Kafkasya Haberleri

FEDERE BÖLGELERİN LAĞV EDİLMESİNDE NENETS ÖZERK OKRUGU ADIMI…

Rusya’nın Federe Birimleri birleştirerek etnik grupları birbirine harmanlayarak eritme politikası, Nenets’in kaynaştırılması projesi ile somutlaştırılıyor.

44 bin nüfusa sahip Nenets Özerk Okrugu sakinleri, 1 milyon 100 bin nüfusa sahip Arkhangelsk bölgesi ile birleşmeye karşı protesto gösterileri düzenliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bölgeleri birleştirme fikrinden vazgeçmesi için mektup göndermeyi planlayan  Nenets Özerk Okrugu sakinleri, bu yeni yapılanmada pek çok imkan ile Nenetslerin kimliklerini kaybedeceklerinden korkuyorlar. Bölge parlamentosundan Birleşik Rusya Partisi’nin yerel üyeleri de neredeyse oybirliğiyle bölgelerin birleştirilmesi fikrine karşı çıkıyor. Nenets Özerk Okrugu vekili Yury Bezdudny, Birleşik Rusya temsilcilerini ikna edemedi, bu yüzden iktidar partisinin Genel Konsey Sekreteri Andrei Turchak Moskova’dan hemen Naryan-Mar’a koştu.

Uzmanlara göre, Nenets Özerk Okrugu’ndaki birleşme girişimini reddeden protestolar, gelecekte başka birimlere örnek olabilmesi ihtimali nedeniyle tehlikeli.

Bir gün önce Naryan-Mar’da, Nenets Özerk Bölgesi Yasama Meclisi’nin Birleşik Rusya fraksiyonu bölge başkan vekili Yuri Bezdudny ile kapalı bir toplantı yapıldı. Toplantının nedeni, çalışma grubu üyelerinin oybirliğiyle bölgelerin birleşmesine olumlu “oy” vermesini sağlamaktı.

Bezudnyny ve 11 milletvekili ile yapılan toplantıda 9 Birleşik Rusya partisi milletvekili yine Nenets Özerk Okrugu ve Arkhangelsk bölgesinin birleşmesine karşı tavır aldı. Yuri Bezdudny iktidar partisi milletvekillerini kararlarını değiştirmeye ikna edemedi. Siyasi analist Yekaterina Kurbangaleeva bu durumu “Aile bağları parti çıkarlarından daha güçlüydü” diye açıklıyor.

Bunun üzerine, Birleşik Rusya Genel Konseyi Sekreteri, Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Andrei Turchak Moskova’dan Naryan-Mar’a uçtu.  Znak.com muhabirlerinden biri, “Partinin yüzü olarak değil, başkan yardımcısı olarak geldi” diyor. “Birleşik Rusya’cıları kırmak” gibi bir amacı yok. Konuşacak ve durumu netleştirecek.”

İki bölgenin yaklaşmakta olan birleşme süreci, Arkhangelsk bölgesi geçici valisi Alexander Tsybulsky ve Nenets Özerk Okrugu lideri Yuri Bezudny arasında 13 Mayıs’ta imzalanan varlıkların birleştirilmesi mutabakat anlaşması ile başladı. Mutabakat zaptında böyle bir kararın, “Arkhangelsk bölgesi ve Nenets Özerk Okrugu’nun tarihi, kültürel ve bölgesel birliğinin” dikkate alınarak verildiği söyleniyor.
“Moskova, lütfen bizi rahat bırak!”
Moskova’nın tutumu sivil protestoları kışkırtıyor. Bu hafta, birkaç düzine Nenets Özerk Okrugu sakini Naryan-Mar’daki meydana “Karşıyız” dövizleri ile gitti ve Nenets marşını söyledi. Bölge başkentinde bir dizi tekli protesto devam ediyor. “Bu protestoların organizatörü bile yok. Birisi sosyal ağlarda duyurdu ve insanlar gitti. Ve daha da ileri gidecekler. Bölgemizdeki izinsiz protestoların başlaması ihtimalini dışlamıyorum” dedi. Naryan-Mar’dan bir protestocu olan Tatyana Antipina.

Antipina, şimdi bölge sakinleri  Vladimir Putin’e hitap eden toplu bir itiraz dilekçesi hazırlıyor ve varlıkların birleştirilmesi planını reddetmek istiyorlar.

“Ulusal Yetkilendirme Görevlisi olarak biz çok sübvansiyonlu bir tarımız. Örneğin, litre süt başına sübvansiyon 45 ruble ve Arkhangelsk bölgesinde ise 2 ruble. Her şey eşitlendiğinde ne olacağını hayal edebiliyor musunuz? Geleneksel üretim biçimlerimiz -süt üretimi, geyik eti- yok edilecek. Hava yolculuğunu sübvanse ediyoruz. Arkhangelsk bölgesine gidin, orada hangi yolların olduğunu görün. Kendileri için paraları yok, bize nasıl yardımcı olacaklar? Ve Nenets’de hiç yol yok. Onlara nasıl yardımcı olabiliriz? Arkhangelsk bölgesinin yaklaşık 100 milyar bütçesi var ve yaklaşık 40 milyar da borçlu. Nenents’in bütçesi 17 milyar, 3 milyar ruble borçluyuz. Moskova zengin olmak için iki dilenciyi birleştirmek mi istiyor? Bu saçmalık! Nenets Özerk Okrugu zaten Arkhangelsk bölgesine petrol parasının bir kısmını veriyor, zaten anlaşmalarımız var, bölgemizden başka ne verilecek? Şunu söylemek istiyorum: “Moskova, lütfen bizi rahat bırak!

Siyasi analist Yekaterina Kurbangaleeva şu anda hükümetin üç seçeneğe sahip olduğuna inanıyor. Nenets Özerk Bölgesi’ne baskı yapmak, pazarlık yapmak ve bölgeye bir şeyler teklif etmek ya da geri çekilmek. “Yetkililer zorlamaya karar verirlerse, Shies’e bir tür güç desteği getirin, tundrada nerede yaşayacaklar?” Lojistik burada kolay değil: Demiryolları ve yollar yok. Pazarlık yapmaya karar verirseniz, Nenets’e bir şeyler sunmanız gerekir, örneğin ek sosyal yardımlar ve yerel halk için istihdam sağlayan büyük altyapı projeleri. Ancak bunun için önce bir yerden kaynak bulmanız gerekir ”diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu