Kafkasya Haberleri

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE DEVLET DUMASI VE FEDERASYON KONSEYİ SÜREÇLERİ TAMAMLANDI

Putin tarafından önerilen Rusya Federasyonu Anayasası’nda yapılması öngörülen değişikliklerin hayata geçirilmesi süreci  hızla tamamlanıyor. Yasa değişiklikleri 11 Mart’ta Devlet Duması’ndan 3. onayını alarak geçerken, aynı gün sevk edildiği Federasyon Konseyi’ndeki görüşmesi de tamamlandı ve vize aldı.

Yasa değişikliği alt meclis olan Devlet Duması’ndaki üçüncü görüşmesinde 43 çekimsere karşı 383 milletvekili tarafından desteklendi.

Aynı gün 160 milletvekilin bulunduğu üst meclis Federasyon Konseyi’nde yapılan görüşmede ise 1 karşı ve 3 çekimser oya karşı diğer vekillerin tamamı tasarı lehinde oy kullandı.

Şimdi yasanın bölgesel parlamentolar tarafından onaylanması ve cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor. Bundan sonra Anayasa Mahkemesi görüşünü bildirecek.

Böylece Anayasa taslağı referanduma sunulma aşamasına gelecek.

Yasa 22 Nisan’da halk oylamasından da vize aldıktan sonra (-ki garanti gözüyle bakılıyor) yürürlük kazanacak.

Düzenleme Rusya Anayasası düzeyinde üst düzey yetkililer için kısıtlamalar getiriyor, parlamentonun yetkilerini genişletiyor, sosyal garantiler ve ulusal sözleşmelerin uluslararası anlaşmalar karşısında önceliğini belirliyor. Anayasa, Rus etnisitesini “devlet kurucu halk”, Rusçayı da “devlet dili” olarak tanımlıyor. Rusya topraklarının bir kısmının elden çıkmasına sebep olacak eylemleri ve bu yönde söylemleri yasaklıyor.

Değişiklikler arasında, aynı kişinin iki başkanlık dönemi ni tanımlayan mevcut yasadaki “arka arkaya” ifadesinin kaldırılması da yer alıyor. Bu demektir ki, Rusya’nın bir sonraki seçilmiş cumhurbaşkanları görevlerini en fazla iki dönem yapabilecekler.

Bu arada, görevdeki Başkan Vladimir Putin ve Rusya’nın üçüncü cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev’in önceki dönem seçilmişliklerini geçersiz kılan bir değişiklik önergesi de Duma’da kabul edildi. Tasarının ikinci okuması öncesinde Devlet Duması’nda konuşan tiyatronun baş aktörü Vladimir Putin, bu değişikliği, Anayasa Mahkemesi’nin Temel Yasa ile çelişmediğini kabul etmesi şartıyla desteklediğini açıkladı.  Değişiklik, Putin’in 5. kez seçimlere katılmasına ve zafer kazanması durumunda 2036’ya kadar cumhurbaşkanı kalmasına fırsat verecek.

Buna ek olarak, yeni Anayasa ile parlamentonun yetkileri genişletiliyor, güç dengesini değiştiriyor ve ulusal hukukun uluslararası anlaşmalara göre daha önde olduğunu ifade ediyor.  Değişikliklerin kabul edilmesinden sonra, Federasyon Konseyi milletvekillerine senatör adı verilecek.

Putin’in eleştirmenleri, asıl amaın Putin’in cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra gücünü korumasını sağlamak olduğuna inanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu