Kafkasya Haberleri

KORONAVİRÜS KUZEY KAFKASYA’YA DA ULAŞTI…

Bütün dünyayı ve insanlığı tehdit eden Kovit-19 salgını Kuzey Kafkasya sınırlarını da aştı. Koronavirüsün yayılma tehdidi ile bağlantılı olarak 19 Mart’tan itibaren Güney Federal Bölgesi ve Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nin tüm bölgeleri yüksek alarm moduna geçirildi. Toplu aktiviteler yasaklandı ve eğitim kurumlarında dersler durduruldu. Rusya hükümeti bölgesel yetkililere 24 Mart tarihinde diskoların, gece kulüplerinin, sinemaların, eğlence merkezlerinin ve diğer kamu kurumlarının çalışmalarını askıya alma talimatı verdi. 30 Mart – 5 Nisan arasındaki hafta ülke genelinde çalışma yasağı getirildi.

Rusya Federasyonu hükümetinin bünyesinde oluşturulan koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasını önlemeye yönelik merkez, 12 Mart’ta Krasnodar Bölgesi’nde  ilk koronavirüs vakasını duyurdu. Koronavirüslü ilk hasta 5 Mart’tan beri Krasnodar hastanesinin izole vaziyette tutuluyordu. Ardından 19 Mart’ta Soçi’de iki koronavirüs vakası saptandı. 21 Mart’ta Kabardey-Balkar’daki yetkililer  ilk iki koronavirüs enfeksiyonu vakasını açıkladı . 26 Mart’ta Çeçenya’da koronavirüs bulaşmış insan sayısı 10 kişiye ulaştı. 27 Mart’da  Dağıstan’da ilk koronavirüs enfeksiyonu vakası doğrulandı. Üç yeni enfeksiyon vakası tespit edilen Stavropol Bölgesinde 1200’den fazla kişi izolasyonda tutuluyor.

Kabardey-Balkar Sağlık Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, cumhuriyette  26 Mart itibarıyla  koronavirüs bulaşmış dört hastadan ikisinin durumunun oldukça ciddi olduğu belirtldi. Nalçik Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesinde dört enfekte kişi ile 23’ü onlarla temas kurmuş toplam 27 kişi tıbbi gözetim altında tutuluyor. Ayrıca 689 kişi de karantinaya gönderilmiş vaziyette.
Adıgey Devlet Başkanı da ilk şüpheli koronavirüs vakasını 25 Mart’ta açıkladı.

Çeçenya’da, doğrulanmış 1 koronavirüs enfeksiyonu vakasına ek olarak dün 9 kişi daha pozitif çıktı. Görüntülü mesaj yayınlayan Sağlık Bakanı Elkhan Süleymanov, “Çeçenya’da enfekte olan toplam insan sayısı on kişidir. Enfekte olanlardan biri beş yaşında bir çocuktur. Sadece üç hastada hastalığın belirtileri var, gerisinde hiçbir belirti yok” dedi.

Süleymanov ayrıca, 597 kişinin koronavirüs şüphesi ile gözetim altında olduğunu, hepsinin olumsuz morbidite durumu olan ülkelerden geldiğini veya gelenlerle temasa geçtiğini söyledi.  Suudi Arabistan’dan gelen 16 kişinin de 14 gün boyunca tıbbi gözetim altında olacakların açıkladı.
Bilindiği gibi ilk olay sonrası cumhurbaşkanı Ramzan Kadırov yerel sakinleri karantina gereksinimlerini ihlal etmekle suçlamıştı. Bu üç kişiden birinin Mekke’den döndüğü ve kendini tecrit etmek yerine dua toplantıları yaptığını ve aktif olarak insanlarla iletişim kurduğunu belirtti. Çeçenya’da çoğu kafe, restoran, sinema ve konser salonu kapatılmış vaziyette.

İnguşetya da  koronavirüs nedeniyle, yüksek alarm durumunda. Tüm kitlesel aktiviteler iptal edilmiş, eğitim kurumları karantinaya alınmış vaziyette. Diğer ülkelerden gelen vatandaşlar için dört izleme noktasında kontrol ediliyor. İnguşetya Sağlık Bakanlığı, sosyal medyada yer alan Cumhuriyet Hastanesi doktoruna koronavirüs bulaştığına dair haberlerin doğru olmadığını açıkladı.
Güney Osetya’da   onaylanmış koronavirüs vakası bulunmamakla birlikte, birkaç kişinin karantinada tutulduğu belirtiliyor. Ülkede koronavirüsün yayılmasını önlemek için bakkallar hariç gıda tesisleri, alışveriş merkezleri ve dükkanların iki hafta boyunca kapatılmasına karar verildi. Eğitim kurumlarında karantina genişletildi ve yaşlı işçilere ücretleri kesilmeksizin izin  verilerek kendilerini tecrit etmeleri önerildi. Koronavirüs tehdidi nedeniyle, Güney Osetya sakinleri yiyecek ve temel ihtiyaç maddeleri stoklamaya başladı. Ülkede tıbbi maske sıkıntısı olduğu,  uçak bileti talebinin de azaldığı bildiriliyor.

Abhazya’da ise 27 Şubat’tan itibaren sınır geçişlerindeki kontroller sıkılaştırdı. Diğer ülkelerin vatandaşlarının (Rusya hariç) her iki sınırı da geçmesi yasak. Abhazya sınır bölgeleri sakinleri ciddi bir gelirden mahrum kaldıkları için şikayetçi.

Abhazya başkan vekili Valery Bganba Abhazya ve Gürcistan’ın devlet sınırının 14 Mart’tan itibaren Ingur Nehri boyunca tamamen kapatıldığını duyurmuştu. O tarihten itibaren sadece Ingur Hidroelektrik Santrali çalışanlarının sınırı geçmesine izin veriliyor. Gürcistan’a giden Gal bölgesi sakinlerinin dönüşlerinde ise sınır muhafızları tarafından Abhazya’ya girmelerine izin verilmiyor ve otellerde ikamete zorlanıyor. Abhazya Sağlık Bakanı, bu tür tedbirlerin Gürcistan’daki koronavirüs salgınıyla ilişkili olduğunu söyledi.

Abhazya’da 28 Mart’tan 20 Nisan’a kadar olağanüstü hal ilan edilmiş durumda. Abhazya’da bugüne kadar herhangi bir Koronovirüs vakası saptanmış değil.
Dağıstan’da ise dokuz hastada Koronavirüs enfeksiyonu teşhis edildi. Enfeksiyon’un sadece Makhachkala sakinlerinde olduğu belirtiliyor. VI Dağıstan Ulusal Meclisi milletvekili Timur Gusaev’in de Koronovirüse yakalananlar arasında.
Koronavirüs için referans merkezlerinin sayısı 15’e yükseliyor. 24 Mart’tan itibaren Kuzey Kafkasya bölgelerinden yapılan tüm koronavirüs testlerinin sonuçları Moskova’ya değil, Novosibirsk’e nihai onay için gönderiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu