Federasyondan HaberlerHaberler

Rusya Federasyonu Anayasa Değişikliği Hakkında Kamuoyu Duyurusu.

Son günlerde Çerkes Kamuoyunun en önemli gündemi Rusya Federasyonunda hayata geçirilecek yeni anayasa değişikliği konusunda yapılabilecek çalışmaları görüşmek ve karara bağlamak üzere, 19 Mart 2020 Perşembe Akşamı Çerkes Dernekleri Federasyonu genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı yapılmıştır.

Yapılan toplantıda;

“Rusya Federasyonu sınırları içerisindeki Slav kökenli olmayan tüm halkların kültürel soykırımına yönelik olarak hazırlanan ve 22 Nisan 2020’de halk oylamasına sunulacak olan yeni anayasa değişikliğine Çerkes Dernekleri Federasyonu mevcut haliyle kayıtsız şartsız karşıdır.” kararı alınmıştır.

Alınan bu karar gereği; Gerek dünyanın içinde bulunduğu konjonktürel durum, gerek vakit darlığı göz önüne alınarak mevcut şatlar içerisinde uygulanabilecek bir acil eylem planı hazırlanmış ve hazırlanan planın vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştır.

Bu kapsamda;

Öncelikli olarak Rusya Federasyonunda halk oylamasına sunulacak olan yeni anayasa değişikliğinin engellenmesi için; Dünyada azınlık konumundaki halkların kimlik, dil ve kültürlerinin yaşatılması ve korunması için faaliyet gösteren tüm uluslararası kuruluşlar (Birleşmiş Milletler, AB Avrupa Birliği,  AGİK-AGİT Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı/Konseyi, Avrupa Birliği Parlementerler Meclisi, UNPO vb.) ile yine Rusya Federasyonundaki  ilgili tüm kurum, kuruluş ve  insan hakları örgütlerine tarihsel gerçekler ve hukuki alt yapılara dayalı bir itiraz dilekçesi gönderilecektir. Bahse konu dilekçenin metni 25.03.2020 tarihine kadar Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanacaktır.

Hazırlanan metin 30.03.2020 tarihine kadar Türkiye’de faaliyet gösteren başta Kuzey Kafkasya diasporasını temsil eden tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri olmak üzere yine Rusya Sınırları içerisinde halkları bulunan diğer tüm diaspora örgütlerine gönderilerek bahse konu metne katkıları ve destekleri istenecektir. Bu sürecin tamamlanması ile birlikte hazırlanan itiraz dilekçesi 03.04.2020 tarihinden itibaren yukarıda belirtilen adreslere gönderilecektir. Ayrıca Türkiye bileşenleri tarafından hazırlanan dilekçe metni Orta Doğu, Avrupa, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde konuşlu tüm sivil toplum örgütlerimiz ile paylaşılarak onlarında aynı başvurularda bulunmaları talep edilecektir.

Yukarıda belirtilen çalışmaya  ilave olarak sosyal medya aracılığı ile; Başta Kuzey Kafkasya Bölgesi olmak üzere Rusya sınırları içerisindeki Slav olmayan halklar ile Rus halkına  bilgilendirici ve “YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HAYIR” içerikli Rusça-Adigece-Türkçe ve İngilizce görsel kısa sloganlar hazırlanarak sürekli yayınlanacaktır. Yine imkânlar dahilinde 22 Nisan’da yapılacak olan halk oylamasında seçmenlerin “HAYIR” oyu kullanmaları veya sandık başına gitmemeleri konularında çağrı videoları hazırlanarak seçmenlerden destek istenecektir.

Çerkes Dernekleri Federasyonu bu onurlu mücadeleye katkı sunacak ve destek verecek tüm kurum, kuruluş, grup, form, parti, şahıs ve sivil toplum örgütleri ile koşulsuz-şartsız işbirliği yapmaya hazırdır. Sonuç olarak bugünkü gayret ve çabalarımız başarısız olsa dahi bu onurlu direniş tarihe bir not olarak düşecek, yeri ve zamanı geldiğinde haklılığımız mutlaka ortaya çıkacaktır.

Çerkes Dernekleri Federasyonu olarak; Temel insan hak ve özgürlüklerine saygılı, halkların ve kültürlerin geleceği için endişelenen, gelecek nesillere ve insanlığa aydınlık yarınlar bırakma sorumluluğu taşıyan tüm vicdanlı yüreklere sesleniyoruz.

“Gün birlik ve kardeşlik günüdür. Gelin hep birlikte bu onurlu mücadeleyi verelim.”

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU

İletişim:

E-Posta: cerkesfederasyonu@gmail.com

Telefon: 0212 212 1864 – 0542 4101507

Adres   :  Mecidiyeköy Mahallesi Büyükdere Caddesi No : 65 Saadet Apartmanı Kat-6, Daire-11 Şişli-İSTANBUL

 

2 Yorum

  1. Halklarımızın geleceği bakımından hayati önemi haiz bu sorunu ilgili tüm uluslararası kuruluşlara taşıyor olmanızı doğru buluyor ve Kafdav Başkanı olarak değil bu toplumun mensubu sıradan bir birey Muhittin Ünal olarak destekliyorum. Kolay gelsin.

  2. Rusyada yaşayan tüm halkların geri dönüşü olmayacak şekilde yaşamsal nitelikteki hak kayıplarına neden olacak, anayasa değişikliğine aksiyoner olarak koyduğunuz tavrı şahsım adına destekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu