Kafkasya Haberleri

KBC’Lİ AKTİVİSTLER, KOCHESOKO’NUN KORUNMASI TALEBİYLE YETKİLİLERE BAŞVURDU

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’ndeki Çerkes toplumu temsilcileri, Martin Kochesoko ve Ramazan Molov’un hukuk dışı yollarla mahkumiyetini önlemek için Kabardey-Balkar yetkililerine, kolluk kuvvetlerine ve cumhuriyet yargı makamlarına başvuruda bulundu.

Aktivistler, Facebook’ta yayınladıkları ortak mesajda , “Suçluluğu kanıtlanamayan bu gençlerin yargılanmasının, şimdiye kadar refah ve onur örneği olan toplumumuzda ve küçük cumhuriyetimizde çatışmanın başlangıcı olmasını istemiyoruz” dediler.

Çağrıyı başlatan kişi, 1990’larda “Kabardey Halkı Kongresi”nin ve “Kafkasya Halkları Konfederasyonu”nun yönetiminde görev yapmış Khauti Sheriyev.

Sheriyev,  Kavkaz Realii ile yaptığı röportajda itirazın temelinin adaletsizlik korkusu olduğunu kaydetti.

“Bu gençler inançlarından dolayı yetkililerden zulüm görüyor. Yetkililer ve kolluk kuvvetlerinin yaptığı soruşturma, Kochesokov ve Molov’un suç işlediğine dair hiçbir ikna edici argüman sunmuyor. Bu durumda, bu davalar da adil olmayacak demektir” diyor Şeriev.

Diğer bir sosyal aktivist Alik Shashev, Kochesoko’ya yöneltilen suçlamaların “yalan ve güvenlik güçleri adına büyük bir kumar” olduğunu düşünüyor.

“Martin bir sosyal grup kurdu; bin yıldır test edilen toplumsal değerleri desteklemek ve korumak istiyordu. Bu girişimi, toplumu sadece “köleler ve efendiler” olarak iki kategoride gören imparatorları rahatsız etti. Yukarıdan güvenlik güçlerine emir vererek onu kendi yöntemleriyle ezmesini istediler. Bunlar neandertallerden biraz farklı…” dedi Shashev konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede.

Habze kamu kuruluşundan çalışma arkadaşları da Kochesoko’yu destekleyici açıklamalar yaptılar. Arkadaşları, devletin Martin Kochesoko’yu yargılama sebebinin onun sosyal ve politik faaliyetleri ile olduğunu söylediler.

“Khabze” temsilcilerinden Azamat Shorman, Kavkaz Realii’ye, Kochesoko’nun suçluluğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyleyerek, “Martin’in avukatlarının savunması, bu ceza davasındaki çelişkileri ortaya çıkarıyor. Bu da davanın siyasi nedenlere dayalı olarak uydurulduğunu gösteriyor. Bu durumda yetkililer, bu davanın kolluk kuvvetleri ve soruşturma organlarının herhangi bir baskısı olmaksızın, mümkün olduğu kadar açık şekilde görülmesini sağlamaya yardımcı olmalıdır” dedi.

_____________________

Kaynak: https://www.kavkazr.com/a/30772887.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu