Kafkasya Haberleri

ADLER’DEKİ YENİ ANIT ÇERKES HALKININ ÖFKESİNİ ÇEKTİ

Krasnodar Bölgesi’nin Adler yerleşim biriminde resmi adı “Rus Askerlerinin Kahramanlık Anıtı” olan bir anıt dikildi. Anıt, ataları 19. yüzyıl Rus-Kafkas Savaşı’nda Rus İmparatorluğu’na direnen ve çoğunluğu sürülen Çerkesleri öfkelendirdi. Rus ordusunun Adler’e inişinden iki hafta sonra 1837’de kurulan Kutsal Ruh Kalesi’nin kalıntılarına yerleştirilen anıt, mimari kompozisyon olarak bir kaide üzerinde yerleştirilmiş kale haritası şeklinde düzenlenmiş.

“Haziran 1837 Rus askerleri ve subayları dağlılar ile şiddetli bir savaş yaptı. Sonra düşman mermileri şair Dekabrist Alexander Bestuzhev (Marlinsky)’i öldürdü.” diyor 30 Haziran’daki açılışta Soçi yönetimi.

Anıtın açılış törenine belediye temsilcileri, Kazaklar, savaş gazileri ve askeri personel katıldı.

Belirtildiğine göre, anıtı oluşturmak için girişimde bulunanlar Soçi Şehir Meclisi milletvekilleri, Holy Trinity Kilisesi rahipleri, askeri-tarihsel toplum üyeleri ve Adler Bölgesi Tarih Müzesi çalışanları.

Şapsığ kanaat önderi Ruslan Gvaşev, Adler’de yapılan bu yeni anıtı “tahrik edici” olarak değerlendiriyor ve sadece Batı Kafkasya’nın yerli nüfusunun katledilmesini hatırlattığını söylüyor.

“Anıt iğrenç, kışkırtıcı imgeler taşıyor. Bunlar bir zincirin halkaları. Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisinin bu yılın kışında sarf ettiği sözler, Anayasada yapılan «değişiklik» ile Federal Anlaşmanın fiilen iptali ve bölgelerin genişletilmesi hepsi aynı bağlamda gelişmeler. İnsanların dikkatini dağıtmak için böyle boşluklar oluşturuyorlar. Adler’de bir «akvaryum balığı Heykeli» var ama Ubıhlar için bir anıt yok nedense” diyor Ruslan Gvaşev.

Kabardey-Balkar’daki sivil toplum örgütü “Kabardey Kongresi” nin Başkanı Aslan Beşto, Adler’deki anıtın kurulumunu “anıtsal propaganda nesnelerinden” biri olarak nitelendiriyor.

Beşto, “Bu tür anıtlar geçmişe değil, şimdiki zamana ve geleceğe inşa ediliyor. Bu nedenle, bu anıtın kurulumunu başlatanların gerçek tavrının doğrudan Çerkesler ve Çerkes meselesini hedef aldığı düşünülür” dedi.

Çerkes sivil toplum temsilcileri, bu tür anıtların tarihi ikamet bölgelerine yerleştirilmesi ile ilgili öfkelerini defalarca dile getirmiş ve yetkililerin bu tür eylemlerini Rusya’da yaşayan halklara karşı ayrımcılığın devam ettirilmesi olarak değerlendirmişlerdi.

————————————-

Kaynak: https://www.kavkazr.com/a/30700299.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu