Diaspora Haberleri

BERLİN’DE ÇEÇEN CİNAYETİNDE FSB İLE BAĞLANTILI İKİNCİ ŞÜPHELİ…

Berlin’deki Çeçen Zelimhan Khangoshvili’nin öldürülmesine ilişkin soruşturmada bir Rus daha FSB ile ilişkilendiriliyor.

                        ZELİMHAN KHANGOSHVİLİ

Araştırmacılar, Rus özel servisiyle ilişkili olduğu iddia edilen birkaç kişiyi daha tespit etti. Bunlardan en az üçünün yurt dışında cinayetler işlediğinden şüpheleniliyor. Soruşturma İngiliz grup Bellingcat, Alman dergisi Der Spiegel ve The Insider’ın Rusça baskısında yer aldı.

Bilindiği gibi Zelimhan Khangoshvili geçen yıl 15 Ağustos’ta vurularak öldürülmüştü. Girişimden hemen sonra, olayla ilgili görülen bir kişi tutuklandı fakat adı Alman makamları tarafından açıklanmadı. Ancak araştırmacı gazetecilere göre, tutuklunun gerçek adı Vadim Krasikov’du.

 VADİM KRASİKOV
Daha önce FSB özel kuvvetlerinde görev yaptığı ve birkaç sözleşmeli katliama katıldığı iddia ediliyor.  Alman savcılığınca düzenlenen iddianamede Berlin’deki Rusların Rus hükümetinin emriyle hareket ettikleri yer alıyor.Haziran ayı sonunda,  Khangoshvili cinayetinin devam eden soruşturmasında Roma D. isimli başka bir şüpheli daha ortaya çıktı. Bellingcat’e göre bu kişi Roma  Davidov’du. Araştırmacılar, adının ve verilerinin hayali olduğundan eminler. Temmuz 2019’da kendisine bir pasaport verildiği ve Rus devlet veri tabanlarında bu tür bilgilere sahip bir kişinin bulunmadığı hususunda araştırmacılar ısrarcı. Davidov  bu sahte pasaportla, aynı gün Schengen vizesi almış.

       ROMAN DAVİDOV
Pasaportuna ve vizesine bakıldığında Davidov’un kısa bir süreliğine Polonya’ya gittiği görülüyor.  Daha sonra Krasivov’un Warşova’dan Berlin’e geldiği belirtiliyor.

Bellingcat, elinde bulunan yol kameralarından elde edilen verilerle Davidov’un rotalarını takip edebiliyor: Temmuz 2019’da Krasikov’un yaşadığı Osenny Bulvarı’nı ve Krasikov’un ziyaret ettiği FSB Özel Amaçlı Merkez Üs Balashikha’yı da ziyaret etti .

Davidov’un, Zelimhan’a yapılan operasyonu hazırlamadaki rolü açık değil. Ancak, Krasikov’un suikast girişimini hazırlarken yalnız hareket etmediği varsayılabilir. Berlin’de, bir gün içinde şüpheli bir bisiklet, Almanya’da satılmayan model bir elektrikli scooter ve silah alabildi ve aynı zamanda kurbanın ne zaman, nerede olacağını biliyordu.

Müfettişler Davidov’un başka bir pasaportunu daha bulmayı başardı. Buradaki adı ise Roman Nikolaev’di. Bu belgelere göre 2015 yazında Prag’a uçtu. Aynı gün şehirde benzer pasaportlara sahip beş kişi daha olduğu vardı ve Rus veritabanında bilgileri yoktu. Araştırmacılar bunun Rus istihbarat subayları olabileceğini ileri sürüyor. Benzer pasaportlar, 90’lı yıllarda Çeçen direnişçilerin liderlerinden olan Movladi Udugov’un akrabası olan ve Kavkaz Center web sitesi yöneticisi Çeçen eski saha komutanı Abdulvakhid Edilgeriev’i öldüren üç şüphelide de bulundu.

Ayrıca Özbek imam Abdullah Buhari (Mirzagolib Khamidov) cinayetinin işlendiği gün İstanbul’daydılar.

Adı, kendilerini FSB temsilcisi olarak adlandıran kişilerin hazırlayabileceği BBC listesinde yer aldı .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu