Kafkasya Haberleri

ÇERKES GERİ DÖNÜŞÇÜ SONUNDA RUSYA VATANDAŞLIĞINDAN MAHRUM EDİLDİ

Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi, Çerkes dönüşçü Muammer Koblev’in Rusya vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin alt mahkemelerin önceki kararlarının yasal ve geçerli olduğunu açıkladı.

Rusya’da yaklaşık 30 yıl yaşayıp burada evlenen ve aile kuran Muammer Koblev, FSB, savcılık ve mahkemeler tarafından “yabancı” olarak etiketlendi.

Muammer Koblev, 1960 yılında Türkiye’de doğdu. 1991 yılında, diaspora mensuplarının anavatanlarına toplu geri dönüşleri başladığında Rusya’ya taşındı. İlk önce Adigey’de oturma izni aldı. Sonra bir Rusya vatandaşıyla evlendi ve 1997’de Rus pasaportu aldı. O zamandan beri eşi ve üç çocuğu ile birlikte Soçi’de yaşıyor.

2018’de savcılık, Krasnodar FSB’nin materyallerine dayanarak, Koblev’in vatandaşlık alırken yanlış bilgi verdiği iddiasıyla bir dava açtı. Başvuranlar iddiaları için herhangi bir gerekçe sunmamışlardı. Sonuç olarak, Koblev Rusya vatandaşlığından mahrum edildi. Bu karar, yapılan tüm itirazlara rağmen Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi tarafından da onaylandı.

Muammer Koblev yaptığı itirazda; “Bu durum, bize karşı yapılan tarihi savaşın günümüzde yeni metodlarla devam ettirilmesinden başka bir şey değildir. Tarihi vatanlarına yerleşen Çerkesler’in yeni neslinin tekrar vatanlarından sürülmesidir.” diye belirtti.

https://doshdu.com/cherkesa-repatrianta-okonchatelno-lishi…/

VALERİ HATAJUKO: “…MUAMMER CANIDEMİR ALEYHİNDEKİ DAVANIN SİYASİ OLDUĞU KANAATİNE VARMAK İÇİN TÜM SEBEPLER MEVCUTTUR…”

18 Temmuz 2019 tarihinde Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi, yurda geri dönen Çerkes Muammer Canıdemir (Koblev) davası ile ilgili temyiz dilekçesinin “Yüksek Mahkeme Hukuk Davaları Dairesi”ne gönderilmesini red kararı aldı.

Bundan anlaşılan şu ki, Muammer Canıdemir’i (Koblev) vatandaşlıktan çıkarma kararı onaylanmıştır.

Muammer Canıdemir’in avukatının açıklamasından, Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi’nin karar alma aşamasında incelenmesi için Krasnodar Bölge Mahkemesi’nde bulunan belgeleri talep dahi etmediği anlaşılmaktadır.

Muammer Canıdemir (Koblev) adına federal makamlara yapmış olduğumuz hukuka aykırı şekilde haklarından mahrum bırakılmasının önlenmesi hususunda destek olunması ile ilgili sayısız başvurularımıza, “dosyanın mahkemede olması nedeniyle mahkeme kararının beklenmesi gerektiği” yönünde cevaplar aldığımız belirtilmelidir.

Muammer Canıdemir’in (Koblev) Rusya Federasyonu vatandaşlığından çıkartılmasına gerekçe teşkil eden dava esasını bir kez daha hatırlatmak isterim.

Muammer Canıdemir’in (Koblev) vatandaşlıktan çıkartılmasının gerekçesini, kendisinin 1993-1997 yılları arasında “Adigey Cumhuriyeti, Maykop, Pobedy Cd, 8, D.10” adresinde kayıtlı ikamet yeri ile ilgili 1997 yılında vatandaşlık evraklarını Adıgey İçişleri Bakanlığına verirken kasten yanlış bilgiler verildiğinin tespit edildiğine ilişkin Soçi Savcılığı tarafından Krasnodar Soçi Bölge Mahkemesi’ne verilen dilekçe oluşturmuştur.

Bununla birlikte, 03.12.1997 tarihinde Adigey Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı tarafından onaylanan Adigey Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Pasaport ve Vize Dairesi başkanının kararı gereğince Muammer Canıdemir’in (Koblev) 28 Kasım 1991 tarihli ve № 1947-1 sayılı “Rusya Federasyonu vatandaşlığı” Federal Kanunu’nun md.18 “a” fıkrası uyarınca, yani Ekim 1997’de bir Rusya Federasyonu vatandaşı ile nikâh akdine istinaden Rusya Federasyonu vatandaşlığını almış olduğu soruşturma makamları ve mahkemece tespit edilmiştir.

28 Kasım 1991 tarihli ve № 1947-1 sayılı Federal “Rusya Federasyonu Vatandaşlığı” kanununun md.19/2 uyarınca, Rusya Federasyonu vatandaşlığını almak için Rusya Federasyonu’nda sürekli: yabancılar ve vatansız kişiler için toplam beş yıl veya dilekçe vermeden önce kesintisiz üç yıl ikamet şartı koşulmuştur. Yani Muammer Canıdemir (Koblev) iddia edilen ihlale istinaden 28 Kasım 1991 tarihli ve № 1948-1 sayılı “Rusya Federasyonu vatandaşlığı” kanununun md.18 “a” fıkrası gereğince Rusya Federasyonu vatandaşı ile evlenmeden önce değil, 28 Kasım 1991 tarihli ve № 1948-1 sayılı “Rusya Federasyonu vatandaşlığı” kanununun md.19/2 gereğince almış olması durumunda ancak Rusya Federasyonu vatandaşlığından çıkartılabilirdi.

Anlaşılıyor ki, Muammer Canıdemir davasının siyasi ve Rusya vatandaşları ile yurttaş Çerkes diasporası temsilcilerinin anayurda dönüşünün engellenmesine yönelik başlatılan kampanyanın bir parçası olduğu kanaatine varmak için tüm sebepler mevcuttur.

Rusya Federasyonu yetkili makamlarına yaptığı başvurularda Muammer şunları belirtmiştir: “…Rusya vatandaşlığından çıkartılmam için fiili gerekçelerin bulunmadığı, bu davayı oluşturan ve yönlendiren güçlerin ise Rusya’nın çıkarları ile hiçbir ilgisi olmayan kendi çıkarlarını güttüğü aşikârdır”.

Ayrıca, Adige-Çerkeslerin ülkelerinde yerli halk oldukları ve kendisini savunmak için yeterli sebeplerinin olduğu düşüncesiyle, Muammer Koblev’in haklarını savunmasına yardım talebiyle Kabardey-Balkar, Adigey ve Karaçay-Çerkesya’nın liderlerine başvurduğuna dikkat çekmek isterim. Fakat bu başvurulara hiçbir tepkinin olmaması, bu cumhuriyetlerin fiilen hiçbir hakkının bulunmadığını ve topraklarında yaşan halkların çıkarlarının korunması ile ilgili acil sorunları federal merkezin gündemine asla getiremeyeceğini bir kez daha kanıtlamıştır.

Muammer Koblev ayrıca Uluslararası Çerkes Birliği dâhil olmak üzere Rusya’da faaliyette bulunan üye tüm Çerkes teşkilatlarına başvuruda bulunmuştur. Fakat onların da başvuruya sessiz kalmaları, söz konusu teşkilatların kısaltılmış unvanlarının dışında ne üye profilleri, ne de ideoloji açısından 90’lı yıllarda Çerkesleri savunan gerçek teşkilatlarla bir ilgisinin kalmadığını bir kez daha göstermiştir. Gerçek teşkilatların tümü 90’lı yılların sonunda dağıtılmış, yok edilmiştir. Ve bugün Çerkesler adına konuşmaya çalışan teşkilatlar, Koblev’i sınır dışı etme girişiminde bulunan otoritelerin etkisi altındadır.

Ve son olarak, yukarıda belirtilen başvurusunda Muammer şöyle belirtmiştir: “kalbim attıkça ve damarlarımdan tek damla bile olsa kan aktıkça, hiçbir güç beni kendi irademle atalarımın vatanını terk etmeye zorlayamayacaktır”.

Ve ne yazık ki, edindiğimiz bilgiye göre, 6 Ağustosta Muammer Koblev’e acilen bypass ameliyatı yapılmış. (Not: Anjiyo yapıldı, bypass ileriki bir tarihe ertelendi. N.S.)

Valeri Hatajukov

Kaynak:  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1523491207775807&id=100003448288998

_____________

NOT: HABER ÇEVİRİLERİ NAİL SÖNMEZ’İN FB SAYFASINDAN ALINMIŞTIR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu