Diaspora HaberleriFederasyondan HaberlerHaberler

Adige Dil Derneği Uluslararası Dil Çalıştayı Gerçekleştirildi.

Merkezi Konya’da bulunan Adige Dil Derneği tarafından 14-17 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenen “Uluslararası Adige Dil Çalıştayı” başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Çalıştay Konya ili Ilgın ilçesi İhsaniye (Natırbiy Hable) Köyünde bulunan Adige Dil Derneği binasında yapıldı. Misafirlerin büyük bir bölümü çalıştay boyunca söz konusu binada ağırlandı.

Bahse konu çalıştaya Kanada, Amerika, Hollanda, Almanya, Ürdün, Suriye, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Adigey (Maykop) Cumhuriyeti, Kaberdey Balkar (Nalçik) Cumhuriyeti ve Türkiye’nin muhtelif il ve ilçelerinden Uzman ve Adige Dili Konusunda çalışması olan Çerkesler katıldı. Çalıştay öncesi Adige Dil Derneği tarafından belirlenen ve Türkiye’de bulunan sivil toplum örgütlerimize davetiye gönderilmiş olup Başta Çerkes Dernekleri Federasyonu olmak üzere davetiye gönderilen kurumların büyük bir çoğunluğu söz konusu çalıştaya iştirak etti.

Çalıştay her gün sabah saat 10.00’da başladı ve akşam 20.00’a kadar devam etti. Çalıştay boyunca tüm konuşmalar Adigece yapılmış olup; Günümüzde Adige dilinin durumu, geleceği, dil asimilasyonuna karşı alınacak tedbirler, dilin gelecek nesillere etkili ve sistemli bir şekilde aktarılması, eğitim materyallerinin hazırlanması usul ve esasları, gramer, sözlük çalışmaları, radyo ve televizyonculuk programları, çocuklar için çizgi filmlerin hazırlanması, seslendirilmesi, matematik, fen, coğrafya terimlerinin derlenmesi gibi birçok tema görüşüldü ve katılımcılar tarafından uzun uzun tartışıldı.

Çalıştay sonucunda aşağıda belirtilen konularda çalışacak komisyonlar ismen belirlenerek görev dağılımı yapıldı. Ayrıca belirlenen komisyonların iletişim, çalışma esas ve usulleri bir takvime bağlı olarak belirlendi.

Çalıştayda oluşturulan komisyonlar:

  • Adige dilinin okutulması-yazılması ve eğitim materyallerinin hazırlanması.
  • Matematik, Fen, Coğrayfa Terimlerinin Derlenmesi.
  • Radyo ve Televizyonculuk yayın hazırlıkları, çocuk çizgi filmlerinin hazırlanması, seslendirme, program hazırlama.
  • Tarih ve Xabze.
  • Radyo ve Televizyonculuk yayın hazırlıkları, çocuk çizgi filmlerinin hazırlanması, seslendirme, program hazırlama.

Adige dil çalıştayı 16 Mart akşamı yapılan final gecesini müteakip 17 Mart 2019 pazar günü misafirlerin uğrulanması ile sona erdi. Bahse konu çalıştaya ilişkin sonuç raporu ayrıntılı bir şekilde Adige Dil Derneği tarafından hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacaktır.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu