Kafkasya Haberleri

‘RUSYA’DA ÖLÜM CEZASI GELİRSE EN BÜYÜK ZARARI KAFKASYALILAR’A OLUR’

Dokuz yaşındaki bir kız çocuğunun Saratov’da acımasızca öldürülmesinden sonra,  ölüm cezasının yasalaştırılması Rus kamuoyunda yoğun şekilde tartışılıyor. “Adalet İçin Rusya” partisi milletvekilleri, ölüm cezasının önündeki engellerin kaldırılması için bir yasa tasarısı hazırladıklarını duyurdu.  Kommersant gazetesi ise böyle bir yasanın kabul edilmesi halinde Avrupa Konseyi’nin Rusya’yı dışlamasının da beraberinde geleceğini yazdı.

“Kavkaz.Realiy”, Çerkes avukatlara ve insan hakları aktivistlerine ölüm cezasının olası geri dönüşü hakkında ne düşündüklerini sordu.

KAFKASYALILAR İÇİN RİSK?

Adigey’deki Adigey Hase yönetimi kurulu üyesi Shamsudin Neguch, Rusya’da mevcut kolluk kuvvetleri ve mahkemelerle ölüm cezasının uygulamaya alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. “Çünkü, kolluk kuvvetleri kurumları, mahkemeler ve Cumhuriyet savcılığı sadece sipariş üzerine çalışıyorlar“ diyen Neguch, “Bu kurumlar, sakıncalı gördükleri insanları ortadan kaldırmak için bir araç halinde çalışıyor. Yasayla çıkarsa istedikleri düzeni daha rahat sürdürecekler. Bu ciddi sonuçlar doğurur” dedi. Neguch, ölüm cezalarının hızla yayılarak artmasından korktuğunu da sözlerine ekledi.

Avukat Zaur Tatlock da Kavkaz Realiy’e yaptığı açıklamada, Rusya’da ölüm cezasına izin çıkması halinde başta kendisinin hayatından korkacağını belirtti. Tatlock, “Kendim ve sevdiklerim için gerçekten korkuyorum. Çünkü yargı hatalarına karşı koruma yok ve bir insanın hayatından daha değerli ne var ki” dedi.

Kabardey-Balkar Kamu İzleme Komisyonu’nun bir üyesi olan Zaur Jemuha, mahkemeler ve soruşturma makamlarına güvensizliği nedeniyle girişime yönelik olumsuz düşüncelere sahip olduğunu belirtti. Aktivist Jemuha, “Rusya Federasyonu’nda Kafkasyalılara karşı önyargıyla muamele edildiği gerçeği göz önüne alındığında, bu cezanın yürürlük kazanması onlar için büyük tehdit” dedi.

EN DEĞERLİ ŞEY YAŞAMA HAKKI

Kabardey-Balkarlı avukat Nauruz Gudov, kolluk kuvvetlerinin çalışmaları düzenleninceye kadar “ölüm cezasının getirilmesinin uygun olmadığını” belirtti. “Devlet, günah belirleyip bir insanın hayatını alıp almayacağına karar verebilecek bir organ değildir” diyor Avukat Gudov.

Kabardey-Balkar’dan başka bir avukat Beslan Kagazhei ise geleneksel Çerkes adalet sistemini hatırlatıyor. Beslan Kagazhei, “Ölüm cezası Çerkesler tarafından 19. yüzyılın ilk yarısına kadar o kadar bilinmiyordu. O kadar ki, Kabardey’deki ilk Şeriye Mahkemelerinden birinin verdiği ilk ölüm cezasının infazı için o dönemde bir cellat dahi bulunamamıştı” dedi. Sözlerine devamla, eskiden ciddi suçların faillerinin toplumdan atıldığını belirten Kagajey, “Bundan sonra suçlu yine ortaya çıkmaya cesaret ederse, o zaman herhangi biri onu öldürebilirdi” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu