Federasyondan Haberler

ÇERKES-FED GENEL KURULU-4- / İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ HAYRETTİN NUHOĞLU’nun KONUŞMASI

Çerkes Dernekleri Federasyonu 3. Genel Kuruluna katılan İYİ Parti İstanbul milletvekili Hayrettin Nuhoğlu bir konuşma yaptı.

Nuhoğlu’nun konuşması şöyle.

HAYRETTİN NUHOĞLU  

İYİ PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ


Sayın Başbakan,

Değerli konuklar,
Hanımefendiler, beyefendiler,
Sözlerime başlarken selamlarımı sunuyorum.
19’uncu yüzyılın ikinci yarısında başlayan, 20 yüzyılın ilk 20 yılında devam eden,  Kafkaslardan, Balkanlar’dan ve Ortadoğu’dan Anadolu’ya ve Trakya’ya sığınan bütün soydaşlarımızla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurduk. Devletin kurucu iradesi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk   1924 Anayasası’nda “Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran halk Türk milletidir” dedi.

Son anayasamızda ve halen geçerli olan anayasamızda da ilk dört madde  çok önemlidir. “Devletin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir” birinci madde;  “ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir” ikinci madde;  3. Maddesi “dili Türkçe’dir,  bayrağı al bayraktır, marşı istiklal marşıdır, başkenti Ankara’dır”;  ve 4. madde, “bu ilk 3 madde tartışmaya bile açılamaz” diyor.  İşte bizi bir arada tutan  anayasamızın bu temel ilkeleridir.  Bu al bayrağın altında  yaşamak büyük bir şereftir. Bu al bayrağın kıymetini bilmek de, buralara sığınan bütün soydaşlarımızın anlaması gereken çok önemli bir görevdir.

Bu coğrafyada yaşamak kolay değil. Bu coğrafyada yaşamanın zorlukları var. Kuşçubaşı Eşref’i bilen, bu zorluğu  bilir. Ben bir Türk milliyetçiyim ama Kuşçubaşı Eşref gibi bir çok Çerkes  kardeşimiz, soydaşımız geçmişte  büyük hizmetler verdiler.  Türk edebiyatına, Türk kültürüne Türk istihbaratına ve Türk devletine büyük hizmetler yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar.  Elbette ki kendi kültürlerini, dillerini, folklorlarını  yaşatsınlar ben istiyorum; çünkü bütün düğünlerimizde o yörenin folklorundan bir örnek var.  Ama  Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin üniter yapısını korumak hepimizin görevi olmalıdır. Başka bir coğrafya yok.  İşte Suriye’de yaşananlar,  Libya’da yaşananlar.  Herhalde biliyorsunuz değil mi Libya’da yaşayan yüz binlerce Türk’ün varlığı  dokuz sene sonra keşfedildi. O ilgisizlik 9 sene sonra ilgiye dönüştü.  Sayın Başbakan alınmasın ama Türkiye’yi yönetenlerin Türk dünyasıyla ilgisi adeta kesilmişti.

Bu coğrafyada yaşayan bütün insanlar hepimiz Türk milletini oluşturduk.  O acıları hep beraber yaşadık. Kurtuluş savaşını beraber başardık, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurduk ve  yaşatmak bizim görevimizdir.

Biz İYİ Parti olarak, Genel Başkanımızın ifadesiyle söylüyorum,   hepimiz kardeşiz, ama öyle bir kardeşlik ki bayram sofrasına oturacak bir kardeşlik.  Ortak ve en saygın yanımız Türkiye Cumhuriyeti kimliğidir. O kimliği taşıyan herkes birinci sınıf vatandaştır, önemli insandır, kardeştir ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni beraber yaşatacağız.
Benim çok Çerkes arkadaşım var. Kafkaslardan gelen diğer bütün soydaşlarımız gibi her birinin bu ülkeye verdiği hizmeti takdirle karşılıyorum. Bu  dernek  çatıları altında, federasyon çatıları altında birleşmiş olmalarından da büyük mutluluk duyuyorum. Kültür böyle yaşatılır, bu kültürü yaşatan dernek yöneticilerimize ve  özellikle de dernekleri bir araya getiren federasyon başkan ve yöneticilerine ayrıca takdirlerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Hepinize saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu