETTİ

2018’de Kanjal olaylarının yıldönümünde düzenlenen yürüyüşte çıkan çatışmalarda bir pols memurunu yaralamakla suçlanan Ramazan Molov’un duruşması bugün gerçekleştirildi.

Savunma, Kabardey-Balkar sakini Ramazan Molov’un masumiyetinin, adli tıp uzmanlarının raporları ve yaralı polis memurunun ifadesindeki çelişkilerle doğrulandığını söyledi. Molov mahkemeden beraatini istedi.

Kavkaz Uzel’de yer alan habere göre, Psykod köyünde yaşayan Ramazan Molov’un davası 15 Ocak’ta başladı. Mahkemeye katılan Kendelen’deki çatışma mahallinde bulunan güvenlik görevlileri, Molov’un arabasının bir polise nasıl çarptığını anlattılar. Molov ise kendisini bir aktivist zanneden güvenlik güçleri tarafından dövüldüğünü söyledi. Savcı, Molov için dört yıl hapis talep etti.

Ramazan Molov davasıyla ilgili olarak bugünkü oturumda taraflar tartıştı. Kavkaz Uzel muhabirinin bildirdiğine göre, Molov’ın avukatı Bela Dautokova konuşmasında, dava materyallerindeki tutarsızlıklara ve çelişkilere dikkat çekerek müvekkilinin delil eksikliğinden beraat ettirilmesini istedi.

Avukat Dautokova, 19 Eylül 2018 tarihinde Zayukovo köyü bölgesinde meydana gelen olaylarda polis memurlarının yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle açılan ceza davasının 3 Ekim 2018 tarihli kararında yer alan açıklamalara dikkat çekti.

Dautokova’nın aktardığı belgeye göre, izinsiz yürüyüşe katılanlara travmatik silahlarla ateş açılırken, polise taş ve diğer doğaçlama unsurlar fırlatıldı. Sonuç olarak, Molov davasında müştaki OMON birimi komutan yardımcısı A.M. Cherkesov da dahil olmak üzere güvenlik güçleri yaralandı.

Avukat, Molov’a yöneltilen suçlamaların, ceza davasının açıldığı gerçeklerle çok az ilgisi olduğunu söyledi. Kendelen olaylarının bir sonucu olarak diğer hükümlüler taş atmakla suçlanmışsa, Molov’un suçlamasında açıklanan yaralanmalara neden olma yöntemi, bir ceza davası başlatma kararında listelenen eylemlere uymuyor.

“Molov’un dahil olduğu koşullar nedeniyle hiçbir ceza davası açılmadı. Ve en önemlisi, Çerkesov’un taş atma sonucu bedensel zarar gördüğü bir ceza davası başlatma kararı, Molov’un buna karışmadığının ilk kanıtıdır”  dedi Bela Dautokova.

Avukat Dautokova, 19 Eylül 2018’de Çerkesov’un, Molov’un arabasıyla çarpması sonucu yaralandığını, bunu 3 Ekim 2018 tarihine kadar müfettişe bildireceğini söyledi.

Dautokova, Cherkesov’un yaralanmasının “kitlesel bir kavga sırasında” gerçekleştiği kanaatine varan adli tıp muayenesinin sonucuna da atıfta bulundu. Avukat, “Çerkesov’a bacağında bir kompresyon kırığı teşhisi kondu. Kırığın oluşma mekanizması uzmanlarca şöyle açıklanıyor:” Bu bedensel yaralanmaya, vurulduğunda sınırlı bir etki alanına sahip, sert, küt bir cisim neden olmuştur.”

Avukat, bir ceza davasının başlatılmasına temel teşkil eden koşulları hatırlattı. Karara göre, Zayukov köyü yakınlarındaki güvenlik güçlerine yönelik şiddet, taş ve sopalarla gerçekleştirildi. Uzmanlar da Çerkesov’un bu şekilde yaralandığını söylüyorlar. Ancak Ramazan Molov sopalar ve taşlarla bir polisi yaralamakla suçlanmıyor.  “Molov’un suçlandığı yöntem burada belirtilmemiştir” diyen Dautokova, bu nedenle müvekkiline yöneltilen suçlamanın hiçbir dayanağı olmadığını söyledi.

Molov, “arabayı kasıtlı olarak geriye doğru yürütmek suretiyle” Cherkesov’u arabanın kapısı açıkken ayaklarını yerden keserek ve ona bedensel zarar vermekle suçlanıyor. Avukat, iddianamede Molov’un Cherkesov’u ayaklarından yaralama niyetinin olmadığı sonucuna varmadığına dair mahkemenin dikkatini çekerek, “sadece geriye doğru harekete kasıtlı denir, ancak Molov’un Cherkesov’u açık bir kapıyla ayağından yaralama arzusu olduğu ve olayların böyle bir gelişmesini önceden tahmin edebileceği belirtilemez” dedi.

Savunucu, “Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 318. Maddesinde öngörülen eylem ancak doğrudan kasıtla işlendiğindedir. Bu da, Molov’un iddia edilen eylemine ilişkin somut bir bulgu bulunmadığını gösterir” dedi.

Dautokova, dava dosyasında yer alan bir başka tutarsızlığa da dikkat çekti. Tanıkların ve Molov’un ifadesine göre, arabası yol kenarına park edilmişti. Arabanın arkasında geriye doğru hareket edebilmek için neredeyse hiç yer yoktu. Araştırma incelemeleri sonuçlarına göre, arabanın arkasında yarım metreden fazla mesafe kalmamıştı. Bu da Molov’un, mağdurun mahkemede suçlandığı gibi, polis arabasını arabanın yanında birkaç metre “sürükleyemeyeceği” anlamına geliyor. Avukata göre, araştırma incelemesinin protokolü de Molov’un masumiyetini gösteriyor ancak olay mahallindeki uygulama onun katılımı olmadan gerçekleştirildi.

Çerkesov’un ifadesini, davada tanık olan meslektaşlarının ifadeleriyle karşılaştıran Bela Dautokova, buradaki tutarsızlıklara da dikkat çekti. Çerkesov’un meslektaşlarının ifadeleri, güvenlik güçlerinin Molov’u ve arabasını gördükleri anı anlattıkları bölümde müştekinin ifadesiyle örtüşmüyor. Çerkesov ve meslektaşlarının ifadelerinin doğru olduğunu varsayarsak, neden Molov’u hemen alıkoyup arabaya o anda el koymadıkları da belirsizliğini koruyor.

Avukat, Ramazan Molov’un olayın ardından kolunun kırılması ve beyin sarsıntısı nedeni ile hastaneye kaldırıldığını hatırlattı. “Aynı zamanda, olayı izleyenlerin hiçbiri Molov’un hangi koşullarda bu bedensel yaralanmaları aldığını, hangi koşullarda arabasının paramparça edildiğini fark etmiş görünmüyor. Ancak herkes Bayrağı Molov’un arabasında gördüm diyor. Bu durumda bayrak sürecin içine girdi ama nedense el konulmadı, kayıt altına alınmadı, ona gerçekten sahip olduğuna dair objektif bir kanıt yok. Üstelik her tanık bayrağı gördüğünü söylemeyi kendi görevi olarak gördü” dedi.

Savunma makamı, Molov suçlu olduğu halde nasıl oldu da soruşturmadan kaçma fırsatı buldu? Molov olaylardan bir yıl sonra 19 Eylül 2019’da adalete teslim edildi”  dedi.

Dautokova’ya göre Molov, masumiyetini kanıtlamayı ve adaleti sağlamayı amaçlıyor. Avukat, “Mağdur resmi yetkililer olduğunda, sanığın konumu ve savunmanın görevi birçok kez karmaşık hale gelir” dedi. Dautokova, mahkemenin, “davanın sosyo-politik karmaşıklığına rağmen” tüm delillerin objektif bir değerlendirmesini yapmasını ve sanığı beraat ettirmesini umduğunu ifade etti.

Avukatın konuşmasının ardından son konuşmayı Ramazan Molov yaparak, hiçbir suçu olmadığını belirterek mahkemeden kendisini beraat ettirmesini istedi.

Karar 19 Ağustos tarihinde açıklanacak.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

19 Eylül 2018’de, Kanzhal Savaşı’nın 310. yıldönümü anısına düzenlenen kortej Balkar köyü Kendelen sakinleri tarafından durduruldu. Bu, aktivistler ve araya giren güvenlik güçleri arasında çatışmalara yol açtı. Aktivistlere göre en az 45 kişi hastaneye kaldırıldı, 120 kişi de gözaltına alındı. Kendelen’deki olaylardan kısa bir süre sonra, Kabardey-Balkar’ın başı Yuri Kokov görevden alındı. Kendelen olaylarının ardından en az altı kişinin cezası ertelenirken, bir kişi de reel hapis cezasına çarptırıldı.

İddianameye göre Molov da, Zayukovo köyü yakınlarındaki bu izinsiz yürüyüşe katıldı. Belli bir anda kolluk kuvvetlerinden saklanmak için arabasına gitti, içine girdi ve motoru çalıştırdı. Bu sırada polis memuru Çerkesov arabanın sürücü kapısını açtı ve “Molov’un yola çıkıp diğer kolluk kuvvetlerine zarar vereceğinden korkarak” motoru durdurup inmesini istedi. Polisin ifadesine göre Molov’un dışarı çıkmayı reddettiği, bunun yerine geri vitese takarak hareket etmeye başladığı. Bunun sonucunda polisin sol bacağı araba kapısı ile yer arasına sıkıştı ve daha fazla geriye doğru hareket edince sol bacağın eklem içi kompresyon kırığına uğrayarak bedensel zarar gördü.

________________________

Kaynak: Kavkaz Uzel, 18.08.2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu