Kafkasya Haberleri

ABHAZYA DEVLET BAŞKANLIĞI İÇİN 10 ADAY YARIŞACAK

Abhazya başkanlığı için yarışmaya istekli çok sayıda kişi olmasının ülkedeki siyasi ve ekonomik krizin belirtisi olduğu belirtiliyor. Gözlemciler, adayların ülkeyi krizden çıkaracak özel bir programları olmadığı için adayların seçim öncesi herhangi bir bir etkinlikte de bulunmadıklarını ifade ediyor.

Kavkaz Uzel’de yer alan habere göre, Abhazya cumhurbaşkanlığı için aday başvuruları 26 Haziran – 16 Temmuz tarihleri ​​arasında tamamlandı. Seçim komisyonu 10 adayın başvurusunu tescil etti.

Siyaset bilimciler tarafından mevcut cumhurbaşkanı Raul Hacimba’nın ana rakibi olarak görülen Muhalif Kuvvetler Bloğu lideri Aslan Bjanya, rahatsızlığını gerekçe göstererek adaylıktan vazgeçmiş ve Amtsakhara Partisi Başkanı Alhas Kvitsinia’yı destekleyeceğini açıklamıştı.

Mevcut Başkan Hacimba ile Kvitsinia’ya ek olarak, Akzaara Partisi’nin adayı Leonid Dzapshba ve diğer adaylar Şamil Adzınba, Arthur Ankvab, Oleg Arshba, Almas Dzhapua, Astamur Kakalia, Astamur Otyrba, Astamur Tarba da Abhazya Başkanlığına aday oldular.

“Kafkas Uzel”e değerlendirmelerde bulunan Abhaz gazeteciler ve bir blogcu, adaylardan hiçbirinin ilk turda seçimleri kazanabilecek düzeyde bir desteği olmadığını söylediler.

Kavkaz Uzel, muhalefet partilerinin temsilcilerinden oluşan bir grupla “Ülkedeki durum ve seçim hazırlıklarını” konu alan bir toplantı düzenledi. Cumhuriyette ekonomi ve politikada zor bir durum var diyen Abhaz Devletinin Korunması Ulusal Hareketi Genel Merkezi Başkanı Taymuraz Hişba, ” Yetkililer ülke içindeki durumu tam olarak kontrol edemiyor.” dedi.

Eski Abhazya Başbakan Yardımcısı Beslan Eshba da, çok sayıda cumhurbaşkanı adayı olmasının devletteki krizi gösterdiğini söyledi. “Adayların sayısının çokluğu, ülkede istikrarımız olmadığı gerçeğiyle doğrudan ilişkili. Bu durum da, cezalar, yolsuzluk, sosyo-ekonomik kalkınma ile ilgili. Bugün aday olarak çıkanlar bunlarla başa çıkabileceklerini düşünüyor olmalı” dedi.

Birleşik Abhazya Partisi Genel Başkanı Sergei Şamba da, güçlü olsaydılar ve ülkenin nasıl yönetileceğini bilseydiler, çok azının aday olacağını düşündüğünü söyleyerek, ” Adaylar ülkeyi yönetemini kendilerini denemek için cazip bir makam olarak görüyorlar” diyor. Seçimlerin ilk turda tamamlanmasını şüpheli gören Şamba, “Akut bir mücadelenin yaşanacağı bazı gerçek adaylar var” diye de sözlerine ekliyor.

“Amtsakhara” Partisi Başkanı Alkhas Kvitsinia, iktidara gelmesi durumunda, kadro seçiminde adayların siyasi görüşlerine değil, mesleki niteliklerine bakacağını söyledi. “İnsanları kendimiz ve başkaları olarak bölmeyecek; profesyonellik ve yetkinliklerine göre personel seçimi yapacağız” dedi.

Meclis milletvekili ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Dmitry Dbar, ekibinin iktidara gelmesi durumunda, suça karşı mücadelenin çok sert olacağına dair güvence verdi.

Dbar, “Vatandaşlarımız kendilerini güvencede hissetmiyor… Bu olduğu sürece hiçbir şey başaramayız” dedi.

Ahışumra Uzman Fonu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, Abhazya’daki siyasi sistemin eski haline döndüğünü, yeni bir sistemin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Chirikba, yeni bir devlet başkanının, seçilmesinden sonra ilk iş olarak, siyasi sistemin yeni bir modelini oluşturup referanduma sunmak üzere Abhaz ve yabancı hukukçulardan oluşan bir anayasa komisyonu kurması gerektiğini söyledi.

Resmi kayıtlı adaylar 19 Temmuz’dan buyana seçim kampanyası yapabiliyorlar ancak kampanya dönemi çok sönük geçiyor. Gazeteci Anton Krivenyuk, adaylardan sadece Astamura Tarba’nın seçim kampanyası çalışması yaptığını söyledi. Krivenyuk ayrıca Raul Khadzhimba ve ekibinin, Abhaz Devlet Televizyonunda hazırladıkları ve gösterdikleri “Politik yapboz. Beş yıllık Chronicle” belgeselini başarılı bulduklarını ama kendisinin kampanyayı hiç de öyle görmediğini söyledi. Krivenyuk,adayların kampanya çalışması olmamasının sebebinin, adayların çoğununun seçimleri kazanma şanslarının olmadığını anlamış olmaları olabileceği belirtiyor.

Krivenyuk, “Halkla ilişkiler de yok, ancak bundan sonra olacağını düşünüyorum” diyerek bu tür bilgilerin sosyal ağlardaki Abhaz gruplarında yayılacağına inanıyor.

Chegemskaya Pravda gazetesinin baş editörü Inal Khashig de Abhazya’daki adayların seçim faaliyetleri olmadığını söyledi. Kafkas Uzel’e değerlendirme yapan Khasig,  “Toplumun ilgisizliği ortada… Bana göre vatandaşların yarıdan fazlası henüz kime oy vereceğine karar verebilmiş değil” dedi. Khasig “sosyal ağlarda da halkla ilişkiler çalışmasının olmadığını” belirtti.

Gazeteci Stella Adlaiba, bugüne kadar hiçbir adayın ülkenin kalkınması için önemli bir şey önermediğine dikkat çekiyor. Adlaiba, “Belki bazı programları var, ama kelimelerin ötesine geçmesi pek mümkün görünmüyor” dedi “Kavkaz Uzel” muhabirine.

Blogcu Kirill Bazilevsky “Kafkas Uzel” muhabirine, adayların bir mücadelesinin görünmediğini söyleyerek, “Şu anki cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere, adayların yapılandırılmış bir seçim programı ve bunlar üzerinden bir tartışma yok… Sorunlara ve tam olarak nasıl çözeceğine değinmeden, iyi şeyler olacağını düşünmek zor. Bu durum Abhazya’nın gelişmesini engelliyor” dedi.

Bazilevsky, favori adaylardan Aslan Bjania’nın hastalığına ilişkin tartışmalı hikayenin, özellikle de seçimlere katılmayacağını açıklamasından sonra ortadan kalkmasını da garip buluyor. Blogcu, bu durumun “siyasi mücadelede ciddi bir koz kartı” olabileceğine inanıyor. Bazilevsky e başından beri, politikacının başına gerçekte ne geldiği hususunda bir sonuca varabilmek için elde çok az bilgi bulunduğunu belirtti.

Abhazya Meclisi Milletvekilleri 28 Mayıs’ta, en kuvvetli aday Aslan Bjania’nın rahatsızlanıp Moskova’da hastaneye kaldırılması sonrası cumhurbaşkanı seçim tarihini 21 Temmuz’dan 25 Ağustos’a erteleyen bir yasayı kabul etmişlerdi. Ancak Bjania sağlık durumunun düzelmemesini gerekçe göstererek seçimlere girmeme kararı almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu