Kafkasya Haberleri

DAĞISTAN’DA RAKAMLAR SAKLANIYOR MU?

Rusya Sağlık Bakanlığı, Dağıstan’da koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasından endişeli. Öte yandan sivil haber kanallarınca ölüm sayılarının saklandığı iddialarında bulunuluyor.

Bugün (Cuma) Birleşik Rusya Partisi toplantısında konuşan Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, “Dağıstan Cumhuriyeti bizi endişelendiriyor. Uzmanlarımız orada Rospotrebnadzor (Koruma Servisi) temsilcileri ile birlikte çalışıyor.  Bölgedeki genel durum, tıbbi bakım imkanları, durumu stabilize etme konusunda ek endişeler doğuruyor” dedi.

Son resmi verilere göre Dağıstan, Rusya’da enfekte bölgeleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Resmi rakamlara göre Cumhuriyette 2.468 enfeksiyon vakası kaydedildi, 508 kişi iyileşti, 17 kişi de hayatını kaybetti.

RAKAMLAR SAKLANIYOR İDDİASI

Öte yandan haber kanallarında bu açıklamaları tekzib eden haberler yer alıyor. Bugün (8 Mayıs) Noveo Dole haber sitesinde yer alan habere göre rakamlar açıklananların kat kat üzerinde. Bugün Dağıstan sosyal ağlarında paylaşılan ses kaydı endişeleri daha da artırmış durumda.  Mahaçkale’den Elina Slavikovna isimli bir kızın sosyal ağlara gönderdiği ses kaydında 1. Nolu Şehir Hastanesi’nden bir nörolog tarafından yapılan açıklamalara yer verildi:

“Hastaneden daha dün ayrıldım, 12 gün boyunca koronavirüs hastalarıyla çalıştım …  Seyahat ettiğim taksi şoförü insanların gerçekten hasta olup olmadıklarını sordu, çünkü internette Dağıstan’da yaklaşık 15, 16 ölüm yazıyorlar. 8 Mayıs itibariyle sadece bizim hastanemizde 72 kişi öldü . ” (https://www.youtube.com/watch?v=rVHWaSW8jO0)

Bu açıklamaları haberleştiren ve Dağıstan Cumhuriyeti “1 Nolu Devlet Klinik Hastanesi” Başhekimine seslenen Noveo Dole, “Bu ses kaydındaki bilgileri teyit veya reddeden açıklamanızı resmen talep ediyoruz” diye yazdı.

Noveo Dole, daha önce de Mahaçkale’nin 1. Nolu Şehir Hastanesi doktorlarının hastaneden günde 10 ila 12 ceset çıktığını söylediklerini haber yapmış; ayrıca “Dağıstanın vicdanı” isimli hesap tarafından yayınlanan şehir hastanesinde çekilmiş ve bir arada duran cesetlerin bir videosunu da yayınlamıştı. (https://ndelo.ru/novosti/gorodskaya-bolnica-mahachkaly-prodemonstrirovala-trupy-skonchavshihsya) Hastane bu haberi ne yalanlayarak, ne de onaylayarak bir tepki vermemişti.

GUARDİAN’DA YER ALAN HABER

İngiliz gazetesi Guardian’da yer alan bir haberde Dağıstan’da sadece doktorlardan 13 kişinin öldüğü belirtiliyor. Haberde Dağıstanlı bir doktorun şahitliğine de yer verilmiş. Haberin o bölümü şöyle:

“(…)Başka bir doktor Daniyal Alkhasov, geçen ayın sonlarında yerel yetkililerin pazartesi günü karantinaya alınmasını emrettiği Khasavyurt’taki yoğun bakım hastanesinde gönüllü olarak çalışmaya başladığını söyledi.

Alkhasov’a koruyucu bir elbise verildi, ancak hastanede  solunum cihazı yoktu. Kişisel koruyucu ekipman’ın pratikte hiçbir faydası olmadı.

Hastanede iki vardiyadan sonra bir koronavirüs hastalığına yakalandı.

Güçlü bir öksürük altında yaptığı röportajda, “Hastanede hemen hemen herkes şu anda hastalığa yakalandı. Bu bir zincir gibi… Bazıları hastalandı, bazıları daha hafif geçirdi ve  maalesef bazıları da öldü.” dedi.

Alkhasov, ilk vardiyasına geldiğinde koronavirüslü olan jinekoloji bölümü hemşiresinin yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü söyleyerek, “İkinci vardiyam için döndüğümde o ölmüştü ama onu ölenler listesinde göremedim.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu