Genel

ADIĞE BZA XASE TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN YAZ KAMPI VE DİL KURSU BİTTİ

YEŞGAR MUSTAFA SAADET

Konya / Ilgın – Natırbıy Xable’de inşa edilen çok yıldızlı otel ayarındaki Çerkes Kültür Evi’nde pırıl pırıl gençlerin katılımı ile yapılan dil kursu Temmuz ayında 26 gün sürede tamamlanmıştır.

İki dönem yapılması düşünülmüştü ancak araya bayram tatilinin girmesi ve genç talebelere biraz dinlenme fırsatı verilmesinin faydalı olacağı düşünülerek ikinci kurstan vazgeçildi.

Kursiyerlere, yazılı ve sözlü eğitim dışında kısa olarak, Çerkes tarihi, xabze bilgileri verilmiş, sıkıcı bir eğitime dönüştürülmeden çeşitli etkinlikler yapılmış ve çevre tanıtım ve gezileri de gerçekleştirilmiştir. Çerkeski’den gelen öğrenciler, programları uyarınca bir hafta süre ile kursa katılmıştır.

Kurs süresinde, öğrencilerin her türlü ihtiyaçları ve beslenmeleri sağlanmış, hiçbir olumsuzluğa meydan verilmeden eğitim tamamlanmıştır.

Yapılması düşünülen havuzun ikmali ile gelecek kurs döneminde daha cazip etkinlikler yapılacaktır.

Türkiye’den 24, Çerkeski’den 16 gencimizin katıldığı kurstaki derslerde, MEB tarafından kabul edilen Adığe Bza Xase (ABX) tarafından hazırlanan Latin esaslı alfabe kullanılmıştır.

26 gün içinde tabiidir ki bir dilin tam anlamı ile öğretilmesi mümkün değildir. Fakat, eğitim veren değerli hocalarımızın asıl mesleklerinin eğitimci olması ve çok tecrübeli olmaları sayesinde, beklenenin üzerinde başarı sağlanmıştır. Bu durumu bir öğrencimizin ifadeleri gayet güzel anlatmaktadır. “4 yılda öğrenmeye çalıştığımı 4 günde öğrendim.”

Köy Muhtarı Tuğ Arif Doğu lojistik konusunda çok büyük katkılar sağlamıştır. Aşçılarımız Mehtap Avcı ve Gülseren Alabacak leziz yemekleri ile öğrencilerin beğenisini kazanmıştır. Büyük thamatelerimiz hayırsever Mehdi Çetinbaş, her etkinlikte maddi yardımını esirgemeyen Yaşar Nogay, dünyanın neresinde bir Çerkes etkinliği varsa katılan ve katkıda bulunan Hollanda’da oturan fedakar Fathi Radcep kursa gelerek moral vermiştir. İsmi geçen ve geçmeyen bütün destekçilere sonsuz teşekkür borçluyuz. Ayrıca, ABX kurucusu ve başkanı, büyük düşünür ve thamate Naje Ali İhsan Tarı’nın hizmetlerini hatırlatmadan geçemeyeceğim.

64 yatak kapasiteli Çerkes Kültür Evi’nde her kurs döneminde 50 kursiyere eğitim verilmesi mümkün olmaktadır. Her sene 2 dönem eğitim verilebilirse, yılda 100 gencimizin Çerkes Dili ve Habze konusunda temel bilgilere sahip olarak kültürüne sadık kalmış olacağı ve faydalı olacağı muhakkaktır. Bu gençler dilimizin yok olmasını önleyen “yılmaz koruyucular “ olacaktır.

“Yeni bir şey söylediğini zanneden, eski bir söylemi tekrarlamış olur” deyimini kabul ederim. Fakat, Astronot Neil Armstrong’un Ay’a ilk ayak basışında söylediği “Benim için ufak ama insanlık için büyük bir adım” sözünü uyarlayarak, Türkiye’deki bu ilk kurs için söylemek istiyorum; “ABX için ufak bir adım fakat Çerkes dili  için büyük bir adım”. 

Mustafa Saadet (Yeşı Kunaśiy) 07,08.2019

ÖĞRETMENLERİMİZ
Hoáj Ahmet Cevat Benk
Mıqod Mucella Kılıç
Tuğ Sabiha Doğ
Thatsı Nazike Tarı
TEMMUZ 2019 YAZ KAMPINA KATILANLARIN LİSTESİ
YİŠE Ć / P NIBJ KALE
Janperit Akkan Ć 14 Türkiye
Cemal Turhan Ünal (Nart) Ć 17 Türkiye
Tunç Acar Ć 12 Türkiye
Türker Acar Ć 15 Türkiye
Zeynep Janset Güler P 13 Türkiye
Yusuf Alkas Gül Ć 11 Türkiye
Kayra Kaya Ć 13 Türkiye
Zeynep Kaya P 14 Türkiye
Ulaş Uzun Ć 16 Türkiye
Alkas Güneş Ć 12 Türkiye
Asel Işık P 12 Türkiye
Ayda Taner P 12 Türkiye
Canberk Yurt Ć 15 Türkiye
Berslan Demir Ć 8 Türkiye
Eda Taner P 9 Türkiye
Giray Bersis Doğ Ć 11 Türkiye
Gizem Karaçay P 11 Türkiye
Gufit Güneş Ć 13 Türkiye
İpek Saygılı P 11 Türkiye
Nefın Tanfer P 18 Türkiye
Nemyit Akkan P 20 Türkiye
Nerit Tanfer P 11 Türkiye
Nisa Albacak P 20 Türkiye
Rava Işık P 12 Türkiye
Ritsa Sımay Doğ P 9 Türkiye
Sinem Güneş P 8 Türkiye
Sinemis Demir P 10 Türkiye
Sude Yıldız P 19 Türkiye
Ünal Yurt Ć 19 Türkiye
Adam Mızhaev Ć 13 Çerkeski
Daıana Tcagova P 16 Çerkeski
Dana Urumova P 12 Çerkeski
Denıslam Kurshev Ć 16 Çerkeski
Dıana Shebzukhova P 17 Çerkeski
Kalerııa Tamazova P 15 Çerkeski
Karına Dyshekova P 14 Çerkeski
Karına Kokhova P 15 Çerkeski
Kemran Sıdakov Ć 14 Çerkeski
Kurman Mamkhıagov Ć 16 Çerkeski
Larısa Tuarsheva P 11 Çerkeski
Rasıat Cherkesova P 45 Çerkeski
Sabrına Mykova P 15 Çerkeski
Saıda Urumova P 13 Çerkeski
Zamrat Unagasov Ć 36 Çerkeski

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu