Kafkasya Haberleri

MARTİN KOCHESOKO MAHKEMEDE SUÇLAMALARI REDDETTİ…

Çerkes aktivist Martin Kochesoko’nun davası Kabardey-Balkar’da başladı. Kochesoko, tutuklandıktan sonra imzalanan itirafların aksine masum olduğunu söyledi.

Kavkaz Uzel’in bildirildiği üzere, Kabardey-Balkar savcılığı, 13 Temmuz’da “Habze” sivil toplum kuruluşu Martin Kochesoko’nun davasıyla ilgili iddianameyi onayladı. Çerkes aktivistin arkadaşları Martin Kochesoko’nun cezai kovuşturmasının sosyal ve siyasi faaliyetleriyle bağlantılı olduğundan eminler. Khabze yönetim kurulu başkanı Azamat Tsagov ve üye Azamat Shorman, soruşturmanın önyargıyla yapıldığını, Kochesoko’nun suçluluğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söylediler.

Martin Kochesoko davasının ilk duruşması 17 Ağustos’da Urvan Bölge Mahkemesinde görüldü. Akrabaları ve köylüleri, “Khase” örgütünün üyeleri ve diğer aktivistlerden oluşan toplam elliden fazla kişi  mahkemeyi takip etti.

Savcı, Kochesoko’nun Kasım 2018’de Urukh köyü civarında yabani kenevir toplayıp oraya sakladığı ve altı ay sonra Haziran 2019’da ilacı almaya geldiğine dair iddianamesini açıkladı. İddianameye göre Kocheseko dönüşte yolda polisler tarafından durduruldu.

Yargıç suçu kabul edip etmediğini sorduğunda Martin Kochesoko kabul etmediğini söyledi.

Aktivistin avukatı Lyudmila Kochesokova mahkemeye henüz dilekçe vermeyeceğini söyledi.

Savcılığın tanıkları mahkemeye gelmediği için duruşmanın sona erdiği ilan edildi.

“Kafkas Uzel” muhabirinin bildirdiğine göre bir sonraki duruşma 3 Eylül’de yapılacak.

Daha önce, 27 Temmuz’da Meduza, Martin Kochesoko ile bir röportaj yayınlamıştı. Aktivist , uyuşturucu davasındaki güvenlik güçlerinin ifadesinin farklı olduğunu, arama sırasındaki tanıkların ise sahte olduğunu belirtmişti. Kochesoko, tutuklanma sırasında hayatından endişe ettiğini ve güvenlik güçlerinin taleplerini yerine getirmeyi kabul ettiğini, uyuşturucu taşıdığını, Urukh’ta nasıl bir zula yaptığını ve bunları kamerada tekrarladığını, soruşturmayla işbirliğine ilişkin bir belge imzaladığını söylemişti.

Kochesoko ayrıca, başkanlığını yaptığı Habze örgütünün Kafkas Savaşı kurbanları için Çerkes Bayrağı Günü ve Yas Günü gibi ulusal kültürel etkinlikler düzenlediğini açıkladı. “Habze”, zorunlu ulusal dil öğreniminin kaldırılmasını protesto ederek Rusya Devlet Başkanı Putin’e bir çağrı yapmıştı. Aktivist, federalizm ve anadili koruma sorunu üzerine yapılan bir konferans sonrasında da gözaltına alındığını belirtmişti .

iddianame içeriğine göre, Rusya Ceza Kanunu’nun 228. maddesinin 2. bölümü uyarınca, Kochesoko on yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

——————————–

Kaynak: www.kavkaz-uzel.eu, 17.08.2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu