Kafkasya Haberleri

AİHM, KUZEY KAFKASYA’DAKİ KAYIPLARIN AİLELERİNE 400 BİN AVRO TAZMİNAT ÖDENMESİNE HÜKMETTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Çeçenya, İnguşetya, Dağıstan ve Kabardey-Balkarya’da 2007-2011 yılları arasında kaçırılan beş kişinin yakınlarına kişi başı 80 bin avro ödenmesine hükmetti.

AİHM bugün, Kuzey Kafkasya’nın 2007-2011 yıllarında farklı cumhuriyetlerinde kaybolan beş kişinin  -İbrahim Gazdiev, Khamzat Dzeitov, Georgy Nakani, Said Sigauri ve Magomed Rashidov- dosyalarını birleştirerek karar verdi.

Bu kişilerin kaçırılmasına dair ceza davaları “suçlanacak kişilerin bulunamaması nedeniyle” askıya alındı. AİHM, Rus makamlarını, bu beş kişinin kaçırılmasından ve muhtemel ölümünden ve bu kaçırılmalarının etkisiz araştırılmasından sorumlu buldu.

Mahkeme, tüm başvuru sahiplerine ilişkin İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesinin 2. Maddesinin (yaşam hakkı) ve 5’inci maddesinin (kişinin özgürlüğü ve güvenliği hakkı) ihlal edildiğine karar verdi. “Nakani, Gazdiev ve Sigauri ile ilgili olarak 3. maddenin (işkence ve kötü muamele yasağı) ihlal edildiğine, akrabaların acılarına otoritelerin verdiği tepkinin de olayla bağlantılı olduğuna hükmetti.

AİHM kaçırılanların akrabalarına 80 bin avro tutarında manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı. Bazı başvuru sahiplerine maddi tazminat ve yasal tazminat olarak 432 bin 500 avro ödenmiş olduğunu belirten Memorial İnsan Hakları Merkezi, Avrupa İnsan Hakları Koruma Merkezi ile birlikte Gazdiev, Dzeytov, Nakani ve Sigauri’nin yakınlarının haklarını savunmuştu.

29 yaşında bir yapı malzemeleri mağazası sahibi olan İbrahim Gazdiev, Ağustos 2007’de Karabulak’ın merkezinde silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Şehir savcılığı. Gazdiev’in  kaçırılmasıyla ilgili bir dava açtı.

21 yaşındaki Kabardey-Balkar sakini Georgy Nakani, Aralık 2009’da evinin yakınında bekleyenler tarafından kaçırıldı .

Daha önce militanlara katılımla yargılanan Khamzat Dzeytov, 7 Temmuz 2009’da Assinovskaya köyündeki evinden işe gitti, ancak bir daha eve dönmedi. Babası Akhmed Dzeytov, genç adamın “güvenlik güçleri tarafından alındığını” iddia etti.

İnguşetya vatandaşı olan Grozni Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Said Sigauri 2 Mart 2011 tarihinde üniversiteye gitti ve bir daha dönmedi. Aynı günün akşamında, akrabalarına, kendisini kolluk güçlerinin aldığı telefonla bildirerek “onu kurtarmak için bir şeyler yapmalarını” istedi. Said’in akrabaları bu bölüme gitti ancak orada genç bir erkek olmadığı söylendi.

Dağıstan köyü Gubden’in sakini olan Magomed Rashidov, 25 Aralık 2009 gecesi, “Kuzey Kafkasya’daki cezasızlık mekanizmaları (2009-2010) nasıl çalışıyor?” adlı bir rapora göre, Rashidov evine giren silahlı insanlar tarafından kaçırıldı.

Kaynak: https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/340977/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu